Földön, vízen, levegőben forgott a Hazatérsz klipje (VIDEÓ)

Földön, vízen, levegőben forgott a Hazatérsz klipje

Izgalmas, egyben felemelő klipforgatáson vannak túl Szekér Gergő énekes, előadóművész, zeneszerző és Varga Viktor dalszövegíró, co-producer és gyártásvezető, a szarvasi Cervinus Teátrum főrendezője. A Hazatérsz című dalhoz Szarvason találtak helyszíneket. A két napon át tartó forgatás alatt jégeső zuhogott, majd perzselt a Nap, arc égett tábortűznél, eltévedt az operatőr.

Május 19-én lesz a videoklip országos premierje (lentebb is látható lesz).

Szekér Gergő azt mondja, élete talán egyik legjobban szervezett európai forgatása volt. Varga Viktor megjegyzi, Szarvas izgalmas arcát mutatja az alföldi világnak, és a hazatérés legszebb pillanatainak helyszíneként mindenkihez közel állhat.

Őket faggattuk a hamarosan bemutatásra kerülő, Kiss Péter Balázs rendezte klipről.

 

Szekér Gergő és Varga Viktor

 

Nem siettétek el a Hazatérsz videoklipjének forgatását. Ki írta a forgatókönyvet és ki rendezte a klipet?

Varga Viktor: Jó munkához idő kell. A sok ötlet közül pedig a legjobbak kiszűréséhez is idő kell, ezért döntöttünk úgy, hogy időt adunk magunknak a videoklip elkészítésére. A forgatókönyv Szekér Gergő és Kiss Péter Balázs ötletei alapján az én helyszínkereséseimmel vegyítve született meg, és Szarvason forgattuk le.

 

Az elejétől az volt a koncepció, hogy Szarvason kerüljön sor a forgatásra?

Varga Viktor: Számtalan érv szólt amellett, hogy Szarvas legyen a helyszín. Egyrészt

a város minden kort és természeti helyszínt biztosítani tud, másrészt igazán izgalmas arcát mutatja az alföldi világnak. A hazatérés legszebb pillanatainak helyszíneként mindenkihez közel állhat.

 

Szekér Gergő és Varga Viktor

 

Hogyan válogattátok ki a szereplőket?

Varga Viktor: Adott volt, hogy ha már Szarvason forgatunk, akkor nézzük meg, hogy kik is játszanak Szarvason. Boldogan ajánlottam Gergőnek és Péternek a színészeinket, hiszen nagyon büszke vagyok rájuk, és tudom róluk, hogy nagyon felkészült kiváló színészek. Ezért elküldtem a javaslataimat a srácoknak, és ők az általam ajánlott színészekből Szemán Bélát és Laurinyecz Szilvesztert választották ki.

Gergő merénylete ellenem az lett, hogy a gyerekkori önmaga édesapjának a szerepét rám osztotta. Nagyon megmosolyogtam a dolgot, és közben jól is esett, úgyhogy bár nagyon ritkán vállalok színészi munkát, elvállaltam.

Co-producerként és gyártásvezetőként is könnyebb dolgom volt magammal megegyezni.

 

Készült egy werkfilm is a forgatásról, amit bemutattatok a szarvasi Cervinus Teátrumban.

Varga Viktor: Mivel május tizenkilencedikén, szerdán lesz a bemutató, remélem, jól fogadják majd. Mindenesetre a werkfilm mindig az alkotóknak szól, az ő munkájuk előtt tiszteleg. Számos vicces és katasztrófa esemény történt a forgatás két napja során: jégeső, napégés, arcégés a tábortűznél, eltévedt operatőr és ilyenek. Ezek mind olyan események, amik jó hangulatot teremtettek a forgatáson, és jó ezekre visszaemlékezni. Ugyanakkor

egy ilyen filmben meg tudjuk mutatni azt is, hogy egy háromperces videoklip elkészítése mögött mennyi ember áll, micsoda háttérmunkára van szükség, és hogy mennyi időt vesz igénybe. Az emberek nem is gondolnák.

 

Szekér Gergő és Varga Viktor

 

Budapesten, az A38-as hajón is beszéltetek a forgatásról és még számos helyen beharangoztátok az országos klippremiert. Mennyire sokat vártok a klip fogadtatásától?

Varga Viktor: A munkánknak igazán akkor van értelme, ha megszólítjuk vele az embereket, de ahhoz, hogy meg tudjuk őket szólítani, el kell érnünk őket. Ezért nagyon fontos, hogy minél több platformon elérjük a rajongókat, a nézőket, és azokat is, akik esetleg még nem hallottak a munkánkról.

Fű alatt nincs értelme kultúrát csinálni, ugyanakkor, ha a dalunk vagy a videoklipünk megérinti a nézőt, mi már boldogok vagyunk, hiszen célt értünk.

 

Gergő! Milyen emlék él benned a Hazatérsz előadásáról a Dal színpadán? Nem minden nap fordul elő, hogy újra kell kezdeni egy dal előadását élő tévéműsorban.

