STORIES: Megjelent a Chameleon Jazz Band első lemeze – interjú Bálint Rezsővel és a felvidéki Telek Attilával

STORIES: Megjelent a Chameleon Jazz Band új lemeze – interjú Bálint Rezsővel és a felvidéki Telek Attilával

A tavasz elhozta nekünk a Chameleon Jazz Band első albumát. A melodikus jazz-funk-latin zenét játszó formáció két tagjával, a művészeti vezető Bálint Rezsővel és a csapat dobosával, a felvidéki Telek Attilával beszélgettünk a lemezmegjelenés kapcsán.

 

Hogy telt az elmúlt időszak? Tudtatok találkozni, alkotni?

Telek Attila: Sajnos nehezen telt, mint sokaknak a szakmában. A lemezkészítésnek nagyon örültünk, de elsősorban azért mindenki igyekezett az egészségére vigyázni, ezért legtöbbször online tartottuk a kapcsolatot. A koncertek kiesése nekünk anyagi kiesést is jelent, de azért szerintem hasznosan töltöttük a napokat. Dolgoztunk, a többiek pedig online oktattak, ami nem kis kihívást jelent, ha zenéről van szó.

Bálint Rezső: Mivel tavaly év végén rögzítettük az új album teljes anyagát stúdióban, ezért az elmúlt hónapokban én egyedül is tudtam dolgozni a hangmérnökkel, a zenekar tagjainak nem kellett jelen lenni. A felvételek nagyon jól sikerültek, a finomhangolás az ismert helyzet miatt döcögősen ment, ezért megkésve bár, de húsvét előtt végre készen lettünk.

Mivel interneten folyamatosan tartottam a kapcsolatot a srácokkal, így azt gondolom, a végleges verzió mindannyiunk ízlését tükrözi.

A dalok közül kettőt a Duna TV-n is sikerült élőben bemutatnunk, ami YouTube csatornánkon már vissza is nézhető!

 

Chameleon Jazz Band – Heat

 


Van kedvenc, személyes dalotok az új albumról?

Bálint Rezső: Több is van! A G43 az első szerzeményem volt, így az mindig is egy nagy kedvenc lesz, hiszen mérföldkőnek tekintem zenei karrierem szempontjából is.

Egyszerű, lüktető ritmusok, ismétlődő zenei figurák jellemzik a korong több dalát is, de ebben a zenében ez kifejezetten érződik. Nagyon kedvelem a WINDOW TO MY SOUL című kislemezünket is, ami toronymagasan vezeti a lejátszási listákat a digitális platformokon, de szívesen hallgatom a Fövenyi Máté barátunk által írt STEP OUT-ot is! A maga jazz-funk hangzásával szerintem a lemez egyik csúcspontja. A HOPE egy teljesen más világ, Király Ádám barátommal írtam és arról szól, hogy bármi is történjék velünk, muszáj hinni abban, hogy minden jóra fordul.

 

Chameleon Jazz Band

 

Telek Attila: Én a MIDNIGHT WALK című dalt emelném ki. Ami igazán megfog benne, az a dal remekül eltalált pulzáló, lomha tempója, de a kiváló szólókat is mindig élvezet visszahallgatni.

 

Vajon melyik kompozíció lesz a közönség kedvence?

Telek Attila: A legtöbb pozitív visszajelzés a WINDOW TO MY SOUL kapcsán érkezett. Nagyon sokan és rendszeresen hallgatják, de ez számomra nem meglepő, mert miközben van egy latinos, egyéni hangulata, nagyon pörgős dal érzetét kelti és nem utolsó sorban a kiváló zongoraszóló ezen a felvételen is nagyot szól. A koncerteken biztos nagy siker lesz!

 


Chameleon Jazz Band - Window to my soul

 


Miről szól a Hope című ballada, ami egyben a lemez egyetlen lassú kompozíciója?

Bálint Rezső: Szerintem a címe elég sokat elárul. Az egész STORIES album végig pozitív energiákat közvetít, többnyire gyors vagy közepes tempójú szerzeményekkel.

Úgy éreztem, hogy kell egy kis megnyugvás is az anyag közepén, egy olyan pillanat, amikor elgondolkodunk az élet nagy dolgairól, akár úgy, hogy belefeledkezünk a zenehallgatásba és azt sem tudjuk, mi történt valójában a zenében.

Bár az összes dal egy történetet mesél el, aminek az értelmezéséhez a címek sokat segítenek, de a HOPE titkát és mondanivalóját mindenkinek magának kell megfejtenie! Mivel nagyon különbözőek vagyunk, ez a dallam mindenkinek mást fog jelenteni. És ez így van rendjén.

 

 

Évek óta rendre teltházas koncerteket adtok. Mi a Chameleon Jazz Band estek sikerének a titka?

Telek Attila: Egyértelműen a jó hangulat! Ez egyrészt a közönségnek köszönhető, hiszen pozitívan és nyitottan állnak hozzá a dalainkhoz, másrészt mi is élvezzük, amit csinálunk és ez látszik az előadáson.

Nagyon várjuk már, hogy a közeljövőben élőben is előadhassuk ezeket az új, saját muzsikákat, mert a lemez koncert formájában még nem hangzott el. Nyáron mindenképpen megtartjuk a lemezbemutatót, de készülünk egy igazán különleges videófelvétellel is öt-hat kamerával, amiről egyenlőre nem árulhatunk el többet.

 

Telek Attila

 

Mik a terveitek a következő hónapokra? Lehet tervezni bármi is?

Bálint Rezső: Nehéz és jogos kérdés! Ahogyan Attila említette, terv mindig van. Mi rendszerint előre dolgozunk, a külföldi koncertek általában egy évre előre le vannak fixálva. A pandémia előtt nagy lendületben voltunk, hiszen jártunk Csehországban, Norvégiában és nagyon sokat dolgoztunk egy osztrák-német turnén, ami végül nem tudott megvalósulni. Véleményem szerint a kialakult helyzet hónapokra, esetleg évekre dobta vissza a zenekart, de ennek ellenére dolgozunk tovább és amint lehet, indul a turnébusz!

Ha minden jól megy, idén az első nem hazai koncertünk éppen Szlovákiában, Somorján lesz, így a STORIES dalait a felvidéki zenerajongók is meghallgathatják.

Reményeink szerint akkor már élőben!

 

Chameleon Jazz Band - It's Probably Me (Live from Budapest)

 


A Chameleon Jazz Band az elmúlt években 9 európai ország 50 városban több mint 350 koncertet adott. Vendégművészei között megtalálhatók Magyarország és Európa legelismertebb és legkedveltebb előadóművészei, de lehetőséget adnak ifjú zenei tehetségek bemutatkozására is. A Chameleon Jazz Band vendégművészei voltak – a teljesség igénye nélkül – Berki Tamás, Charlie, Hajdu Klára, Horváth Misi, Kozma Orsi, Malek Andrea, Náray Erika, Szulák Andrea és Feng Ya Ou.
Számos tematikus estjük vált ismertté az elmúlt időszakban, de legnagyobb sikereiket kétségkívül egész estés show-műsoraikkal aratják. Különleges hangulatú és egyéni stílusú koncertjeik fesztiválokon és zenés klubestek alkalmával is igényes szórakozást garantálnak.

Babics Péter, ATEMPO.sk