Jó dalokat, lemezeket szeretnék írni, amiket büszkén tudok vállalni – Kovács Koppány-interjú

Jó dalokat, lemezeket szeretnék írni, amiket büszkén tudok vállalni – Kovács Koppány-interjú

A napokban indul a Rómeó Vérzik idei nyári turnéja, A Három Királyok is koncertezni kezd lassan, közben country-lemezt készít Kovács Koppány énekes, szövegíró, zeneszerző. PóniSulit vezet huszonöt gyermeknek, felfedezte a galántai Gila Stúdiót és barátok várják Amerikában. Róluk is beszélgettünk.

 

Nyolc hónap után kiszabadultunk a ketrecből, mint az állatok! Így fogalmaztál az oldaladon az idei első koncertetek után. Ennyire szűk volt a tér?

Hát eléggé! (nevet) Kereken nyolc hónapja nem álltunk színpadon és

egy olyan zenekarnak, aki az elmúlt huszonhat évben szinte minden hétvégéjét a színpadon töltötte, ez eléggé frusztráló időszak volt.

Próbáltuk a pandémia első hónapjait aktívan kitölteni, stúdióban voltunk, elkészítettük a legújabb lemezünket, ami október tizenötödikén meg is jelent, de azután csak otthon ültünk és vártuk a mennyei nyitást, hogy végre a megjelent lemez dalait játszhassuk a közönségünknek.

 

Kovács Koppány

 

Koccintottatok is a közönséggel a budapesti Barba Negra Track színpadáról. Az egyik ott készült fotón azt láttam, hogy valamit öntesz egy néző poharába. Milyen ital volt?

Konkrétan az a Jack Daniels, amivel a szülinapos Ricsit felköszöntöttük a színpadon.

 

Hogyan fogadta a közönség Szűk a tér című albumotok új dalait? Mi tarolt a legjobban? A világ legjobb nője? Az Egyszerű este? Esetleg A Kiszemelt préda?

Azt kell, hogy mondjam nagyon jól. Szinte minden dalt kívülről fújta a közönség. Olyan volt, mintha tök régi dalokat játszottunk volna.

 

Vagy éppen a No Future tetszett nekik, ami, ahogy olvasom, a te személyes kedvenced. Egyben a most zajló nyári turnétok címe is. Miért szereted ezt a számot?

Ez egy tipikus lázadó dal, teljes egészéből rólam is szólhatna. Valahogy még mindig úgy érzem, hogy az igazi rock’n’roll feeling, ami minket mindig is jellemzett, valahogy mostanság kihalt a zenekarokból.

 

Rómeó Vérzik

 

Lassan beáll mindenki a sorba és egy adott trendet követ, ugyanaz a kiadója, a zenei producere, a stúdiója mindenkinek, ebből kifolyólag ugyanolyan sablonos lemezek készülnek.

Sajnos a nemrég fiatalon elhunyt Siklósi Örs volt az utolsó, akire azt mondtam, hogy húúú, baszki, ez egy igazi rocknrollos frontember. Sajnos mire kiforrta volna magát és trendit alkotott volna az AWS, addigra elment Örs, és egy űrt hagyott maga mögött.

Szóval bárki bármit mondhat a Rómeó Vérzikről, mi még mindig azok a trendeket felrúgó banda vagyunk, mint húsz-huszonöt évvel ezelőtt. Eddig sem álltunk be a sorba, ezek után meg már minek? Ha valakinek tetszik, amit csinálunk, az tök jó, de már nem azon agyalok, hogy miért nem jár ránk ezer-ezerötszáz ember.

Jó dalokat, lemezeket szeretnék írni, amiket büszkén tudok vállalni.

 

A turné állomásai

07.10. Dunaújváros
07.14. Gombaszög (SK)
08.13. Alattyán
08.21. Dunaszerdahely (SK)
08.22. Nagymegyer (SK)
08.27. Éberhárd (SK)
08.28. Alsóörs

 

Mennyi reflektor kellett a No Future klipjéhez? Mert pazar a látvány!

A klipet Kiskunhalason forgattuk, a Hungarian Stage Rental cég telephelyén, akik nagyon régi cimboráink. A látvány és az ötlet is teljes egészében az ő fejükből pattant ki. A klip rendezője Indián volt, akinek nagyon sok jó klip fűződik a nevéhez.

 

 

Galántán a Gila Recording Studiosban készült az album, bizonyára a pandémia alatt. Egy interjúban azt mondtad, gyakran ott is aludtatok. Akkor volt idő minden számot csúcsra járatni.

Hát, amikor ott aludtunk, inkább csapatépítő tréninget tartottunk, a magunk módján. (nevet)

Most jártunk ott először és nekem annyira megtetszett Gila profizmusa, hogy a szólólemezemet is vele és nála készítem.

Azt hiszem, a Rómeó Vérzik is megtalálta a számára megfelelő szakembert és stúdiót. Szerintem hosszú távon fogunk együtt dolgozni Gilával.

„Nem gondolom, hogy csodagyerek vagyok” – interjú Szabó Gila Ádámmal

 

A koronavírus tehát elvitte a Rómeó Vérzik huszonötödik születésnapját. A hírek szerint tavaly hetvenhat koncertetek lett volna, ezekből négy valósult meg. Miből éltetek, ha nem lehetett színpadra menni?

