50 éves a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa - interjú Hecht Anna elnökkel

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

A felvidéki kórusmozgalom meghatározó együttese a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa, mely idén 50 éves. Ennek apropójából beszélgettem a kórus elnökével, a somorjai Hecht Annával.

 

Hogyan kerültél kapcsolatba a kórussal és mióta vagy az elnöke?

Még egyetemistaként Pozsonyban találkoztam a kórussal, a 70-es évek elején. Többször is meghallgattam szereplését a Redout-ban és a klarisszák templomában, figyelve a kórus felkészülését nemzetközi szerepléseire. A Természettudományi Karon matematikát és fizikát tanultam, szlovák egyetemi társakkal körülvéve, s a zene és a vers számomra akkoriban kikapcsolódást jelentett.
A zenével már korábban kapcsolatba kerültem, a dunaszerdahelyi zeneiskolában zongorázni tanultam. Az egyetemi kollégiumban nem volt zongora, de vettem egy furulyát és autodidakta módon, könyvekből tanultam énekelni, furulyázni, szolmizálni, Kodály szerint...

Lenyűgöző volt számomra a Vass Lajos vezette kórus tevékenysége, a szakmai igényesség. Már akkor szívesen csatlakoztam volna a tanítók kórusához, aztán mégis másként alakult. Előbb megszereztem a tanári diplomát, Somorján a gimnáziumban kezdtem tanítani matematikát és fizikát, 1972-ben családot alapítottunk, gyermekeink születtek, így nem tudtam volna a tanítókórus háromnapos gyakorlásaira eljárni. Ezért a helyi, somorjai kórusba iratkoztam be. A tanítókórusba akkor jelentkeztem, amikor kisebbik gyermekünk, Éva lányom 10 éves lett, ez 1989-ben volt.

Hecht Anna

A kórusban 1992 januárjától szólamvezető és vezetőségi tag lettem. 1996-ban a vezetőségben speciális feladatot kaptunk néhányan (Mikó Zoltán, Józsa Mónika, Stubendek István és jómagam): régi fenntartónk, a CSEMADOK anyagi ellehetetlenítése okán szükségessé vált a kórus civil szervezetté, polgári társulássá alakítása és engem is megbíztak a pályázati és alapítványi támogatások felkutatásával. A CSEMADOK támogatása végleg megszűnt és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége is csak erkölcsi támogatást ígért. Így 1996-tól kezdve 18 éven át civil szervezetként, polgári társulásként létezünk.

2006 decemberében választottak meg elnökké, négyéves ciklusra, majd 2011-től újabb 4 évre. A jövő évben már szeretném átadni a tisztséget egy fiatalabb, cselekvőképes, ügyes és rátermett kórustagnak.

 

Hogyan működik a kórus és mi a fő feladata, célja?

Megalakulásától kezdve, immár 50 éve, havonta egy alkalommal 3 napos gyakorlást tart a kórus, a pedagógusok nyári szünetében pedig egyhetes gyakorlást tartunk. Zömmel kottaolvasók vagyunk, így elméletileg otthon is tudunk készülni.

A havonta egyszeri háromnapos gyakorlás csak akkor elegendő, ha az ilyen találkozások alkalmával (általában középiskolai kollégiumokban tartjuk a gyakorlást) rendkívül intenzív munka folyik (köszönet ezért a mindenkori karnagyoknak, a művészeti vezetőnek). Fellépéseinket, szerepléseinket mindig a háromnapos gyakorlás helyszínére, vagy az ahhoz közeli településre szervezzük.

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

Alapítóink szándékához hűen mind a mai napig két célt tartunk szem előtt:

  • megfelelő művészi színvonalon tolmácsolni a közönségnek a kóruszenét, különös gondossággal segítve és felvállalva zenei anyanyelvünk ápolását, átörökítését 
  • szakmai segítséget nyújtani az iskolai kórusok vezetőinek és az amatőr kórusok karnagyainak

 

Idén 50 éves a kórus. Hogyan készültök a jubileumra?

A jubileumi ünnepséget Komáromban szeptember 20-án tartjuk a Duna Menti Múzeumban.

A 17.00 órakor kezdődő ünnepségen először a múzeum bejárata előtt Vass Lajosra, a nemzet karnagyára, a Röpülj Páva legendás műsorvezetőjére emlékezünk - a helyi CSEMADOK-kal közös megemlékezést tartunk felidézve névadó karnagyunknak azt az arcát, amellyel IN MEMORIAM elnyerte a Magyar Örökség-díjat. A múzeum előtti megemlékezésen vendégünk lesz a Kösöntyű együttes Lakitelekről (Magyarország).

