Nagykaposi fiatal nyerte a budapesti Nemzeti Színház Rómeó és Júlia spotversenyét

Nagykaposi fiatal nyerte a budapesti Nemzeti Színház Rómeó és Júlia spotversenyét

Urbán Csongor szerint spotja egy huszonegyedik századi Rómeó szerelmi vallomása is lehetne. Ezt az érzést szerette volna átadni az előírt egy percben.

Miután beküldte, minden nap megnézte a Nemzeti Színház oldalán, hogy, hirdettek-e már győztest, csupán az eredményhirdetés napján felejtette el. Díjai közül a veronai utazásnak és a szereplőkkel való találkozásnak örül a legjobban. Magáról is beszél interjúnkban a Nagykaposról indult, színésznek készülő szentesi diák.

Tizenöt és huszonöt év közötti diákoknak írt ki pályázatot a budapesti Nemzeti Színház. Azt kérték, hogy a saját gyártású, rövid videók kapcsolódjanak William Shakespeare Rómeó és Júlia című drámájához, amelynek bemutatójára készül a színház. Hogyan szereztél tudomást a felhívásról?

A Nemzeti Színház Facebook oldalán találtam a felhívást. Már 2019-ben is jelentkeztem a spotversenyre, gondoltam, ismét belevágok.

Urbán Csongor

A pályázati kiírásban szerepelt, hogy a spotok jelenítsenek meg egy-egy idézetet Shakespeare legismertebb szerelmes történetéből, legfeljebb egy percben. Melyik idézetet választottad?

A Rómeó és Júliából több fordítás is fellelhető. A Pécsi Nemzeti Színház számára készült, Nádasdy Ádám fordításából választottam ki a szövegrészt, amely az első felvonás ötödik színében található. Számomra elég volt az egy perc is, mivel a legtöbb helyen hasonló időkorláttal szembesültem.

Azt is kérték a meghirdetők, hogy az idézet megtalálása után találjatok egy helyszínt és egy szituációt. Miről szól a te spotod?

A mindent elsöprő szerelemről. Egy huszonegyedik századi Rómeó szerelmi vallomása is lehetne. Ezt az érzést szerettem volna átadni ebben az egy percben. Merem remélni, hogy sikerült.

Megnyerted a spotversenyt. Bizonyára tűkön ülve vártad a január huszadikai eredményhirdetést.

Eredetileg hamarabb lezárult volna, de a járványhelyzet miatt ezt kitolták január közepéig. Viszonylag későn készítettük el a videót, így jól jött az a kis plusz idő, amely rendelkezésünkre állt. A lezárás után a Nemzeti Színház oldalán minden nap megnéztem, hirdettek-e már győztest. Az eredményhirdetés napján ez valahogy kiment az eszemből. Este kaptam egy e-mailt, amelyben közölték, idén az én spotom lett a legjobb.

Sok mindent nyertél, színházjegyeket a Rómeó és Júlia premierjére, korlátlan színházlátogatást a Nemzeti Színházban, az előadás plakátját ábrázoló vászontáskát, exkluzív kulisszajárást a két főszereplővel, Szász Júliával és Herczeg Péterrel, akik Tóth Auguszta színésznővel hárman alkották a spotverseny zsűrijét. Sőt! Egy hétvégét Veronában. Melyik díjnak örülsz a legjobban?

Imádok utazni. Nem bírok egy helyben ülni, számomra traumatikus, ha egy hét után nem tudok valamerre elutazni, így a veronai hétvége a legnagyobb ajándék, de a kulisszajárás is pont ennyire megfog.

Egy előadást nagyon komoly munka előz meg. Nagyon örülök, hogy mindebbe betekintést nyerhetek, és találkozhatok a szereplőkkel.

Urbán Csongor

Színházközelben tanulsz Szentesen. Bizonyára nem hiába választottál középiskolát háromszázharminc kilométerre Nagykapostól.

A Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai-média tagozatos tanulója vagyok. Nagyon sok közös programunk van, ahol komolyan tudunk foglalkozni a színházzal. Minden héten van diákszínpadunk, ahol az éppen aktuális darabunkat próbáljuk. Rendezvényeket is szervezünk, ahol a tagozatok osztályai különböző produkciókkal vonulnak fel, ezzel szórakoztatva a többi osztályt és a nagyérdemű közönséget.

A színház mellett bizonyára az operatőr szakma érdekel a legjobban. Évekig voltál munkatársa a Haraszti Gyula fémjelezte Magyar Interaktív Televíziónak.

Összefügg ez is a szerepléssel. Már pici korom óta szavalok. Minden évben beneveztem a Tompa Mihály Országos Szavalóversenybe. 2014-ben ötödik osztályos tanulóként bejutottam a rimaszombati döntőbe. Tizenhét gyerek versengett a kategóriámban. Én a tizenhatodik voltam a sorban. Gondoltam, valamikor délután kerülök sorra, ezért elmentem meghallgatni az énekelt versek kategóriát. Megpillantottam egy hullámos hajú, nagyon szimpatikus férfit, aki videózta a versenyzőket.

Annyira megtetszett, amit csinált, hogy odamentem hozzá, és faggatni kezdtem a videózásról. Három napig nem tágítottam tőle. A versenyzésről terjesen megfeledkeztem, majdnem lemaradtam róla.

A három napos szavalóverseny végére összebarátkoztunk. Haraszti Gyula felkarolt, és nagyon sok dolgot megtanított nekem a videó-és hangtechnika rejtelmeiről. A mai napig nagyon jó barátok vagyunk, de sajnos, amióta Magyarországon tanulok, egyre kevesebbszer tudunk találkozni. A keleti tudósításaimat sem tudom már úgy folytatni, mint régen. Azonban nyáron szinte mindig együtt megyünk a Gombaszögi Nyári Táborba forgatni, ami egy óriási élmény számomra.

Urbán Csongor

Úgy tudom, énekelsz is? Akkor akár a zenész pálya is jöhet?

Az éneklés és a zene a világot jelentik számomra. Kiskorom óta arról álmodoztam, hogy egyszer végre elkezdhessek énekelni. Sajnos, Nagykaposon erre sokáig nem volt lehetőségem. Titokban fejlesztettem a hangom hatodikos korom óta külföldi videók segítségével.

Pár évvel később lehetőségem volt néhányszor énekelni a Vadkerti-Zsapka-Sipos trióval, ami óriási lökést adott, hogy folytassam, és építgessem a zenei pályámat. A legnagyobb álmom, hogy híres, elismert énekes lehessek.

Harmadikos vagy. Jövőre dönteni kell, merre tovább. Egyértelmű, hogy színész szeretnél lenni?

Több tervem is van a jövőt illetően, de abban biztos vagyok, hogy színpadon, vagy színpad közelben szeretnék állni. Az említett éneklés mellett az énekes-színészi pálya, de a hangmérnöki munka is érdekel.

Hol képzeled a jövődet? Magyarországon, vagy itthon, Nagykaposon?

A gimnázium után Budapesten, a Színház-és Filmművészeti Egyetemen szeretnék tovább tanulni énekes-színész vagy filmes szakon.

Még nem tudom, mit hoz a jövő, hogyan változik a világ, de ha már egy vágyam teljesül a fentiek közül, nagyon boldog leszek.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Urbán Csongor archívuma