Zenei kettősség – Megjelent Emmer Péter Other side című albuma

Zenei kettősség – Megjelent Emmer Péter Other side című albuma

Nemrég megjelent új cédéjéről faggattuk Emmer Péter komáromi gitártanárt, zeneszerzőt, énekest. A gitárvirtuóz beavatott, hogyan születtek az instrumentális lemez dalai, elmesélte, miért került egy mandala az album borítójára és ki készítette, végül arról is beszélt, jó lenne majd az Other side-ot zenekarral bemutatni, ha a járványhelyzet alakulásától függően ez végre lehetővé válik.

 

Az Emmer és a Memento után az Other side a harmadik szólóalbumod, és ez ismét instrumentális. A pandémia hozta a cédére került kilenc friss szerzeményt? És hol van ez a másik oldal?

A pandémia alatt születtek, íródtak a számok, akkor vettem fel, kevertem a lemez anyagát. Nem válasz a pandémiára, hanem egyszerűen elfoglaltam magam. Nem ellensúlyozni akartam a kialakult helyzetet, hanem dalokat akartam írni. Egy idő után úgy döntöttem, hogy instrumentális dalok lesznek, mert többnyire olyan ötleteim voltak. A Memento énekes lemez volt, sokan talán azt várták, hogy ismét ilyen lemezt fogok megjelentetni, de ez most így alakult. És hogy hol van a másik oldal?

Zenei kettősségemet szerettem volna ezzel illusztrálni. Van egyrészt az énekes, aki kiáll a közönség elé, ő a frontember, és levezényli az egész bulit; a másik oldalon meg ott a gitáros, aki inkább a hangszeres megszólalásért felel.

 

 

A felvételek az ERS Stúdióban készültek. Nem tudtál kibújni a bőrödből, megint mindent magad csináltál: megírtad, hangszerelted, feljátszottad, keverted az albumot. Így olyan lett, amilyennek szeretted volna?

Azáltal, hogy a saját stúdiómban vettem fel az albumot, pontosan olyan lett, amilyennek elképzeltem. Szerintem nagyon jó lett, szakmailag még nem írtam ilyen jó lemezt, ha szabad ilyet mondani. Bár tudom, hogy ilyenkor általában minden zeneszerző ezt mondja, de most így is gondolom.

 

Úgy tűnik, nagyobb közönségnek szánod. Valamennyi számnak angol címe van. Miért?

Valóban angol címek vannak, a kevés szöveg is angolul van, ami a belső borítóra került. Létezik a világban egy gitáros közösség, akik szeretik ezt a fajta rockos, fusion-jazzbe hajló vagy progresszív rockzenét, ki, minek nevezi, szerettem volna, hogy mindenki számára minden érthető legyen, ha szeretné meghallgatni. Már csak azért is, mert felkerült szinte valamennyi nagyobb stream szolgáltatóhoz, így bárki meg tudja hallgatni bárhol a világon.

ITT KERESD AZ ALBUMOT

 

Hogyan születtek a dalok? Előbb címet adtál, azután az inspirált?

Először a zene volt meg, a gitározásokból, gyakorlásokból jöttek a témák, más motívumok spontán, vezetés közben születtek. Ezeket azután körülírtam, meghangszerelgettem. Ami a dal hangulatáról eszembe jutott, olyan címet kapott. Meg kell hallgatni a lemezt, hogy releváns képet kapjon valaki arról, miért ilyen címeket kaptak a dalok.

 

Változatosak a témák. Az élet játék, Fiatal vér, Napfény. Mitől lesz egy szám címe napfény? Vagy éppen éjszakai sétáló, azaz Nightwalker? Esetleg vad folyó, Wild River? Beavatnál?

A hangulat volt a mérvadó. Az is előfordult, hogy dalírás közben jutott eszembe egy cím, és akkor annak a hatása alatt, annak a tudatában írtam tovább a dalt.

 

Emmer Péter

 

Nagyon szép az album borítója.