Szekér Gergő: Mondjam, hogy kellemes?! … Egy ilyen kategóriájú technikai hiba bárki számára óriási kihívás, hiszen borzasztó ritkán fordul elő, hogy egy élő műsorban megáll mögötted a technika, a hang. Mindennek ellenére, úgy érzem, hogy a körülményekhez képest meglepően jól tudtam kezelni.

Most már büszkeséggel tölt el a műsorra való visszaemlékezés, ugyanis ilyenkor általában a művészek elhagyják a színpadot.

Az elmúlt év eseményei és a helyzet kiváltotta plusz stressz ellenére is sikerült újra elkezdeni és végigénekelni a Hazatérsz című dalt. Vannak ugyanis helyzetek, amikor az ember csak annyit mérlegelhet: folytatja-e vagy sem.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Egyszerű döntés volt, hogy Szarvason forgatjátok a Hazatérsz videoklipjét? Kik támogatták a forgatást?

Szekér Gergő: A dalszövegíró, Varga Viktor helyiséghez való kötődése hozta magával, hogy az egyik lehetséges helyszín Szarvas legyen. Miután Kiss Péter Balázzsal, a rendezővel megnéztük, tulajdonképpen nem is voltak már kérdések. A hely annyira elvarázsolt minket, hogy szinte azonnal elkezdtünk agyalni a jelenetek helyszínhez való kiosztásán és megírni a forgatókönyvet. A fő támogató, a Risk24 Euro-Quattro Alkusz kft. nem volt kérdéses, hiszen az előző két videoklipem, a Szempilla és az Árva fiú című Cserháti Zsuzsa feldolgozás megvalósítása mögött is ők álltak, azonban a helyszíni szemle és forgatási munkálatok során további kedves segítők is megjelentek, mint a gyönyörű helyszínt biztosító Frankó Tanya, és az ott töltött időnk élményét ételeivel és ízeivel megkoronázó Turul Kisvendéglő emelte, valamint egyedülálló módon, felvidéki cégként a www.gulazsi.sk is támogatta a klipet. Külön szeretném köszönetemet kifejezni a szarvasi Cervinus Teátrumnak, ugyanis a forgatási stáb szállását ők biztosították.

 

Szekér Gergő és Varga Viktor

 

Hogy érezted magad a forgatás alatt?

Szekér Gergő: Ritkán mondok ilyet, de

életem talán egyik legjobban szervezett európai forgatása volt.

Tény, hogy rendkívül feszített tempóban dolgoztunk, még ezzel együtt is kifogtunk egy jégesőt, de a helyszín varázsa és az együtt töltött élmények felejthetetlenné tették számomra az egészet. Az ember nem mindennap forgat vízen, csónakázás közben, ezek mind-mind speciális felszerelést és felkészültséget, ugyanakkor kiváló szakembereket igényelnek. Itt most minden együtt és adott volt. A gyártás pontosságától, a stáb felkészültségén át, a rendezés és a vágás kreativitásáig egy igazi profi csapattal volt lehetőségem együtt dolgozni. Hálásan köszönöm mindnyájuknak!

 

Bizonyára fontos ez a dal számodra, hogy ilyen komoly klipet forgattatok. Miért?

Szekér Gergő: Ez egy valóban fontos dal számomra. A televíziós megjelenéstől, és annak kimenetelétől függetlenül ez egy komoly mondanivalóval bíró dal, ami ráadásul nagyon aktuális. Igazán bánnám, ha ezt nem tudtam volna egy nívós képi világgal kifejezni a hallgatóság felé.

Rengeteg dolog történt, ami miatt az ember azt gondolhatja, hogy másutt könnyebb, de egyszerűen túl sok szép élmény és emlék köt minket az otthonunkhoz, amelyek stabil alapot nyújthatnak a továbbhaladáshoz. Az emberek, a barátságok és a hely, ahol felnőttünk, és főként a család.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

 

Milyen fogadtatásra számítotok? Hogyan alakul a további együttműködés Varga Viktor rendezővel, dalszövegíróval?

Szekér Gergő: Az művészeti alkotó tevékenység velejárója, hogy miután elkészült a mű, azt szabadjára kell engedni, hogy megmérettessen és eljusson azokhoz, akiknek szól. Ezzel együtt őszintén remélem, hogy minél több ember szívében pendít meg húrokat és élményt nyújt a számukra. Remélem, nemsokára viszontláthatom őket a koncerteken.

Viktorral természetesen már vannak további terveink. A következő projekt már el is kezdődött.

Soóky László: Dögölj meg, drágám című felvidéki szerző művéből készült tévéjáték forgatása egy héttel a Hazatérsz után kezdődött, amely tévéjátékhoz a zenét én írom, valamint a film soundesignereként is dolgozom a produkcióban.

A Szigorúan tilos című tévéjáték befejezési szakasza is most zajlik, annak szeptemberben lesz a bemutatója, amelyet szintén Viktor rendezett és engem kért fel, hogy zenét írjak hozzá. Hamarosan egy új, népzenei motívumokra épülő zenés-táncos előadáson is elkezdünk dolgozni, amelyre előreláthatólag decemberben kezdünk el próbálni. Ám erről még nem mondhatok többet.

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Hazatérsz projekt 2021