Áron, Benedek, Dávid és Levi – Minden, amit a TooFar zenekarról tudni szeretnél!

Jó dalokat, lemezeket szeretnék írni, amiket büszkén tudok vállalni – Kovács Koppány-interjú

Huszonévesek, tele vannak energiával, és már a szakma is figyel rájuk. Ráadásul ma jelenik meg a párkányi TooFar zenekar, a tavalyi 6. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle győztese Lótusz című lemeze. Kik ezek a srácok és rockerekként mit akarnak a lótusszal? És mi van tőlük túl messze, amire nevük magyar fordítása utal? Mindez kiderül kérdéseinkre adott válaszaikból.

 

Tavaly szeptemberben rendhagyó módon, virtuális döntőn hirdettek ki benneteket a 6. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle győztesének. Mivel győztétek meg a magyarországi és a hazai magyar zsűritagokat?

Áron: A virtuális döntőben a zenekarok által beküldött videók alapján zajlott az elbírálás. Ez lehetett próbatermes, home stúdiós vagy élő koncertről készült felvétel. Mi az utóbbi opciót választottuk és az augusztus tizenhatodikai esztergomi koncertünkön készült amatőr felvételeket küldtük be, amit egy nagyon kiemelkedő bulinak könyveltünk el a zenekar történelmében.

Esélyes, hogy az ott közvetített energiák voltak azok, amik a képernyőn keresztül eljutottak a zsűritagokhoz is, amivel végül sikerült meggyőznünk őket.

 

TooFar

 

Egy halom díjat nyertetek, hangszer- és hangosítás vásárlására, fellépésekre, médiaszereplésekre. Csakhamar Budapesten, a legendás A38 hajó fedélzetén, az Öröm a Zene Tehetségkutató országos döntőjében találtátok magatokat. Hogyan vettétek azt a versenyt?

Dávid: Kapcsolatépítés és referencia szempontjából abszolút profitáltunk belőle. Érdekes volt megtapasztalni milyen kamerák előtt játszani, viszont az előadással több szempontból sem voltunk megelégedve. Nem is promotáltuk sehol a Youtube livestreamet, mivel eddig meg nem jelent dalokat is játszottunk, és nem szerettük volna idő előtt lelőni a poént az album megjelenése előtt.

 

Azután berobbant a koronavírus-járvány újabb hulláma, és gondolom, számotokra is a bezártság hónapjai következtek. Ám a facebook-oldalatokon azt láttam, a pandémia alatt is nyomtátok a zenét, távúton, 4K videó felbontásban vettétek fel az éneket. Meséljetek arról az időszakról!

Levi: A 2020-as év vége nem volt produktív, nagyon vékony jégen táncolt a zenekar egzisztenciája ebben az időszakban. Márciusban három év után megváltunk a menedzserünktől, akinek rengeteget köszönhetünk és aki nélkül most nem lennénk ott, ahol, viszont végül közös megegyezés alapján szétváltak az útjaink. Ezután önerőből kezdtünk el dolgozni az album felvételén és tervezésén.

 

TooFar

 

A neten láttam egy képsorozatot rólatok. Magatokhoz ölelitek a hangszereiteket. Valaki megcsókol egy gitárt, egy másik zenekari tag még a szemét is behunyja. Szép pillanat. Mikor kezdődött négyetek zenekari története? Kik a tagok és milyen hangszereken játszanak?

Benedek: A négy éve töretlen felállás két kezdetleges zenei szárnypróbálgatás fúziójából alakult ki. 2015-ben ismertem meg Levit, pár héttel később már együtt csörömpöltünk az olcsó gitárjainkon nagyszüleim garázsában, néhány haverunkkal, a szomszédok nagy örömére. Ezzel párhuzamban Áron (szólógitár) és Dávid (basszusgitár) is megalapították a zenekarukat.

Mindkét formáció dobosok híján volt, mi pedig kitaláltuk, hogy Levi lesz a dobos, így ő lett a dobos, akit később Áronék megkértek, hogy csatlakozzon hozzájuk, majd nem sokkal később én is tag lettem.

2017. május elsején léptünk fel először a párkányi majálison, ahol még Dávid énekelt, az ezt követő időszakban vettem át tőle a frontemberi stafétát és kialakult a jelenlegi felállás.

 

 

A nevetek jelentése túl messze. Jelentheti azt, hogy a kezdetekben túl messze éreztétek magatokat a színpadtól, vagy túl azt, hogy túl messze mentetek témákban, zenében a megszokottól? De lehet egy harmadik magyarázat is. Mi a ti verziótok?

Benedek: A név születése egy konkrét kérdés köré épült fel, miszerint „vajon mikor lesz az utolsó koncertünk?” Innen pattant ki Dávid fejéből a TooFar név.

 

TooFar

 

A zenei tehetségkutatónak is köszönhetően ma már a felvidéki rockzenei kánon részei vagytok. A kultúra.hu című honlap az idén májusban már a Jóvilágvan, az Estendon, a Gorlo Volka és az Endorfin zenekarok mellett emlegetett benneteket az Öt felvidéki magyar zenekar, amit érdemes megismerned című írásában. Meglepődtetek?

