Az Akusztik a KARTHAGO egyik arca – Szigeti Ferenc interjú

Az Akusztik a KARTHAGO egyik arca – Szigeti Ferenc interjú

A 40 éve töretlen népszerűségnek örvendő KARTHAGO együttes a jubileumi koncert-showját követően egy csendesebb fellépéssel kápráztatja el rajongóit az Akusztik Legendák színpadán.

A zenekar ezúttal dob nélkül áll színpadra és saját „belső órájukra” támaszkodva játszanak, persze döbbenetes lüktetéssel és kifogástalanul, teljes összhangban.

A december 1-én 22.00-től a Petőfi Rádióban hallható, majd egy nappal később, december 2-án 22.15-től az M2 Petőfi TV-ben látható koncertről Szigeti Ferenc, a zenekar gitárosa mesélt.

 

FOTÓBESZÁMOLÓNK A DUNASZERDAHELYI KONCERTRŐL

 

A jubileumi koncert-showhoz képest most egy teljesen más arcát mutatja a zenekar, melyik áll közelebb az együtteshez? Össze lehet hasonlítani a kettőt?

A KARTHAGO alapvetően egy klasszikus rockzenekar, azonban lemezeinken mindig is voltak lírai, nagyívű dallamok, amelyekre a mai napig büszkék vagyunk. Így nem állt távol tőlünk, amikor úgy 7-8 éve a MÜPA felkért minket egy akusztikus koncert elkészítésére. Azóta sok hasonló klassz unplugged koncertet adtunk országszerte. A kérdésre konkrétan válaszolva,

ez is természetesen a KARTHAGO egyik arca, mégpedig a finoman, szépen muzsikálni is tudó, érett rockerek igazi örömzenélése.

 

Mennyi időt vesz igénybe 1-1 dal áthangszerelése?

Nem volt egyszerű a kőkemény rockdalokat átvinni akusztikus stílusba: sok-sok napot, hetet töltöttünk az átdolgozásokkal. Ugyanakkor nagyon izgalmas és érdekes feladat is volt. Előbukkantak a KARTHAGO zenéjének tulajdonképpeni alapjai.

Előbányásztuk a korabeli demókat, amelyeken a szerző megírta a dalt adott esetben egy szál gitáron vagy zongorán.

Ugyan sokszor jókat röhögtünk rajtuk, de a cél szempontjából nagyon fontosak voltak ezek a felvételek.

 

 

Elektronikus hangszerek nélkül játszanak ezúttal az A38 színpadán, ráadásul dob nélkül. Milyen volt ez a nem megszokott felállás?

Hát, nem megszokott… Egy rockbanda dob nélkül! Abból indultunk ki, hogy ha már akusztikus koncertet adunk, akkor valóban legyen az: tehát intim, visszafogott, ülve is élvezhető. Zongora és spanyolgitárok. Az volt a legfontosabb szempont, hogy mi élvezzük, bízva abban, hogy akkor a közönség is érezni fogja. A hagyományos dobfelszerelés helyett a sokkal csendesebb cajont választottuk az akusztikus gitárok mellé. Kiderült, hogy remekül passzol az elképzelésünkbe!

Nincs benne torzított gitár, dübörgő basszus, visító Hammond és dobpergés, csak lágy, csendes lírai dalok zengnek-bongnak csodásan a kezeink alatt. Nagyon élveztük!

 

Előfordult, hogy egy dal akusztikus verzióját jobban megszerették, mint az eredetit?

Igen, sok ilyen van. Élvezetes úgy játszani, hogy közben tisztán, halkan, összehangolódva, nagyon közel érezzük egymást, így a dalok teljesen más zenei értelmezést kapnak.

Már a sokadik akusztikus koncertet adtuk, amikor egy barátunk megkérdezte, miért nem adjátok ki lemezen ezt a fantasztikus műsort? Így került aztán kiadásra a 40 éves albumunk egyik mellékleteként az akusztikus műsorunk, amit nagyon szeretünk mi is hallgatni a mai napig.

Természetesen, azért mi továbbra is egy kemény, látványos, erőteljes rockbanda maradunk, de a különleges hangulatú akusztikus műsorunkat mindig nagy örömmel és várakozással játsszuk.

 

A Karthago egyébként minden idők legjelentősebb magyar rockzenekarai között foglal helyet. A tagjai 1979 óta változatlanok:

Szigeti Ferenc - gitár, ének, zenekarvezető
Takáts Tamás - ének, dob, szájharmonika
Gidófalvy Attila - billentyűk, ének, gitár
Kocsándi Miklós - dob, ének
Kiss Zoltán Zéro - basszusgitár, ének

ATEMPO.sk / MTVA