Harmadik a MAHASZ lemezeladási listán a Phoenix RT – November 4-én jön a Jelzőfény videoklipje

Phoenix RT

Hét éve dübörög a csallóközi Phoenix RT zenekar, közben népes rajongótáboruk lett itthon és Magyarországon. A koronavírus-járvány miatt tizenegy koncertjük volt az idén. Most az látszik, hogy őszi–téli szezonjukat is megállítja a járvány, és hagyományos december végi otthoni nagykoncertjük is elmarad. Jelzőfény című új albumuk máris rekordokat döntöget. Eddig kétszer annyi fogyott belőle, mint legutóbbi cédéjükből, és harmadikok a MAHASZ lemezeladási listáján. Puss Tamás basszusgitáros énekessel beszélgettünk.

 

Úgy tűnik, mintha az október másodikán megjelent Jelzőfény című albumotokkal szintet léptetek volna. Szebbek a fotók, jobbak a videoklipek. Ennyire ügyeltek a részletekre?

Hétéves a Phoenix RT. A szlovákiai magyar zenei élet egyik legnépszerűbb zenekarává nőttük ki magunkat, és egyre jobban fut a szekér Magyarországon is.

Ahogy telnek az évek, ahogy idősödik a zenekar, egyre inkább beérünk. A Jelzőfény album esetében még jobban figyeltünk a dalírásra, a lemezborítóra. Azt olvastam az egyik lemezkritikában, hogy komolyabb lett az egész, aminek nagyon örülünk.

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy egyben legyen a produkció, a dalok, az album, a videoklipek, a fellépések.

 

Azt hallottuk, hogy miután megjelent az album, elbeszélgettetek a hallottakról a rajongókkal.

Kitaláltunk egy játékot a facebook-oldalunkon, a csatlakozók közül kisorsoltunk hat személyt, akikkel a megjelenés előtt végighallgattuk a lemez tizenegy számát. Ők voltak az elsők, akik hallották az új dalokat. Érdekelt a véleményük. Online konferencia volt, kilencen beszélgettünk a Jelzőfényről, mi hárman és a hat rajongó. Pozitívak voltak a visszajelzések.

 

Phoenix RT

 

Ismét az Edge Records jelentette meg a cédét?

Ez már a negyedik lemezünk náluk. Amióta 2013-ban indultunk, Magyarország legnagyobb rockzenei kiadójánál vagyunk, amely a Hammer Music Kft-hez tartozik. Ott vannak az Ossian, a Road, a Depresszió, hogy csak a legnagyobbakat említsem. Profi az Edge Records csapata, nagyon jó velük dolgozni.

 

A koronavírus-járvány okozta helyzetben elegendő időtök lehetett dalt írni, próbálni, stúdiózni.

Sok tavaszi és nyári koncertünk elmaradt, így elég idő maradt kidolgozni az új dalokat. Tizenegy fellépésünk volt az idén. Koncerteztünk Budapesten az Akváriumban, Székesfehérváron a Nyolcas Műhelyben, Debrecenben a Roncsbárban,

az év elején még februárban voltunk Londonban, de játszottunk a dunaszeradahelyi sportcsarnokban is a Kowalsky meg a Vega zenekarral.

Tizenhárom koncertet terveztünk őszre, három valósult meg. Itthon pedig a járványhelyzet miatt nem lehet koncertet sem rendezni. Szerettük volna megtartani hagyományos nagy lemezbemutató koncertünket december 19-én otthon, Csallóközcsütörtökben. A bizonytalan egészségügyi helyzet miatt le kellett mondanunk. Úgy döntöttünk, hogy elhalasztjuk.

 

Phoenix RT

 

Úgy tudjuk, több videoklip előzte meg a címadó dal, a Jelzőfény klipjét, amelynek november negyedikén, szerdán este hét órakor lesz a premierje.

A Nincs mit vesztenem volt az első még januárban, melyet a budapesti Syndrome Production készített, és azóta az egyik legnézettebb klipünk a youtube csatornánkon.

