Ekhós-szekér Fesztivál kilencedszer, pénteken és szombaton Őrsújfalun

Ekhós-szekér Fesztivál kilencedszer, pénteken és szombaton Őrsújfalun

Egy év kihagyás után ismét lesz Ekhós-szekér Fesztivál egy teljesen újjávarázsolt őrsújfalui kultúrházban. Néhány napja a támogatóknak már megköszönte az odaadó segítségüket az ÉS?! Színház.

Július 2-án és 3-án a színjátszók felavatják a színpadot. Várady Kornélia szervezőt faggattuk.

 

Hittétek volna, hogy az idén összejöhet ez a sorrendben kilencedik örömszínház?

Nagyon bíztunk benne. Szerettük volna tavaly is megrendezni az Ekhós-szekér Fesztivált, bár a kultúrház akkor még nem volt kész, de egyeztettünk Csallóközaranyos polgármesterével, és ha a járványügyi helyzet lehetővé tette volna, akkor ott került volna sor a fesztiválra. Nem így alakult.

Hiányzott a fesztivál tavaly mindenkinek, de beigazolódott a mondás, hogy minden rosszban van valami jó. Volt időnk a kultúrház rendbetételére, mindenki átvészelte a járványt, és most nagyon várjuk az első júliusi hétvégét, hogy megtarthassuk első kulturális rendezvényünket a megújult kultúrházban.

 

Ekhós-szekér Fesztivál

 

Öt helyről jönnek vendég társulatok. Kiket hívtatok meg?

Régi, kedves barátaink fogadták el meghívásunkat.

A Vadrózsák csapata Erdélyből, a MeseFigurák Fülekről, a márkói KamaraTehátRum, a körmendi KASZT csoportok Magyarországról és Matusek Attila, a Komáromi Jókai Színház színművésze. Július másodikán, pénteken este hagyományosan profi színházi előadás lesz látható. Ebben az évben A szájon lőtt tigris című Rejtő Jenő-est lesz látható, Olt Tamás előadásában.

 

RÉSZLETES PROGRAM

 

Ekhós-szekér Fesztivál

 

Matusek Attila színművész, rendező, a Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiójának vezetője az ÉS?! Színház készülő produkcióját is rendezi. Mit ad elő az Ekhós-szekér Fesztiválon?

Matusek Attila több szálon is kapcsolódik az ÉS?! Színházhoz. Még középiskolásként játszott velünk a Halni jó című előadásukban, ő volt Gáz, rendőr alezredes. Egyetemista évei alatt kapcsolódott be az Árgyélus gyermekszínjátszó tábor majd később már a Pósa Lajos Gyermekszínjátszó Tábor munkájába, ahol foglalkozásvezetőként működik. Tavaly ősszel kezdtünk el próbálni egy darabot Attilával, amely próbafolyamatnak először a járvány, majd a kultúrház építése egy időre megálljt parancsolt, de reméljük, hogy ősszel folytatni tudjuk. A mostani fesztiválunkon Matusek Attila – Laboda Róbert: Pillanat, amely kilóg az időből című előadását láthatják a nézők.

 

Ekhós-szekér Fesztivál

 

Egy színházi este július 2-án, pénteken, 19 órai kezdettel; július 3-án, szombaton pedig délután három órától késő estig tartó színjátszó kavalkád vár tehát a nézőkre a hétvégén, Őrsújfalun. Közben pedig a terített asztalokon sütemények, sárgabarack, sör sorakoznak majd, ahogy eddig mindig?

A fesztivál megrendezésekor nagy hangsúlyt fektetünk a járványügyi előírásokra. A teremben csak maszkban lehet majd tartózkodni, minden néző nevét, telefonszámát felírjuk, és két hétig megőrizzük. Igyekszünk betartani az étkeztetésre vonatkozó szabályokat is. Éppen ezért ebben az évben nem kértük segítőinket, hogy süteményeket, pogácsát vagy gyümölcsöt hozzanak a fesztiválra.

ILYEN VOLT A NYOLCADIK ÉVAD

Most egy kicsit szerényebb lesz a megvendégelés, de azt megígérhetem, hogy senki sem távozik a fesztiválról éhesen, szomjasan.

 

Ekhós-szekér Fesztivál

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző