José elvonult, hogy visszatérjen a színpadra

José elvonult, hogy visszatérjen a színpadra

A múlt héten Kerekegyházán, a Kunsági Majorban lépett fel José, alias Ropog József, a Komáromból indult, Karván élő rapper. A B terv nevű formációval állt Az elvonulás nevű tábor közönsége elé, melyet évente Kőházy Ferenc, vagyis FankaDeli rapper szervez. Hogy érezte magát José? Megkérdeztük.

 

Mikor ismerkedtél meg FankaDelivel?

Feri dalai voltak az első magyar nyelvű rapzenék, amik eljutottak hozzám. Ez nagyjából 2007 környékén történt. Akkoriban a Saláta magazin című honlap volt a magyar rapzenei élet legfőbb gyűjtőpontja, amelyet Feri működtetett. Szokása volt, hogy kezdő rapperek dalait véleményezte, ha elküldték neki. Így hát én is küldözgettem az első dalaimat. Volt, ami tetszett neki, akadt, ami kevésbé.

Olykor a főoldalra is kikerült a dalom, ami akkoriban óriási dolog volt számomra és azóta is fantasztikus emlék.

 

José

 

Hogyan jött létre a B terv csapat? Kik alkotják?

Mivel mi mindig is egy kicsit máshogy gondoltuk, mint a többség, hogy a magyar rapzenével mit is szeretnénk elérni és közvetíteni, az évek során sokan lemorzsolódtak mellőlünk. Maradtunk így, öten, akiknek nagyjából ugyanaz a mentalitásunk. Az első közös pont természetesen a Saláta magazin volt, ahogyan említettem. A mondanivaló és a gondolkodásmód egy irányba terelt bennünket, így alakult meg aztán a csapat, 2016-2017 környékén.

FankaDeli, Pit, Dev, Justice és José alkotjuk a B terv nevű formációt.

Fanka, Pit és Dev többé-kevésbé kecskemétiek, Justice budapesti.

 

Lesz még nyár – a felvidéki rapper, José dala szól majd az Ismerős Arcokhoz előtt

KLIPPREMIER: Ilyen még nem volt – José ma feldobja a hangulatot

 

Úgy tudom, két éve jelent meg Becsületkassza című albumotok.

Tizenöt dalt tartalmaz. Sokféle témát, érzést fejtegetnek a dalok. A lemezről 5 dalhoz videoklip is készült, amelyek mind megtalálhatóak a nagy videómegosztó-oldalon, egy dal videoklipjén pedig az utómunkálatok folynak. Készül a második albumunk is, de az még olyan fázisban van, hogy nem tudok semmi konkrét dátumot mondani.

 

B terv

 

Az Élj a mában című slágergyanús dalotokban azt énekled, „Engem nem fog elvinni a szívroham, még, ha rohamosan esik is a színvonal”. Ezt hogyan kell érteni?

Ott főként a magyar rapzenei felhozatalra reflektáltam, de természetesen mindenki úgy érti, ahogy jónak érzi. Ezek a sorok akár utalhatnak arra is, hogy ha nem úgy mennek a dolgaim a magánéletben, akkor sem tojok be, megyek tovább, alkalmazkodom a helyzethez, igyekszem megoldani a fennálló problémát.

Zenei téren sajnos az a tapasztalat, hogy a 10 évvel ezelőtti magyar rapzenékhez képest manapság elég ritka igazán jó dalokat hallani és azt veszem észre, hogy egyre komolyabb mélyrepülésbe vezet a tendencia.

 

 

Mi a legkedvesebb élményed, amit magaddal hoztál Az elvonulás táborból. Az mellett, hogy gondolom, már alig vártad, hogy ismét színpadra állj.

Egy-egy B terv koncert mindig nagy élmény számomra, mivel elég ritka eseményről van szó, és mivel nagyon kedves barátokkal léphetek fel egy különleges közegben. Emellett egyébként

lehetőségem volt előadni három szólódalomat is, melyeknek elég szép sikerük lett.

Ezek voltak talán a legkedvesebb élményeim, de a tábor minden perce fantasztikus élményekkel volt tele. Csak hogy néhány példát mondjak: az íjászat, a spirituális akadálypálya, a beöltözős retró diszkó, az előadói est, a citerazenész az ebédnél. És természetesen a koncertek!

 

José

José

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: José archívuma