17.30 perckor a múzeum csarnokában felavatjuk Vass Lajos bronzba öntött mellszobrát, Lantos Györgyi szobrászművész alkotását. A szoborállításhoz a kórus a Nemzeti Kulturális Alaptól kapott támogatást. A szoboravató beszédre Lezsák Sándor költőt, a Magyar Országgyűlés alelnökét kértük fel.

A szoboravatást követően Jarábik Gabriella, a pozsonyi székhelyű Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója megnyitja a kórus 50 éves történetéről készült kiállítást, majd rövid felfrissülés után 18.30-kor a múzeum gyönyörű dísztermében megkezdődik a jubileumi emlékhangverseny.

A jubileumi emlékhangversenyt Boráros Imre Kossuth-díjas színművész nyitja meg - olyan verset mond el, amelyet az 50 éves kórus ajándékba kapott a jubileum alkalmából.
Egy másik ajándékba kapott verset is eléneklünk ezen a hangversenyen - a költő és a zeneszerző nevét nem árulom el, hadd legyen meglepetés a nagyérdemű közönség számára.
Azt viszont elárulom, hogy három élvonalbeli, nagy köztiszteletnek örvendő magyar zeneszerző: Kocsár Miklós, Csemiczky Miklós és Tóth Péter is komponált a kórusnak az 50 éves jubileum alkalmából kórusművet, mind a három mű felcsendül szeptember 20-án a múzeum dísztermében.

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

A 2014-es év a jubileum mellett más miatt is kiemelkedő. Mit tartogat még ez az év a kórus számára?

Október 9-én Kanadába, majd az Amerikai Egyesült Államokba egy háromhetes, összesen 12 koncertből álló amerikai turnéra utazunk el. A kórustagok és a karnagyok számára ez fárasztó lesz, ugyanakkor nagy élményt ígérő kirándulás is.

Az utóbbi években külföldön Budapesten, Nagyváradon, Bécsben, Prágában, Rómában és Svájcban, Lugánóban szerepeltünk. Most a tengeren túl is alkalmunk lesz bemutatni a Vass Lajos örökséget. A somorjai CSALLÓ zenekar 6 tagja is velünk tart, ők is segítenek ebben.

A meghívást már egy éve megkaptuk. Tavaly november óta gyűjtjük a támogatást a kiutazás költségeire. A kórustagok jelentős személyes hozzájárulása mellett is rengeteg a gondunk. Sokan segítettek, segítenek - ki pénzadománnyal, ki tankoncertek szervezésével, ki azzal, hogy több darabot megvásárol a kórus CD-kiadványaiból. Mindnyájuknak hálás köszönettel tartozunk.

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

Miért tartod fontosnak, hogy a kórus még újabb 50 évet tudjon szolgálni?

A zene, az ének megszépíti életünket, létünket. Az emberi hang a legcsodálatosabb hangszer, az együtténeklésnek pedig csodálatos hatásai vannak nemcsak a hallgatóságra, hanem az énekesekre is. Miért ne ápolnánk az együtténeklést, miért ne tennénk ezzel gazdagabbá magunkat és a hallgatóságot egyaránt...

Miért ne nevelnénk erre a gyerekeket, miért ne szerveznénk az iskolákban jó kórusokat, miért ne ápolnánk azt, ami gazdagítja a lelket. Jó kórust működtetni csak jó karvezető tud, de ki törődik az utánpótlás nevelésével?

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa mindenkori nagy tudású karnagyai a kórus megalakulása óta sikeresen nevelik a vezetőket az iskolai kórusok és az amatőr felnőtt kórusok számára. Elsősorban ezért tartom fontosnak, hogy megmaradjon a kórus.

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

Legjobb lenne intézményesíteni, mert a működés könnyen megtorpanhat. A kórus gazdálkodása terén a kiszámíthatatlanság rendkívül fárasztó a szervezők számára és mérhetetlenül sok energiát kíván. De bízom abban, hogy lesznek újabb vezetők és támogatók is, akiknek köszönhetően 50 év múlva ismét ünnepelhet majd a kórus.

Köszönöm a kórus nevében is a lehetőséget a portálnak s reményeink szerint ez is segít abban, hogy megszólítsa, megmozgassa azokat, aki tudnának tenni a kórus további létezésének, működésének vagy akár intézményesítésének ügyében.

 

Köszönöm a beszélgetést és sok sikert kívánok a jubileumhoz és a tengerentúli turnéhoz neked és a kórusnak is.

 

tanitokorus01
tanitokorus02
tanitokorus03
tanitokorus04
tanitokorus05
tanitokorus06
tanitokorus07
tanitokorus08
tanitokorus09
tanitokorus10
tanitokorus11
tanitokorus12
tanitokorus13

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: designer.photo - Cséfalvay András