Élj a mának és a muzsikának – bemutatkozik a komáromi Carpedante (+VIDEÓ)

Élj a mának és a muzsikának – bemutatkozik a komáromi Carpedante (+VIDEÓ)

A virtuális térben már sokan találkozhattak a felvidéki Carpedante zenekarral, amely épp a pandémia előtt alakult. Népszerű dalok feldolgozásaival váltak közismertté, melyekkel elviselhetőbbé tették a bezártságot.

A zenekar alapítói Kulin Eduard „Ödi” és felesége, Kulin Pastorek Cynthia. Velük beszélgettünk a formációról, tervekről.

 

Annak, aki esetleg még nem ismerne benneteket, hogyan mutatnátok be magatokat?

A Carpedante egy mindenevő formáció, mely a kezdeti trióból mára egy öttagú zenekarrá nőtte ki magát.

A tagok

Kulin Pastorek Cynthia - ének
Kulin Eduard (Ödi) - hegedű, ének
Gerencséri Viktor - gitár, vokál
Kollár József (Dodi) - billentyű
Fazika Peter - dob

A fellépéseinken próbálunk mindig a közönség kedvében járni, egyaránt játszunk külföldi és magyar slágereket is. Nem tudunk nemet mondani az alternatív zenéknek, a folknak, vagy épp a jazznek sem, ezért mindenki talál magához illő nótát a repertoárunkban.

 

Hogyan találtatok egymásra?

Komárom nem olyan nagy város, a zenészek ismerik egymást és mi kitartóak voltunk. Hárman a zenekarból kollégák vagyunk a helyi zeneiskolában (ének, hegedű, gitár), a többiekkel pedig hosszú barátság előzte meg az együttmuzsikálást. 2018-ban és 2019-ben egyszeri alkalmakra összeállt már a csapat, majd 2020 januárjában Carpedante néven állandó zenekarrá formálódtunk.

 

 

Különleges nevet találtatok a zenekarnak, mit jelent a Carpedante?

A Carpedante név két szóból tevődik össze. Az első része a carpe diem latin kifejezésből ered, melynek jelentése a köztudatban: élj a mának. A szó második része az olasz andante kifejezéshez kötődik, melynek jelentése lépésben. Vagyis a zenekar a mának él, élvezzük a közös muzsikálást és eközben lassan haladunk terveink megvalósítása felé. Leginkább ez jellemzi a zenekar mentalitását is :)

 

Egyre nagyobb a rajongótáborotok, amit elsősorban a YouTube-ra felkerült daloknak, klipeknek köszönhettek. Hogyan születtek ezek a videók?

Eddig öt klipet forgattunk le, ezeket mind saját eszközökkel, saját elképzeléseink, forgatókönyveink alapján az adott dalokhoz illően. A baráti köreinkben lévő emberek tudtak segítő jobbot nyújtani számunkra. Többek között a Lali - Trans, az Investconsult, a Limes Galéria, Szénnássyné Édes Mária, a stúdiómunkában pedig Takács Csaba, valamint a Decibel stúdió Dombóvári Balázs vezetésével.

Minden egyes klipforgatás emlékezetes számunkra, nagy munka volt, de akadtak azért vicces pillanatok is. Például a Kukuruku (Emil.RuleZ!) című klipben, amikor egy buszmegállós jelenetet forgattunk megjelent egy random srác, aki csak úgy szó nélkül helyet foglalt a kamerák előtt. Mi ezt jó néven vettük, és megkértük szerepeljen a felvételen. Reméljük azóta látta a videót és tetszik neki is a dal :)

Majd ezt követően ugyanabban a klipben az autós jelenetnél CARPEDANTE feliratú rendszámtáblát helyeztünk az autóra, hogy elfedjük a saját rendszámunkat. Annyira beleéltük magunkat a helyzetbe, hogy a forgatás után vígan végig száguldottunk az egész városon letakart, hamis rendszámmal :)

 

 

Magyar és angol dalokat is feldolgoztatok már. Mi alapján választjátok ki, hogy miből készüljön majd az újabb cover?

A dalok próbafolyamata mindig a szöveg analizálásával kezdődik, megnézzük mennyire illik a zenekar profiljához, majd megpróbáljuk új köntösbe bújtatni. Elsősorban a számunkra is kedves dalokat dolgozzuk fel, vagy olyanokat, amelyek kihívást jelentenek a csapat számára, hogy ezáltal is tudjunk fejlődni.

 

Hobbizenekar vagytok még vagy már vannak „nagyratörő” terveitek és akár saját dalokban is gondolkodtok?

Nem tarjuk magunkat hobbizenekarnak, hisz a zene az életünk és a hivatásunk. Szeretnénk a köztudatba kerülni és minél több emberhez eljutni, minél több embert megérinteni és a zenénkkel örömet szerezni nekik. Mindenképp lesznek saját dalok is és idővel akár egy albumot is összeállítanánk.

 

 

Mi motivál titeket? Szerintetek mi kell ahhoz, hogy egy zenekar a mai világban érvényesülni tudjon, főleg Felvidéken?

A közönség, a színpad, a siker motiválja a zenekart. A sikerhez fontos, hogy a zenekari tagok összetartók legyenek, egy cél lebegjen a szemük előtt, és ezért közösen is tegyenek, egy csapatként.

Ugyanakkor fontosak a fellépési lehetőségek, hogy hazai zenekaroknak is teret adjanak a szervezők.

 

És ti hogy álltok ezen a téren, hol találkozhat veletek a közönség a közeljövőben?

Ami már biztos, hogy július 9-én a komáromi Európa-udvarban található Borozóban lépünk fel, majd a Lehár Nyár sorozat keretében is koncertezünk a városban. Egyelőre tizenkét fellépésünk van lekötve decemberig, elsősorban a komáromi régióban. És persze az online térben is láthatnak, hallhatnak majd az érdeklődők minket, így érdemes lesz követni a Facebook oldalunkat és Youtube csatornánkat is.

 

Sok sikert kívánunk a Carpedante csapatának!

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: a zenekar archívuma