Nem biztos, hogy mindig a másik a hibás - Megjelent Ricco Flash új dala, a Hús és vér!

Nem biztos, hogy mindig a másik a hibás - Megjelent Ricco Flash új dala, a Hús és vér!

Új dallal és videoklippel nyitotta 2021-et Ricco Flash (30), a kisszigeti rapper. A Hús és vér hátbatámadásokról szól.

Ricco Flash megmutatja, mit érezhet a támadó és mit az elszenvedő. A rapper maga írta a forgatókönyvet és rendezte a klipet. Alkotócsapatáról pedig azt nyilatkozta, nagyon céltudatosak, segítőkészek és profi munkát végeznek.

 

Komor cselekménye van a most bemutatott Hús és vér című új dalodnak. Ha úgy tetszik, egy hátbatámadás története. Volt konkrét eset, ami kapcsán eszedbe jutottak ezek a gondolatok?

Igen. Elég mély érzések táplálják a klipet és a dalt is. Próbáltam minél érthetőbben kinyilvánítani azokat az eseteket, amikor „hátba támadják az embert”, megmutatni, hogy mit érez a támadó és mit a elszenvedő. És érdemes megfigyelni a klip végét is, mert sokan vannak, akik csak bele-belekukkantanak, és nem értik a lényeget, a történet lefolyását, mivel ott látható, hogy a támadó, aki elvileg „barát”, először tekintsen magába, mielőtt cselekedne, mert nem biztos, hogy mindig a másik a hibás.

 

Ricco Flash

 

A kisfilm forgatókönyvét magad írtad, és te is rendezted a klipet.

Igen, de nem ez az első, amit magam rendeztem és írtam. Egy régebbi, valamint a legnézetteb klippem, a Gúta is a saját kezem műve.

 

Orvosként tűnsz fel a klipben, aki olyan szérumokkal gyógyít, mint igazság, őszinteség, hitelesség, tisztelet. Ezek a fogalmak annyira kivesztek a mai emberekből, hogy injekcióval kell beadni nekik? Rappeled is, hogy reméled, ezek a szavak gazdára találnak.

És lám, gazdára is találtak!

Éppen az volt a célom, hogy felhívjam a figyelmet ezekre a fogalmakra, mivel tényleg kivesztek az emberekből. Mindenki csak rohan, csal, átver, kinevet, kihasznál. Nincs már meg az emberekben az egymás felé irányuló tisztelet. A barátságok is már csak felszínesek, ha lehet azokat barátságnak nevezni. Tisztelet a kivételnek!

 

Néhány pillanatra a magad kezelte beteggé változol. Ez a rész mit jelent? Milyen mondatok hangzanak el abban a jelenetben?

Például az, hogy: „Bele kellett kóstolnom, hogy lássam, milyenek is vagytok”. Tehát én sem vagyok szent, mindenki hibázik, emberből vagyunk. A különbség csak az, hogy van, aki beismeri ezeket a hibákat. De ahhoz, hogy átérezzük, a „másik” helyzetét, fel kell vennünk a „kabátját”.

 

Ricco Flash

 

Ismerős nevek jegyzik a klipet. Gőgh Krisztián operatőr, vágó, Karasz Viktor, aki a stúdiót adta, Tóth Ricsi az instrumentál szerzője, aki a keverést végezte. Ők a csapatod?

Igen. Előző dalaimnál és klipjeimnél is ezek a nevek láthatóak. Elmondhatom, hogy csapattá váltunk. Csak ajánlani tudom őket, mivel nagyon céltudatosak, segítőkészek és profi munkát végeznek. Köszönöm nekik, hogy együtt dolgozunk!

 

Hogyan találtál a szereplőkre, Ryšavý Vivienre, Krizan Tiborra és Kovács Lászlóra?

Elsőként Vivit hoznám szóba, régebbi ismerősöm, fotózásokra jár, rendelkezik némi tapasztalattal, és szerette volna kipróbálni magát egy ilyen jellegű forgatáson. Jött ez a lehetőség, így szívesen bújt a nővér szerepébe. Tiborral is már régen ismerjük egymást, jó barátom, és tudtam, tetszeni fog neki a „rosszfiú” szerep.

László, a bátyám egy vétlen kocsikázó sofőrt alakít a klipben, de ugye ott van az a jelenet, hogy kvázi kilöknek a kocsi elé, és elgázolnak. Viccesen hangzik, de vállalta, hogy „elüt”, különben másra nem is bíztam volna ezt a szerepet.

 

 

Idén már tíz éve, hogy rappelsz. Úgy tűnik, a változatosságra törekszel a számaidban. Jelentsen ez stílust, hangulatot, képi megjelenítést. Hallgass rám című tavalyi klipedben még boldogan sétáltok két lánnyal Gúta utcáin. A Hús és vér helyszíne egy intenzív osztály. Mennyire változtatott meg a koronavírus-járvány második hulláma? Volt fellépésed a keszegfalvai Egyesület a csallóközi ifjúságért Polgári Társulás tavaly nyár végén tartott első Impulse All in Music fesztiválja óta?

Valóban összefüggnek egy kicsit az intenzív osztályos jelenetek a jelenlegi helyzettel, amiben élünk, gondolok itt erre a vírusra. Valamilyen szinten ezzel is tükörképet mutattunk, hogy mi folyik a világban, fejlesztik a vakcinát végül ha megvan az ellenszer, meggyógyulunk, és továbbléphetünk. Változok, és törekszem új dolgokat belevinni a zenébe és a klip látványvilágába is. Sajnos, a keszegfalvai fellépés óta nem adódott lehetőség újabb helyszínen megmutatkoznom a jelenlegi járványügyi intézkedések miatt, de reméljük, hogy ez a közeljövőben megváltozik, és újra lehetőséget kapunk a fellépésekre.

Vidám fiatalok, boldog zenészek – Milyen volt az első Impulse All in Music fesztivál Keszegfalván?

 

Ahogy néztem a Hús és vér klipjét, az is eszembe jutott, amit Keszegfalván nyilatkoztál, hogy azért írod a dalaidat, hogy segíts azoknak, akik meghallgatják, és hogy minden szövegedben van üzenet, tanács. Akkor ez az elhatározás, most már tudatos program?

Igen, így is fogalmazhatunk.

 

Ricco Flash

 

Őszintén hiszel abban, hogy egyszer meggyógyulunk, és jobb lesz a világunk, mint most?

Vagy meggyógyulunk, vagy elfogadjuk és megtanulunk ezzel együtt élni, mivel máig nem tudjuk pontosan, mivel is van dolgunk, hogyan kezeljük. Van a vírus, vannak gyógyszerek, tesztek, vakcinák, lezárás, mégis rengeteg a fertőzött és az elhunyt.

Nagyon nehéz időszak ez az emberiségnek, de egy hatalmas „magunkba tekintés” is a célja: hogy hol is rontottuk el, min kéne változtatnunk?!

 

Mit gondolsz: mikor találkozhatsz majd élőben a közönségeddel?

Ez kérdéses. Nem tudjuk, meddig leszünk „bezárva”, meddig tart ez az egész. Reméljük a legjobbakat és azt, hogy mielőbb színpadra lehessen állni.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Gőgh Krisztián, archívum