Mindenkinek van polgári elfoglaltsága, amiket aztán fullra járatott vagy kiegészített. Én szeptemberben egy álmomat valósítottam meg,

beindítottam a PóniSulit, ahol öt-nyolc éves gyermekeket tanítok lovagolni. Jelenleg huszonöt diákom van, tehát van mit csinálnom.

 

Koppány

 

A Szűk a tér lemez október óta ott van a MAHASZ TOP-40 listáján. Közben Nagy Feró tribute albumán is megjelentetek a Kifakult sztár című dallal. Mit szólt hozzá az ünnepelt?

Személyesen még nem találkoztunk azóta Feróval, de a fiával üzent, hogy nagyon tetszett neki az átdolgozásunk.

Ferónak az egyik kedvenc bandája vagyunk, ennek többször hangot is adott és a Garázs műsorában is rendszeresen játszik RV dalokat.

 

Rómeó Vérzik

 

Közben Csiba Ricsi gitárosotok is negyvennyolc éves lett. Volt nagy buli, emeletes tortával?

Whiskey volt és a budapesti koncertünk után, hazáig tartó piálás és partizás. A tortát csak széttrancsíroztuk volna. Különben is egy normális torta árából legalább kétliteres Jacket lehet venni. (nevet)

 

Film is készült a Rómeó vérzikről Nem mindenki él igazán címmel, melyet Gombaszögön láthatnak először a rajongók július 14-én a Palyta Színházban!

"Ez a film úgy a zenekar, mint a tagok teljes életébe betekintést nyújt.
Gyermekkortól a felnőtté válásig, sírás, mosoly, mélypontok és boldog pillanatok... Van benne minden!"

 

Most hogy beindult megint az élet, tágulnak az eddig szűk terek, másik csapatod, A Három Királyok is koncertezik. Milyen volt ismét találkozni Vadkerti Imrével és Derzsi Györggyel?

Hát, az első fellépésünk előtt újból bemutatkoztunk egymásnak…A viccet félretéve, pontosan a pandémia előtt két héttel jöttünk haza Amerikából, utána az egész évünket taccsra tette a vírus. De már látjuk az alagút végén a fényt. Nyáron már lesz egypár közös fellépésünk. (Hétvégén ITT)

 

 

Régóta ismered és szereted a lovakat. Boldogan lovagolsz. Innen jött első szólólemezed, A Vadkelet Hőse ötlete?

Nagyon szeretem ezt a cowboyos életvitelt, ezáltal a country zenét is, sőt mostanában csak azt hallgatok. Tavaly ősszel szedtem össze az elmúlt évek dalötleteimet és Lengyel Pista barátomat kértem meg, hogy hangszerelje meg a dalokat, formáljon belőle Koppányos, countrys lemezt. Szerintem, brutálisan sikerült neki és nagyon jó volt vele együtt dolgozni.

Mindig is hiteles ember szerettem volna lenni, hiteles zenét játszani. Most ez van, hogy 2021-ben ez a lemez jött ki belőlem, nem másnak szerettem volna megfelelni.

A lemez már rég ott volt legbelül bennem, csak az utat nem találtam, ami egyenesen hozzá vezet. Most teljes gőzzel nyomom a gázt ezen a poros úton.

 

Rómeó Vérzik

 

Nemrég fejeződött be a feljátszás Gila stúdiójában, és ha jól láttam egy fotón, meglátogatott bátyád, Kowa is. Szövegeket vitt?

Igen, ezen a lemezen ismét együtt dolgoztam a bátyámmal, aki a kezdeti RV szövegeket is írta. Nagyon jó szövegírónak tartom, sőt az egyik legjobbnak. Ezt kellene csinálnia szerintem, nem egy műhelyben gürizni.

Túl rövid az élet, hogy ne azt csináljuk, amit szeretünk. Én így élek, ehhez igazítok mindent. Hál istennek, a feleségem és a gyerekeim is mögöttem állnak, így elmondhatom, hogy a világ egyik legszerencsésebb, egyben a legboldogabb embere is vagyok.

 

Mikor jelenik meg az album?

A Vadkelet Hőse előreláthatólag október nyolcadikán, Koppány napján jelenik meg. Szeptemberben indul az előrendelés, valami kis meglepetéssel szeretnék kedveskedni azoknak, akik megrendelik előre a lemezt. Ezen agyalok, van még rá időm.

 

Koppány

 

Amerikában jártál tavaly az év elején. Őrzöl élményeket, amiket majd ezután öntesz zenébe, szövegbe?

Amerikát és Kanadát teljes egészében a szívembe zártam. Alig várom, hogy Etkával, a feleségemmel visszatérjünk. Los Angelesben és Phoenixben vannak jó barátaink, sőt New York-ból, de Kanadából is rengetegen érdeklődnek az új lemezem iránt. Lehet, hogy 2023-ban egy country fesztiválra is sikerül talán bejutni. Dolgozunk rajta.

Na, mondjuk az egy nem mindennapi dolog lenne! A Vadkelet Hőse, a keleti blokkból countryt játszana kint, a country hazájában.

Szóval, hatalmas tervek vannak, a Rómeó Vérzik mellett szinte biztosan összehozok egy bandát, akivel élőben előadhatom ezeket a dalaimat.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: GoPhoto, Barba Negra Track, Cséfalvay Á. András