Majd májusban következett a Nem marad szótlan, melyhez egy szöveges videó készült, mivel ugye, éppen határzár volt. Szintén egy budapesti székhelyű csapatot, a Tri-Angle Production-t kértük fel, akik Király Győző (WildungPhoto) fantasztikus koncertképeiből gyúrtak össze egy nagyon ütős videót.

 

 

Szeptember negyedikén jelent meg az Ami ránk vár című dalunk, melyet több rádió is a műsorára tűzött, akkor kezdődött az új album előrendelése.

 

 

Október másodikán pedig az album megjelenésével együtt kijött a Tiszta lappal című dal klipje is, melynél Laczkó Sándorral, az EPIX STUDIO-val dolgoztunk együtt, akik egyébként 2019 májusában a Látszatvilág klipjét is készítették és akikkel az idei két tervezett klip is készül majd.

 

 

 

November negyedikén lesz a Jelzőfény klippremierje. Elég összetett videoklip lett, három napon át forgattuk, öt helyszínen. Érdekes lett. Már láttam az első verziót, oda kell majd figyelni, hogy miről is van ebben szó. Ez a Phoenix RT eddigi legkomolyabb videoklipje. Diószegi Kikivel, a Down ForWhatever zenekar énekesével adjuk elő a dalt.

Egy közös koncertről ismertük egymást. Amikor elkészült a dal, mondtam a srácoknak, Lépes Feri dobosnak és a két és fél éve hozzánk került Győrög Márton gitárosnak, hogy el tudnám képzelni duettként. Rögtön Diószegi Kikire gondoltam. Tehetséges, jó hangú énekes. Amikor átküldtük neki, azonnal visszaírt, hogy a dal nagyon jó. Sőt! Hiányzott belőle egy szövegrész, Kiki másnapra megírta és fel is énekelte a négy sort. Jól ment a közös munka. A stúdióban is egyre felénekelte a részeit.

 

Phoenix RT

 

Szerepel az új albumon egy feldolgozás is. Kalapács dala, a Nincs baj.

A kiadó keresett meg bennünket azzal, hogy készül egy Kalapács cover album, több zenekar dolgozott át Kalapács-dalt. Igazán megtisztelő volt ez számunkra, nagy örömmel vágtunk bele a feladatba. Úgy érezzük, nagyon jól sikerült.

 

Viszik a lemezt?

Nagyon sokan. Már most kétszer annyi fogyott a Jelzőfényből, mint a két évvel ezelőtti Mi kell több? című cédénkből. Ez a MAHASZ lemezeladási lista harmadik helyéig repített bennünket.

A megjelenés hetében a hatodik helyen nyitott az album. Már annak nagyon örültünk. A következő héten pedig három helyet ment felfelé. Puha József, a Pátria Rádió zenei szerkesztője írt egy sms-t a jó hírrel: „Gratulálok srácok! Harmadikok vagytok.” Először el sem hittük.

 

Phoenix RT

 

Jó lenne ezt a sikert most a színpadon kiteljesíteni.

Legutóbbi koncertünkön teltház volt Székesfehérváron, és éreztük, hogy nagyon jól működnek az új dalok. A közönség velünk énekelte az új szövegeket.

A koronavírus-járvány okozta helyzetben viszont örülünk, hogy van civil foglalkozásunk, nem csak a zenéből élünk.

Számos magyarországi zenész lehetetlen helyzetbe került. Most különösen jó több lábon állni. Ha most csak a zenélésből élnénk, nem lenne semmi bevételünk. Ezúton is szeretnénk megköszönni a Road zenekar támogatását, a saját állami támogatásuk egy részét nekünk ajánlottak fel. Fantasztikus érzés, hogy Magyarország egyik legjobban futó rockbandája éppen a Phoenix RT zenekarra gondolt.

 

A Phoenix RT Jelzőfény című vadonatúj videoklipje tehát holnaptól tekinthető meg a Youtube-on és itt a portálunkon is!

És egy friss, jó hír, hogy az új lemezt december 12-én a győri Bridge Klubban mutatja be a banda, így Felvidékről és Magyarországról is érkezhetnek rajongók a buliba.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Király Győző – Wildungphoto