Mindnyájan a nagy sodrás részei vagyunk – Noémo szombaton A DAL színpadán (+VIDEÓ)

Mindnyájan a nagy sodrás részei vagyunk – Noémo szombaton A Dal színpadán (+VIDEÓ)

Azt mondja az, hogy a Felvidékről származik, számára a mindent jelenti. A gyökereit, a családját, a múltját, ami szervesen meghatározza a jelenét. Minden dala a megéléseiből ered, számára a dalszerzői folyamatok nagyon mélyről táplálkoznak. Azt is mondja, tragédiák végérvényesítették, hogy az elmúlással valamit kezdenie kell magában.

A DAL című dalválasztó műsorban szombaton este hallható Hableány végül mégis az élet dala lett számára. A Peredről indult, Budapesten élő és alkotó Takács Noémit faggattuk.

 

Nem először szerepel a Noémo A Dal színpadán. 2018-ban a Levegőt! című szerzeménnyel indult. Egyik nyilatkozata szerint az önmagával való bensőséges viszonyról szólt. A Hableány című idei dal mintha egy sorsot, egy életet mesélne el. Mikor, milyen körülmények között született ez az új dal?

Igazából minden dalom a saját megéléseimből ered. Nem tudom magamat kivonni belőlük. A Hableány című dalt még 2019-ben kezdtem el írni, amikor megtörtént a sokunkat megérintő tragédia, elsüllyedt a Hableány hajó a fedélzetén az utasaival. Próbáltam valahogy feldolgozni ezt a megrázó történést. Egy évvel ezután pedig meghalt a nagyapám a Felvidéken, és sajnos, a határzár miatt nem tudtam hazamenni a temetésére. Ez végérvényesítette számomra azt, hogy az elmúlással valamit kezdenem kell magamban.

A gyászfeldolgozáshoz nagyon kevés metódust ismerünk, mind egyéni, mind társadalmi szinten. Végül viszont ez a dal az élet dala lett számomra. Mindnyájan a nagy sodrás részei vagyunk, ami néha felemel, néha pedig leránt a mélybe. Bármennyire is ellenkezünk, nem tudunk rá hatással lenni.

 

Noémo

 

A zenét és a szöveget is ön szerezte, a hangszerelés Fenyvesi Márton (Sinistra Stúdió) munkája. Hogyan hatottak egymásra az alkotás folyamán?

Elküldtem Marcinak a dal demóját, ami tartalmazta az alap gitárkíséretet, az intrót, a főéneket és a vokálokat. Marci ezt egészítette ki. Azt hiszem túl sok támpontot nem tudtam neki adni, csak annyi volt a kérésem, hogy maradjon meg a dal akusztikus jellege és az intimitása is. Azt gondolom, hogy a kevés instrukció ellenére, Marci nagyon jól eltalálta az arányokat.

A finom elektronikus kiegészítésekkel, a plusz gitárokkal és a vokáljaival nagyon szép köntöst kapott a dal. Gyakorlatilag ez volt az első verziója a hangszerelésnek, és azonnal megszerettem.

 

Különös világba vezet a Hableány. Az ember azt érzi, hogy egy nagyon egyedi helyen van. Honnan jönnek elő ilyen dallamok?

Nem tudom, talán a legmélyebb bugyraimból. Számomra a dalszerzői folyamatok nagyon mélyről táplálkoznak.

Azon a helyen kell keresnem, ahová az ember nehezen merészkedik le, mert félelmetesen sötét van, és egy végtelen üresség uralkodik. Nem egy könnyű folyamat, de felér egy terápiával.

Aztán igazából mindig rájövök, hogy a végtelen ürességet nagyon sok mindennel meg lehet tölteni. Szóval ez inkább jó, mint rossz.

 

 

A dal videoklipjében, amelyet a Mátyás Tóth Media jegyez, mintha Ádám és Éva táncolna az édenben, sok növény között. Hol találtak erre a helyszínre?

Váo! Ez nagyon szép kép! Köszönjük! Amikor megnyitott ez az étterem Budapesten, akkor nagyon sok hirdetést láttam róla, és egyértelműen azonnal megtetszett. Azután amikor a kültéri forgatás ötletét a hideg miatt elvetettük, ez volt az első ötletem. Felhívtam Matyit, és nagyon fellelkesült, így ezt a helyszínt választottuk.

 

A videóban szereplő Gaál Júlia és Grecsó Zoltán táncművészek szombaton, A Dal színpadán is láthatóak lesznek az élő közvetítésben?

Nem jönnek a műsorba velem, teljesen egyedül leszek a színpadon. Illetve nem egészen, mert a gitárom ott lesz velem. (mosolyog)

 

Noémo

 

Egy újabb fontos állomása a pályájának a 2021-es A Dal?

Nagyon örülök, hogy bejutott a Hableány A Dal című műsor legjobb negyven dala közé, viszont inkább úgy fogalmaznék, hogy fontos állomása a pályámnak a Hableány című dalom.

 

Úgy alakult a pályája Peredtől, a Galántai Kodály Gimnáziumtól a Kőbányai Zenei Stúdión keresztül a Hangképzőig, ahogy szerette volna?

Részben igen, részben nem. Az élet mindig hoz váratlan fordulatokat. Bizonyos szempontból sokkal jobban alakult, mert énekelhettem olyan helyeken, olyan nagyszerű zenészekkel, amiről nem is álmodtam, másrészt viszont voltak terveim, amiket végül nem valósítottam meg. Alapvetően azt gondolom, hogy minden úgy jó, ahogy van.

Ha mindig minden sikerült volna, akkor vajmi keveset tanultam volna belőle. (nevet)

 

Eszébe jut néha a felvidéki Tazajó zenekar?

Néha igen, persze. (mosolyog). Ráadásul Takács Dávid Taki is ide költözött Budapestre, játszottunk is együtt. Jólesik a fiúkkal találkozni. A Tazajó volt az első olyan formáció, ahol olyan zenét játszhattam, ami akkoriban a legközelebb állt hozzám. Sok jó emlék kötődik ahhoz az időszakhoz.

 

Noémo

 

Mit jelent önnek az, hogy a Felvidékről származik?

A mindent jelenti. A gyökereimet, a családomat, a múltamat, ami szervesen meghatározza a jelenemet.

Ott vagyok otthon, itt, Budapesten meg itthon vagyok. Egy nagyon szerető közösségben nőttem fel. Otthon az emberek összetartóbbak, mint itt. Kedvesek, segítőkészek, többnyire szeretettel fordulnak a másik ember felé. Nyilván ez annak is betudható, hogy egy kisebb közösségben nőttem fel. Az anyanyelvünk nekünk sokkal fontosabb. Én minden túlzás nélkül egyszerűen imádom a magyar nyelvet. Emlékszem, amikor a gimnáziumi éveim alatt néha átjöttünk a határon, annyira felemelő érzés volt, hogy bárhová megyek mindenki az anyanyelvemen beszél. Részben emiatt költöztem Budapestre.

 

Mit üzen az itthoni rajongóknak, akik február 6-án, szombaton este fél nyolctól nézik majd A Dal adását a Dunán?

Üdvözlöm az otthoniakat! Ha tetszik a dalom és a produkcióm, akkor nagyon örülök, ha szavaztok rám! (nevet)

Bárány János, ATEMPO.sk