Eurosonic - Szabó Balázs: nagy lehetőség a groningeni fellépés

Eurosonic - Szabó Balázs: nagy lehetőség a groningeni fellépés

„Megtisztelő és öröm, hogy mi képviselhetjük Magyarországot januárban az egyik legnagyobb európai zenei fesztiválon. Nagy lehetőség számunkra, hogy ilyen széles szakmai nyilvánosság előtt mutatkozhatunk be „- mondta a Szabó Balázs Bandája alapítója, frontembere.

A 29. Eurosonic Noordeslaagot 2015. január 14. és 17. között rendezik meg az észak-hollandiai városban, a Szabó Balázs Bandája 16-án ad koncertet a város nagyszínházában, a Stadsschouwburgban, méghozzá főidőben, 22 óra 50 perctől.

A rangos eseményre 24 európai rádióállomás jelölt előadókat, Magyarországról a Petőfi Rádió. A korábban is népszerű, de szélesebb ismertségre idén szert tett Szabó Balázs Bandája koncertjét rögzítik a legnagyobb európai rádiók, a Petőfi Rádióban az Eleven című műsorban lesz hallható.

"Dalaink magyar nyelvűek és szövegcentrikusak, így azt gondolom, egy európai karrier lehetőségei behatároltak számunkra. De engem már sokszor értek meglepetések, népzenei ihletettségű világunk, a kamarafolk-pop egyedisége izgalmas lehet a kintieknek. Az biztos, hogy mi mindent beleadunk a kapott 45 percben" - fogalmazott Szabó Balázs, aki csapatában énekel, hegedül, gitározik és kavalon játszik.

Az öt éve létező együttes idén tavasszal jelentette meg harmadik stúdióalbumát Élet elvitelre címmel. Az anyag szakmai és közönségkörökben egyaránt sikert aratott. A lemezen közreműködött egy belga dzsesszénekesnő, Julie Rens is.

"Elképzelhető, hogy átjön Hollandiába és fellép velünk a Eurosonicon, de semmi sem biztos. Természetesen még nem döntöttük el, milyen számokat fogunk játszani a fesztiválon, de nyilván egyfajta keresztmetszetet akarunk mutatni az elmúlt öt évről, illetve az Élet elvitelre több dala is repertoáron lesz. Hétfőn adja le az M2 az A38-on tartott májusi lemezbemutató koncertünk felvételét, a kiindulási alap talán az lesz, amit akkor játszottunk" - fejtette ki a frontember.

Mint elmondta, a zenekar nagyon jó alkotói időszakát éli, tele van ötletekkel. Megjegyezte, hogy a most is zajló turnéjuk közben verses-zenés akusztikus estjükkel, a Csöndkabáttal is vannak fellépéseik, ez főként Pilinszky és Radnóti verseire épül. A tervek szerint ezt a műsort is dokumentálni fogják valamilyen formában.
A Szabó Balázs Bandájában a zenekarvezető mellett Acsády Soma basszusgitározik, Ferencz László dobol, Harangozó Sebestyén gitározik és Ölveti Mátyás csellózik.

A jövő januári Eurosonicra kiválasztott együttesek között szerepel a Szabó Balázs Bandája mellett például az osztrák ORF/FM4 támogatásával a Bilderbuch, a német ARD jelöltjeként a Malky, az ír RTE/2FM képviseletében a Riptide Movement, Finnországból (YLE X 3 Finland Music) a Softengine, a BBC Radio 1 kiküldöttjeként a Swnami, a fesztivál idei fókuszországa, Izland rádiója (RUV/RAS2) pedig a Kaleót delegálta.

 

Az Euroradio által jelölt együtteseken kívül még mintegy 300 együttes kap meghívást a szervezőktől több mint 20 koncerthelyszínen a bemutatkozásra. A Magyar Rádió képviseletében a korábbi években fellépett Groningenben többek között Ákos, az Anima Sound System, a Neo, a Heaven Streat Seven, a Nyers, a Publo Hunny, Dj Bootsie, a Zagar, a CimbaliBand, a Kistehén Tánczenekar, a Kerekes Band, tavaly az Anna and the Barbies.

Az Eurosonicon nagyszabású, látványos showműsor keretében adják át az európai tehetségek számára alapított EBBA- és a legjobb fesztiválok számára létrehozott EFA-díjakat, továbbá a zeneipar több mint 3200 résztvevőjének részvételével nemzetközi konferenciát tartanak. A fellépő zenekarok csaknem 400 különböző zenei fesztivál szervezői, bookerei előtt mutatkozhatnak be, ami Európában a legszélesebb szakmai nyilvánosságot jelenti számukra.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Fényes Gábor