Tetszik ez a pörgés, ami most van körülöttünk – A Phoenix RT szombaton A Dal színpadán (+VIDEÓ)

Tetszik ez a pörgés, ami most van körülöttünk – A Phoenix RT szombaton A Dal színpadán (+VIDEÓ)

A rengeteg munka gyümölcse ez, amit most élünk – mondja Puss Tamás basszusgitáros, énekes, és hozzáteszi, hogy szerinte, aki szereti a zenekart, már most tűkön ülve várja a szombat estét, amikor A DAL című dalválasztó színpadára lépnek a Duna Tévé képernyőjén. Bízik abban, hogy a Csallóköz, a Felvidék is velük lesz, és segítenek abban, hogy ez az álom, amit most élnek, még ne érjen véget.

 

Jól indult az év a Phoenix RT számára. Jelzőfény című dalotokat beválogatták A Dal negyvenes mezőnyébe. Hol ért benneteket ennek a híre, és hogyan reagáltatok rá?

December közepén érkezett a hívás egy péntek délután, természetesen nagyon örültünk neki. Egyből körbehívtam a zenekart, a családomat, a barátokat, a zenekari stábot. Na meg Diószegi Kikit, akinek egyben gratuláltam is, mivel az mellett, hogy velünk is bejutott A Dal 2021-be, zenekarával is a TOP 40-ben vannak.

 

Először mutatkoztok meg ekkora közönség előtt. Nagy dolog ez a zenekarnak?

Bátran kijelenthetjük, hogy a bejutásunkat a zenekar egyik legnagyobb eredményeként könyveljük el.

Nagyon jó lesz ország-világ előtt eljátszani az új lemezünk címadó dalát. Igazából a 2020-as év, annak ellenére, hogy alig tudtunk koncertezni és a korlátozások folyamatosan nehezítették az életünket, a zenekar számára mégis egy nagyon aktív, pozitív év volt. Rengeteget dolgoztunk a háttérben. Több videoklipünk jelent meg, kijött az új lemez, igyekeztünk folyamatosan „reflektorfényben“ maradni. Hab a tortán, hogy sikerült bejutnunk A Dal színpadára.

 

Phoenix RT

 

Hogyan készültök? Mikor utaztok Budapestre?

Zajlanak a próbák, az előkészületek. Január folyamán többször is voltunk már Budapesten.

Tetszik ez a pörgés, ami most van körülöttünk. Szerintem máskor szinte egy év alatt nem adtunk ennyi interjút, mint most, ez alatt a másfél hónap alatt.

Ezen a héten több napot is Budapesten töltünk. Hétfőn volt az első próbánk A Dal színpadán, amit nagyon élveztünk. Profi az egész környezet, kedves, aranyos, segítőkész a stáb, öröm ilyen emberekkel együtt dolgozni. Csütörtöktől pedig már be is költöztünk ottani szálláshelyünkre, ahol vasárnapig maradunk. Szombaton lesz az élő show, amit már nagyon várunk.

 

Hétfőn este az M2 Petőfi TV Én vagyok itt! című műsorában vendégeskedtetek, amelyet az A38 hajóról közvetítenek élőben. Először jártatok ott is?

Sokadszor voltunk az A38-as hajón. Koncerteztünk is már ott, sőt a szemfülesebbek láthatták facebook-oldalunkon, hogy nemrég az MR2 Akusztik színpadán is megfordultunk, és készült ott egy felvétel, amely hamarosan látható lesz.

A Petőfi TV Én vagyok itt! műsorának pedig lassan mondhatjuk, hogy visszatérő vendégei vagyunk,

hiszen ott voltak a Látszatvilág, a Nincs mit vesztenem, a Tiszta lappal klipjeink televíziós premierjei, sőt a legutóbbi két lemezünk, a Mi kell több!? és a Jelzőfény megjelenésének napján is vendégeskedtünk náluk.

 

Phoenix RT

 

Említetted, hogy Diószegi Kikivel léptek majd kamerák elé. Kellőképpen lámpalázas már ő is?

Hétfőn a próbára várva beszélgettünk erről. Most már mind a négyen eléggé rá vagyunk állva a hétvégi adásra. Nagy az izgalom és természetesen alig várjuk, hogy képernyőre kerüljünk (nevet). A múlt heti szombati első adást együtt néztük Ferivel és Marcival. Nagyon jó volt látni, hogy az első fordulóból két rockzenekar is továbbjutott. Nagyon drukkoltunk a Mudfield és a Tortuga zenekaroknak. Bízunk benne, hogy nekünk is sikerül bejutni az elődöntőbe.