Tóth Bertalan egy gitáros srác munkája, aki a diákom volt. Hamar barátok lettünk. Berci igazi ezermester. Mindenhez ért, többek között a grafikához is. Művészi vénája van. Eldöntöttem, hogy biztosan nem én akarok szerepelni a borítón, hiszen az előző két lemez borítóin a fotóm szerepel, gondolkodtam, hogy mi lehetne. Nagyon megtetszettek a mandalák motívumai, sok ilyet láttam az interneten, hasonlót akartam, ezért kerestem meg Bercit. Hosszan egyeztettünk, amíg kész lett a borítóra szánt kép,

egy majdnem mandala, amin az előbb emlegetett zenei kettősség is felfedezhető.

 

Mikor és hogyan szeretnéd megmutatni az Other Side dalait a közönségnek?

Ez jó kérdés, ugyanis zenélni a legkevesebb, de sajnos, az a helyzet, hogy a zenekar nagy része magyarországi zenészekből áll, és most nagyon kacifántos a határon való átjutás. Elsőként az jutott az eszembe, hogy az általam elkészített dalok alapjaira fogok élőben rágitározni, de azzal az ötlettel is kacérkodom, hogy összekötöm egy gitáros workshoppal. Mindenképpen szeretném élőben bemutatni ezt a lemezt, de még nincs itt az ideje, hogy elkezdjem szervezni. Leszervezni egy koncertet nem abból áll, hogy szerdán eszembe jut, hogy szombaton játszani akarok, hanem hosszas egyeztetés előzi meg, és most nem lehet tudni, hogy mire eljutunk oda, hogy koncertezhetnénk, nem lép-e életbe megint új járványügyi rendelet. Szeretném bemutatni a lemezt, a legjobb lenne zenekarral, de ezt most nem látom megvalósíthatónak.

 

Zombori Atus dobos, Vermes Gábor basszusgitáros, Szabó Károly billentyűs, a közeli években melléd szegődött fiatal zenészek megvannak még? Együtt maradt ez a csapat?

A csapat megvan, de átalakult. Zombori Atus helyére Varjú Attila került, Vermes Gábor helyettese pedig, aki a Memento lemez megjelenése idején külföldön dolgozott, Szőke Peti lett, aki azután maradt is a zenekarban. Együtt a csapat, de a járványhelyzet rányomta a bélyegét a zenekar életére.

 

 

Érdekel a közönség véleménye? Ahogy nézem hivatalos oldaladon a rajongók fotókon küldték vissza, hogy nekik már megvan a lemez. A terjesztést is felvállaltad.

Természetesen érdekel a hallgatók véleménye, végül is nekik készült a lemez, jó tudni, hányadán állunk.

A terjesztés más kérdés. A cédé magánkiadásban jelent meg. Nem láttam értelmét, hogy kiadó adja ki. Sajnos, semmivel sem tudna többet tenni a lemez érdekében. Nagy terjesztőhálózatok már nem léteznek, zeneboltok sincsenek. Néhány kiadó annyit megtesz, hogy Magyarországon eljuttatja a cédét a benzinkutakra. Nem rajongok ezért az ötletért, terjesztem, ahogy tudom. Igyekszem megoldást találni, hogy minél több emberhez eljusson a cédé.

 

Komolyzenét tanultál a tapolcsányi konzervatóriumban, ahol többek között Bach, Mauro Giuliani, Matteo Carcassi műveit játszottad klasszikus gitáron. A diplomamunkád témája a zenei oktatás és a stúdiózás, a zenei felvétel volt. Jól sikerült a végzős koncert?

Kiülni egyszál gitárral és klasszikus zenét játszani egy órán keresztül teljesen más világ. Végül is jól sikerült, megkaptam a diplomámat. Maradjunk annyiban, hogy nem ez volt életem legjobb fellépése. Nagyon izgultam. Aki próbált klasszikus zenét játszani, tudja, hogy szakmailag ez egy nagy kihívás.

 

Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskolájában tanítasz évek óta Komáromban. Akkor így, negyvenen túl elmondhatjuk, hogy a zene a mindennapjaid része lett?

A zene régóta a mindennapjaim része. Igyekeztem úgy alakítani az életemet, hogy zeneközelben legyek, olyan polgári hivatást találjak, ami kapcsolódik a zenéhez.

Gitártanár lettem. Ez a hivatásom, így állandóan gitár lehet a kezemben.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: archívum