Újra felpörög a gépezet – Lemezbemutatóval és extra kiadvánnyal készül a Phoenix RT

Újra felpörög a gépezet – Lemezbemutatóval és extra kiadvánnyal készül a Phoenix RT

Hiába kerestük az eddigi nyári zenei fesztiválokon a Phoenix RT zenekart. Hová tűntek? Mi volt a szünet oka? És mi van velük?

Ezekről beszélgettünk Puss Tamás frontemberrel.

Nem tűntünk el, csak sajnos egy rövid egészségügyi kényszerszünetet kellett beiktatnunk, ami főleg a koncertekre, próbákra vonatkozott, de azért a háttérben zajlott és folyamatosan megy a munka. Sőt nemrég megjelent egy új dalunk is. Nagyon vártuk a nyarat, főleg a korlátozások feloldását. Júniusra és júliusra több koncert is be volt tervezve, aztán úgy alakult, hogy egy kisebb műtéten kellett átesnem, ami miatt ezeket a koncerteket, sajnos vissza kellett mondanunk. A szervezők megértőek voltak, és megbeszéltük, hogy jövő nyáron pótoljuk ezeket a bulikat.

A műtét jól sikerült, egyre jobban vagyok, így augusztustól indulnak a koncertek.

 

Puss Tamás

 

Mi történt veletek A Dal című televíziós vetélkedő óta?

Ugye azt meséltem, hogy A Dalba való bejutásunk és a műsorban való szereplésünk közti idő nagyon intenzív volt. Rengeteg interjút adtunk, médiaszerepléseken vettünk részt, élveztük is az egészet. A kiesésünk után normális esetben egy nagy tavaszi országjárás következett volna, de ezt a covid sajnos nem tette lehetővé. Egy lazább időszak következett, próbákkal, dalírással. Volt egy online koncertünk a szombathelyi Végállomás klubból, azt nagyon szerettük. Majd stúdióba vonultunk újra.

Igazából ilyen sem volt még a zenekar történetében, hogy fél évvel egy nagylemez megjelenése után újra stúdiózzunk.

 

 

Megbeszéltétek a zsűrivel, hogy miért nem volt elég a továbbjutáshoz a Jelzőfény című dal?

Mező Misivel és Ferenczi Gyurival a műsor után nagyon jót beszélgettünk az öltözőben. Iszogattunk és közben a dalokról, a dalunkról beszéltünk. De például az is tetszett amikor az MTVA folyosóján

az egyik műsorszerkesztő megállított, és azt mondta, hogy két hete a Jelzőfény lemezünk szól a kocsijában.

Az igazat megvallva, nagyon örülünk, hogy részesei lehettünk a műsornak, hogy négyszáz dalból bekerültünk a legjobb negyvenbe. Nyilván jó lett volna továbbjutni, de így is hatalmas élmény volt.

 

 

Milyen visszhangokat kaptatok a magyar szakmából A Dal után?

Csak pozitív visszajelzések érkeztek úgy a közönségtől, mint zenészektől, ismerősöktől.

 

Mikor és hol mutatjátok be itthon a Jelzőfény albumot?

Augusztus huszadikán Dunaszerdahelyen, a Rockfeszten mint headliner zenekar lépünk színpadra, és itt tervezünk egy nagyszabású, látványos lemezbemutatót, ahogy az itthoni közönség már megszokhatta tőlünk. Ennek az előkészületei már nagyban zajlanak. Azt gondolom, hogy a zenekar eddigi legkomolyabb bulija lesz, szóval nem szabad kihagyni. (nevet)

Egyébként ezen kívül augusztus tizenharmadikán egy motoros találkozón lépünk fel Alattyánon, a Kawa Partyn, augusztus 27-én pedig újra a Felvidéken, Éberhardon állunk deszkákra. A Jelzőfény magyarországi lemezbemutatója szeptember negyedikén, Budapesten, a Robotban lesz.

 

Phoenix RT

 

Újdonságotok a Levegőt! című dal. Miről szól? Milyen apropóból és hogyan született?

Tavaly a pandémia közepén indult egy nagyon jó kezdeményezés Magyarországon, a #levegőt projekt. Fotósok fogtak össze és indultak el zenészeket felkeresni, bemutatva, hogy élik meg a mindennapokat élőzene, koncertek nélkül. Egy fotóturnéról van szó, melyhez minket is felkértek, persze boldogan igent mondtunk. Ráadásul nem sokkal ezután jött a megkeresés, hogy írnánk-e a projekthez egy kísérő dalt, megírnánk-e a megmozdulás himnuszát. Márciusban megíródott a dal, utána stúdióba is vonultunk. Ott jött az ötlet, hogy a projektben szereplő énekesek közül keressünk meg néhányat. Végül hat énekessel kiegészülve készült el a Levegőt. Nagyon élveztük a munkát, folyamatosan kamerázgattuk a stúdiózást, ebből pedig egy klip készült.

A dal az elmúlt időszakról, a várakozásról szól, hogy végre véget érjenek a korlátozások. A fő mondanivalója az, hogy nekünk, zenészeknek a zenélés, a koncertek pont annyira fontosak, mint a levegő.

 

 

Levegőt All Stars

Phoenix RT + Puss Tamás
Karai Anna /Lifehack/
Sicu /Vasmacska/
Schrott Peti /Continoom/
Mong Máté /Burnout/
Rotten Zsolti /HeloZep!/
Pap Gergő /Plasticocean/

 

Meddig él egy albumotok? Nyilván, a legjobb dalokat beépítitek a későbbi koncertek programjába. Mikor fogtok hozzá a következőnek? Vagy ez párhuzamosan zajlik? Hány dal van parkoló pályán?

Azt gondolom, egy album addig él, amíg szeretik az emberek. Vannak kiemelkedő dalok minden korongon, amelyek beépülnek a koncertprogramba, de mindig igyekszünk egy-egy olyan dalt is elővenni, amelyek ritkábban hangzanak el, de a lemezen ott vannak és szeretjük.

A lemezbemutatón például a lemez háromnegyed része elhangzik majd. Marci érkezése óta, nagy pörgésben voltunk. Rövid időn belül két nagylemezünk jelent meg, és ahogy említettem, az idén is stúdióztunk már. Három dalt rögzítettünk májusban, amelyek egy készülő, terveink szerint ősszel megjelenő extra kiadványon kapnak majd helyet, a Levegőt című új dallal egyetemben. Közben pedig több klippel is készülünk.

 

Phoenix RT

 

Nem tartotok attól, hogy egy újabb őszi covid-hullám megint megállítja a zenekarokat?

De tartunk tőle, sajnos ez ott van a pakliban. Bízunk benne, hogy nem így lesz, de ha mégis, az ellen nem tudunk mit tenni. Természetesen az őszi turnéállomások már betervezve, aztán majd szeptemberben meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok.

Szeretünk klubozni, szóval nagyon örülnénk ha ősszel már turnézhatnánk egy jót.

 

A rajongókkal a kapcsolatotok a régi? Gondolom, alig várják, hogy ismét színpadon lássanak benneteket.

Természetesen tartjuk a kapcsolatot a rajongókkal. Folyamatosan posztolunk facebookon, Instagram oldalunkon, jelezzük, hogy mi újság van felénk. Napokon belül indulnak a próbák a lemezbemutatóra.

Szóval, újra felpörög a gépezet.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Wildungphoto és Larannphoto