 

Miért a Jelzőfény című dallal neveztetek? Elég erős szerzeménynek tartjátok?

Úgy érezzük, hogy ez az eddigi legerősebb Phoenix RT-dal. Valójában ezért is lett az új lemez címadó dala. Nagyon fontos és aktuális a mondanivalója. Egy karantén szülte szerzemény.

A zene készült el elsőként, majd nagyon nehezen érkezett az ihlet a szöveghez. Azután valamikor a „maradj otthon“ időszakban, április-május körül, ahogy hallgattam a zenét, amit Marci az otthoni stúdióban feldemózott, beugrott a refrén négy sora, majd szinte egyszerre a dal többi része is, leszámítva a második versszakot, ott valahogy földbe állt a dolog. Amikor aztán ötletelgettünk a stúdióban, szóba került, hogy jól működne ez a dal duettként, így felkértük Kikit, aki a dal meghallgatása után egyből igent mondott, sőt másnapra megírta a hiányzó második versszak négy sorát. Két nap múlva pedig már ott volt velünk a stúdióban, és rögzítettük is a dalt.

 

 

Nagy Ferót már felköszöntöttétek a Nagy Feró 75 – Ahogy ti zenéltek… című tribute albumon a Túl késő már című dal feldolgozásával. Tartotok a véleményétől, amit zsűritagként fogalmaz majd meg?

Nagyon megtisztelő volt a felkérés, hogy mi is szerepeljünk egy átdolgozással ezen az albumon.

Jó érzés ilyen nagy nevekkel egy lemezen szerepelni, de ugyanezt éreztük tavaly ősszel a Kalapács-tribute lemez kapcsán is.

Nyilván kíváncsian várjuk Feró véleményét a hétvégi produkciónkról, bízunk benne, hogy elnyeri a tetszését majd a Jelzőfény. Természetesen a többi zsűritag kritikája is érdekel, na meg, hogy milyen pontszámokat kapunk. Jó lenne az első négyben végezni, hogy egyenes ágon jussunk az elődöntőbe.

Nem lesz egyszerű a mutatvány, hiszen úgy érezzük nagyon erős ez a csoport amiben mi is színpadra lépünk.

 

Talán a legjobb pillanatban ért benneteket A Dal 2021, hiszen új albumotok remekül fogy, listákat jár, és mintha mostanra végleg kialakult volna a Phoenix RT saját stílusa. Jól hallják, akik ezt mondják?

A Jelzőfény lemezünk három hétig tanyázott a MAHASZ-listán, ami eddig soha nem történt meg a zenekar életében. A megjelenés hetében a hatodik helyen nyitott, majd a következő hétre felkúszott a harmadik helyre. Fantasztikus érzés, hogy ilyen rajongótáborunk van, hogy ennyien megtiszteltek minket bizalmukkal és előjegyezték szeptember folyamán az új korongot.

Azt gondolom, a rengeteg munka gyümölcse ez, amit most élünk. Három éve létezünk ebben a felállásban, akkor mutatkozott be velünk Győrög Marci, a zenekar gitárosa.

 

Phoenix RT

 

Ez alatt az idő alatt két nagylemezünk, hét videoklipünk jelent meg, rengeteg koncertet adtunk, tengernyi élményünk volt. Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy egy ilyen gitárost találtunk mint ő, aki amellett, hogy a zenei agy a zenekarban, egy nagyon jó barát is. És ha már említettem Marcit, ő az aki teljesen új lendületet hozott, valamint több stílusjegyet is belecsempészett a Phoenix RT zenéjébe, modernebb–zúzósabb, sokkal komolyabb dalok születtek, mint eddig.

Elmondhatjuk, hogy zeneileg is megérkezett a banda 2020-ba, 21-be. Úgy érzem, bátran kijelenthetjük, hogy kialakult a zenekar saját stílusa.

 

Mit üzentek a rajongóknak február hatodikára, szombat estére?

Azt gondolom, aki szereti a zenekart, már most tűkön ülve várja a szombat estét, velünk együtt izgul, egyben örül ennek a lehetőségnek. Szerintünk mi már mindenképpen nyertünk és bárhogy is alakul a szombat, mosolyogva, büszkén fogunk visszagondolni erre az időszakra. Az üzenet csak annyi lenne: ha nem sikerülne a továbbjutásunk egyenes ágon, nagyon örülnénk, ha szavaznának ránk. A rockközösség már többször is bizonyította összetartó erejét, valamint

bízunk abban, hogy a Csallóköz, a Felvidék is velünk lesz és segítenek abban, hogy ez az álom amit most élünk még ne érjen véget.

Bárány János, ATEMPO.sk