Áron: Egyértelműen örülünk ezeknek a sikereknek, mert jó visszajelzéseket kapunk, amik elősegítik azt, hogy több emberhez jusson el a zenénk, és amit prezentálni szeretnénk, ezáltal egyre több eseményt tudunk lekötni, egyre nagyobb közönségnek.

 

Jó viszonyba vagytok a szintén párkányi Jóvilágvan együttessel jó viszonyt ápoltok. Együtt tartjátok új albumotok, a Lótusz bemutatóját Párkányban, a Duna-parton a régi kömpkikötőnél július 24-én. Ki állt elő ezzel az ötlettel?

Dávid: Egy közös kocsmázás alkalmával állt elő az ötlettel Máté, a JVV gitárosa, mivel egymástól függetlenül nagyjából ugyanakkorra terveztük az albumok megjelenését. És miért is ne vonhatnánk össze a lemezbemutatókat, hogy egységesen tarthassunk egy hatalmas bulit a hazai terepen?

 

TooFar

 

Hogyan lett Lótusz a cédétek címe? Mert a lótusz inkább valamiféle nyugalmat sugall. A ti kaliforniai punk stílusotok azokkal a metálos riffekkel viszont elég hangos zene.

Benedek: A lótusz mint szimbólum számtalan jelentést foglal magában. A lótuszvirágnak van egy tulajdonsága, miszerint szinte bármilyen koszos és zavaros vízben gyökeret tud ereszteni, hogy aztán a vízből kibújva virágot hajtson. Ez a metafora erősen kapcsolódik az album mondanivalójához.

Mikor megírtam a címadó dalt, egy nagyon nehéz időszakon mentem keresztül. Mindent megkérdőjeleztem, bizonytalan voltam az élettel és az alapvető egzisztenciális kérdésekkel kapcsolatban. Ennek az időszaknak a lezárásaként éltem meg a Lótusz megszületését, ami az eddigi leglassúbb, legérzelmesebb dalunk és erős lezárása a lemeznek.

 

Hol vettétek fel a lemezt? Hány szám szerepel a korongon? Merre és hogyan fogjátok terjeszteni?

Benedek:

Az új anyagot Áron hozzáértésének és szorgalmas munkájának segítségével teljes egészében otthon vettük fel, ő keverte és masterelte az összes számot a házi stúdiójában.

Összesen 10 track került rá a végleges listára egy intróval és két átvezetővel együtt. A terjesztésben szeretnénk kihasználni a felvidéki és a magyarországi médiatámogatásunkat, a négy év alatt kiépített kapcsolataink, a közönségünk és a barátaink segítségét.

 

Mikor kezdtétek összerakni az idei koncertek anyagát? Merrefelé léptetek fel hároméves fennállásotok óta itthon és Magyarországon? Milyen volt a hangulat mondjuk Székesfehérváron?

Levi:

Nagyon izgalmas volt végre együtt játszani az új dalokat a próbákon, mivel teljesen új hangzásvilággal és sokkal nagyobb energiákkal operálunk az új műsorban.

Nagyjából április környékén kezdtük el összepróbálni az új dalokat és ötletelni, milyen betétekkel vagy coverekkel tudjuk színesíteni a koncerteket. A legnagyobb utat Magyarországon jártuk be Nyíregyházától Budapesten át egészen Körmendig. Felvidéki fronton jártunk már Párkány mellett Komáromban és Dunaszerdahelyen is. Nagyon hiányzott már, hogy újra úton legyünk és színpadra álljunk, szóval nagyon örülünk, hogy idén nyáron már több helyre is elvihetjük az új TooFar flesst nektek. A székesfehérvári bulit nagyon élveztük, mivel a 2020-as járványhelyzet miatt hosszú idő után ez volt az első alkalom, hogy nektek zenélhettünk, ráadásul a Fatal Erroros és a Kieses barátaink társaságában, akikkel mindig nagy élmény megosztani a színpadot.

 

TooFar

 

Huszonévesek vagytok, a videoklipjeitekben látszik a fiatalos energia, amivel a zenélésbe vetitek magatokat. A kórusok szépen együtt zengenek a számokban. A zenekaron kívül is barátok vagytok? Vagy ezt ilyen szinten művelni másképp nem is lehet?

Áron: Nyilván minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek, ez nálunk sincs másképp. Az utóbbi években nagyon sok mindenen mentünk keresztül együtt, ami hol összehozott, hol szétválasztott minket, viszont én személy szerint a legjobb barátaimnak tartom a srácokat, és szerintem ők is hasonlóan vannak ezzel.

Ha együtt játszunk, mindig hatalmas energiák szabadulnak fel, amiket igyekszünk átadni a közönségnek is.

 

Július 15-én, csütörtökön, Gombaszögön, a nyári táborban léptek fel. Új arculattal és teljesen új számokkal mentek? Párkánytól nincs túl messze Gombaszög? Egyáltalán: mi az a cél, ami még nem lenne túl messze számotokra?

Levi: 2020-ban már kaptunk felkérést a Gombaszögi Nyári Tábortól, viszont a járványhelyzet miatt ez sajnos elmaradt, ezért nagyon örültünk, mikor újra megkerestek minket idén. Szeretünk utazni, szeretünk együtt lenni, új helyeken zenélni. Remélem, hogy a Lótusz még ennél is távolabbi helyekre repíthet majd el minket.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Steindl Ábel, Kocska Ádám, Lányi Kristóf, archívum