HAZAI-MUTATÓ: Két középsuli rockerei – Hangosan szól a komáromi Entrópia!

HAZAI-MUTATÓ: Két középsuli rockerei – Hangosan szól a komáromi Entrópia!

Nem leszünk garázszenekar! Ígéri Textor Bence, a 17 éves keszegfalvai ritmusgitáros, énekes, aki fiatal kora ellenére három zenekar tagja, a komáromi Entrópia frontembere.

Rajta kívül a dunaszerdahelyi Boráros Áron szólógitáros és a gútai Telekes István Bence dobos a komáromi Gépiari és Elektrotechnikai Szakközépiskola, a komáromi Megyeri Tamás basszusgitáros és Szép Gergő szaxofonos a komáromi Selye János Gimnázium diákjai. Az Entrópia zenekarral akkor találkoztunk augusztusban, a keszegfalvai Egyesület a csallóközi ifjúságért Polgári Társulás Impulse All in Music fesztiválján, amikor a srácok egy kicsit kifújták magukat a koncertjük után.

 

Ízlelgetem a szót, Entrópia…

Textor Bence: Segítek. Ez egy fizikai kifejezés, ami a rendszer rendszertelenné válását jelenti.

 

A köztetek és a rajongók közötti rendszerét?

Boráros Áron: Így is lehet mondani. De ötünk között is érvényes.

Textor Bence: Ez volt a legelső koncertünk. Nagyon készültünk rá, hetente három próbát tartottunk. Kétszer magát a koncertet is lepróbáltuk.

 

Entrópia

 

Hol van a próbatermetek?

Szép Gergő: Komáromban, a Tiszti pavilon mögött sikerült szereznünk egy kisebb helyiséget tavaly. Iskolaidő alatt péntekenként próbálunk.

 

Koronavírus ide vagy oda?

Telekes István Bence: Maszkban és kesztyűben, ahogy kell. (nevet).

Boráros Áron: Márciusban vettek fel a zenekarba, és rögtön jött a koronavírus. Két-három hónapig próbára sem tudtam járni Dunaszerdahelyről. A vonatok nem mentek, vagy az otthoniak nem engedtek.

 

Entrópia

 

Végül csak összejött ez az első koncert Keszegfalván. Mások számait dolgoztátok fel.

Textor Bence: A Ghost Miasma című dala, az Alive a Pearl Jam-től, a Black Sabbath N.I.B. és Breakout című szerzeményei, a Gun Word Up! című dala, illetve a Rage Against The Machine: Killing in the Name című szerzeménye mellett elhangzott az Ott vagyok mindenhol című saját dalunk is. Az átdolgozásokkal úgy vagyunk, hogy minél jobban illeszkedjenek a zenekar tagjainak tudásához. A stílusunk még csiszolódik. Sok zsánert adtunk elő most is. Egy kis Heavy Metal, egy kis grándzs (grunge – a szerk, megj.), egy kis szaxofonnal átitatva. Igazából zenei elegyek, amiket játszunk.

 

Hogyan kerül a szaxofon egy metálzenekarba?

Szép Gergő: Tavaly nyáron ismerkedtem meg Bencéékkel. Tudtam, hogy zenekart terveznek, én is szerettem volna másokkal zenélni. Adott volt a lehetőség, ők pedig éltek vele.

Textor Bence: Valóban különleges ez a felállás, de illik a további terveinkbe a szaxofon. Ha meghallgatjuk a Ghost zenéjét, abban is vannak szaxofonos részek. Több dalban, amiket játszottunk a koncerten eredetiben benne volt a szaxofon. Ha jó helyen, jó időben, jó hangerővel szólal meg, az nagyon ütős tud lenni

Telekes István Bence: A saját számaink szárnybontogató szerzemények. Az ott vagyok mindenhol versátdolgozás, a rimaszombati Tompa Mihály országos szavalóversenyére készült. Benkő Géza, a fiatalon elhunyt színész verse.

Textor Bence: A fiával egy osztályba jártam.

 

Entrópia

 

Miért ezt a verset választottátok?

Megyeri Tamás: Először is megemlékezésül, pár éve hunyt el Benkő Géza. Másrészt, mert ez egy jó vers.

 

Őszi, téli tervek?

Megyeri Tamás: Jó lenne még néhány koncert. Dolgozunk az új számokon, szeretnénk kiadni egy négy-öt számos cédét. Eddig egy új számot kezdtünk el.

Textor Bence: Szemfényvesztő a címe. Jómagam írtam. Általában az én feladatom a szövegírás. Ebben a szövegben egy nagyon rossz időszakomat szerettem volna magamból kiírni. Csalódások utáni depresszió alatt született.

 

A többiek is hoznak témát?

Textor Bence: Úgy gondolom, ha bandában játszunk, mindenki ötletelhet. (a többiek bólogatnak)
Megyeri Tamás: Készítek basszusgitár-témákat.
Szép Gergő: Szeretnék próbálkozni szövegírással. Az ötleteit természetesen mindegyikünk elmondja.

 

Textor Bence a Más Képek zenekarban

 

Meddig szeretnétek eljutni?

Textor Bence: Hogy is mondják? A határ a csillagos ég! Meglátjuk, hogyan tudunk kijönni egymással, merre vezet az utunk. Nagyobb céljaink vannak, mint hogy egy-két próbás garázszenekar legyünk. Igazából nem garázsban próbálunk, de a minőség még hasonlít rá. (nevetnek)

Lassan sötétedett a keszegfalvai kakasréten, amikor Textor Bence másodszor is az Impulse All in Music fesztivál közönsége elé állt, másik zenekara, a keszegfalvai Más Képek zenészeként. Úgy énekelte az Ocho Macho Jó nekem című slágerét, hogy a nézők közül mindenki elhitte, jó neki. És most alakuló harmadik zenekarának is jó lesz, ha ilyen remek zenész lesz a frontembere.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző