Aki tényleg tudja, milyen az a popszakma – A szepsi Demko Matyi a magyar popzene sűrűjében

Aki tényleg tudja, milyen az a popszakma – A szepsi Demko Matyi a magyar popzene sűrűjében

Hangmérnök volt a Való Világban, zenei szerkesztő a Mintaapák második évadában és a Doktor Balaton sorozatban. Most az X-Faktort forgatja. Dalt írt Freddienek, Cserpes Laurának, Kozma Orsinak. És ezek csupán a legutóbbi munkái. A Szepsiből indult Demko Matyi tudja, milyen az a popszakma. És megosztotta velünk!

 

Hadd kérdezzem meg mindjárt az elején: Matyi vagy Mátyás? A Matyit azért használja, mert közvetlenebb?

Ez érdekes, mert másokat szeretek a teljes keresztnevükön szólítani, a sajátomat valamiért nem kedvelem. A Mátyás túl formális nekem, nem is hív így szinte senki, talán mert nem is vagyok egy olyan figura. Anyukám pár éve elkezdett Mátyáskának hívni. Ez így, kicsinyítő képzővel még bénább. Szóval egyszerűen csak Matyi.

 

Hogyan érintette meg a zene kiskorában, Szepsiben? Miért a zongora volt a kedvenc hangszere?

Kicsi koromban mindig ott volt a zene az életemben valamilyen formában.

A szüleim néptáncoltak és mi szerettünk járni velük a próbákra. Nagyszüleim is mindig énekeltek az ilyen családi összejöveteleken, de egyértelműen keresztapám az, aki miatt beleláttunk a zenész világba. Bécsben élt akkor, szintén zongorista volt és volt egy kis stúdiója is. Rengeteg jó zenét mutatott nekünk a régiek közül, sok LGT-t hallgattunk, a Deep Purple, a Rainbow lemezeit, ott kezdtem el jazzt hallgatni. Másoltam Miles Davis, Chick Corea, John Scofield lemezeit, hazahoztam magammal és rongyosra hallgattam azokat. Tulajdonképpen akkoriban már tudtam, hogy a zenével akarok foglalkozni. Zenei szempontból szerintem ez volt életem egyik legfontosabb időszaka. A zongora meg azért lett egyértelmű, mert keresztapám miatt volt otthon egy pianínónk.

Szóval emiatt nem is azt mondanám, hogy kedvenc hangszerem, hanem ilyen egyértelmű, mint hogy van anyám vagy apám. Megszülettem, és ott volt.

Lehet, ha gitár lett volna otthon, akkor ahhoz nyúlok. Bár később tanultam gitározni meg dobolni is, nagyon alapszinten játszom ezeken a hangszereken is, de hát a zongora, az zongora.

 

Demko Matyi

 

Középiskolába Budapesten járt. Mit tanult a Színház és Film Intézetben?

Amikor elvégeztem az alapiskolát, felvételiztem az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora tanszakára és meglepetésemre fel is vettek. Azért meglepetésemre, mert nagyon jó zenészek voltak ott.

Az volt az első olyan élményem, ahol hozzám hasonló fanatikusok voltak egy helyen, akiknek a gondolatai csak a zene körül forogtak.

Amikor kicsengettek a közismereti órákról, rohantunk át a zenei épületbe, hogy a szünetben jammelhessünk vagy gyakoroljunk. Szerettem ezt az időszakot, bár nem volt egyszerű. A Színház és Film Intézetbe ezután vettek fel hangtechnikus szakra. Mindig is érdekelt a hangtechnika, főleg a stúdiózás része. Itt ezeknek az alapjait meg tudtam tanulni. Szerencsémre, mert úgy hozta az élet, hogy a televíziózásban tevékenykedem hangmérnökként.

 

Azután visszatért a Felvidékre, és Mecenzéfen a zeneiskolában tanított. Milyen volt az az egy év?

Egy évig tanítottam otthon, Szlovákiában. Akkoriban otthon voltam, mert nem volt annyi munkám, ami miatt Pestre költözzek. Így megkeresett a volt zongoratanárnőm, Vincej Kati néni, hogy korrepetítort keresnek Mecenzéfre, a zeneiskolába, és elmentem a meghallgatásra, majd engem választottak.

Szerettem ott lenni, érdekes élmény volt tanárként ülni azok között, akik még engem tanítottak.

Azután elindult az élet Pesten és tovább kellett lépnem. Nyilván zenélni szerettem volna, ezért ott kellett hagynom a tanári pályát, de tapasztalatgyűjtésnek nagyszerű volt. Itt, Pesten is tanítottam később az 1G Schoolban. Ez egy producerképző iskola, ahol zeneelméletet tanítottam, de közben rá kellett jönnöm, hogy

a tanári pálya nem nekem való. Inkább csinálom, mint tanítom.

 

Demko Matyi

 

Kétezer-tizenötben a TNT zenekarhoz került. Ez hogy történt?

Akkor hajón zenéltem Helsinki és Stockholm között. Egy hónapig kint voltam, két hónapot itthon, és olyankor beugrottam pár zenekarba helyettesíteni. Jött a telefon, hogy be kellene ugrani Majkához Deseő Balitot helyettesíteni, aki a TNT-ben billentyűzött, de a Majkáékkal is akkor kezdte. Nem emlékszem pontosan a sztorira, de én akkor éppen nem értem rá a Majkára, ám a TNT-t meg tudtam csinálni. Ezzel majdnem egyidejűleg beírattak velem még pár dátumot. Kicsivel később, amikor már túl voltam négy-öt bulin, és emlékszem, éppen az M3-ason vezettem hazafelé, amikor Gödöllő magasságában felhívott az Ákos, hogy szeretné, ha fixen maradnék a zenekarban. Én meg nyilván örültem, mert addig nem volt stabil helyem sehol, csak helyettesítettem. Volt még egy hónapom abban az évben a hajón, azután azt lemondtam a TNT javára.

Szóval ez egy csavar volt az élettől, hogy egy másik produkcióba hívtak, de a TNT-ben kötöttem ki. És nem is bántam soha, sőt! Egyik legjobb barátaim Ákos és Inti, és az egész zenekart nagyon szeretem, a hangmérnöktől a technikusig.

 

A magyar popzene sűrűjében zenél. Mely zenekarok élő koncertjein billentyűzött?

Szerencsére nagyon sok minden van a hátam mögött. Volt olyan előadó, akivel hosszabb ideig dolgoztam együtt, valakivel csak egy koncert erejéig. A „profi“ karrieremet a Back II Blackben kezdtem, emlékeim szerint úgy kétezer-tizenkettőben. Ott egészen sokáig helyettesítettem Bubit. Tulajdonképpen itt kezdődött minden. Azután játszottam Varga Viktorral majd Freddievel. Ezzel egyidőben a ByeAlex zenekarban is elkezdtem játszani. Ahogy jött a TNT már kevés más zenekar fért be mellé, de zenéltem Hevesi Tamással, kísértem előadókat különböző tévéfelvételeken, Antal Timi zenekarába is befértem, azután jött a Jetlag, és a két zenekar mellett már nagyon nehezen fért el más a hétvégékre.

Jelenleg Cserpes Laura zenekarát szervezem, és remélem sok koncerten tudok majd játszani.

 

Demko Matyi

 

A Jetlag a házi zenekara, Molnár Tamás, a formáció egyik tagja jó barátja. Velük hogyan került kapcsolatba?

Nagyon szeretem Tamást és Bencét is. Először Bencét ismertem meg, egy Freddie- koncerten helyettesítette a hangmérnököt, és nagyon tetszett neki a zenekar. Amikor megcsinálták Tomival a Jetlaget és zenészeket kerestek, eszébe jutottam és felhívott, hogy lenne-e kedvem csatlakozni. Nagyon tetszettek a dalok, szóval igent mondtam. Azóta is igen! (nevet)

 

Kétezer-tizenkilencben Ruszó Tibit kísérte az X-Faktorban, dalt írt Freddie részére. Akkor az egy jó év volt.

Az X-Faktorban már az előző évben is dolgoztam, a kétezer-tizenkilences év azért volt különleges, mert ott a színpadon is helyet kaptam.

Ez volt az első olyan élményem, ahol élő adásban kellett versenyzőket kísérni, szóval nagy teher is volt, mert nyilván rajtam is múlt a produkció sikere, nagy felelősséggel járt.

Ráadásul az ország legnézettebb tévéműsora az X-Faktor, amit átlagban kétmillióan néznek. Azért ezekkel a gondolatokkal a fejemben nem volt egyszerű színpadra állni. Szerencsére itt is több előadóval sikerült együtt dolgoznom, többek között a nyertessel, Ruszó Tibivel, Vanek Andorral és Burai Renátóval.

Most is éppen az idei X-et forgatjuk, hátha színpadra kerülök ezúttal is! (nevet)

 

Demko Matyi

 

A Napló egy gyönyörű lassú szám, Hujber Szabolcs szövegével.

A Napló az első dalom, ami mondhatni sikeres lett. Nem kimondottan Freddie-nek írtam, csak később hallottam bele a hangját és felkerestem a demóval, hogy lenne-e kedve megcsinálni. Mással el sem tudtam képzelni, szerencsére neki is tetszett a dal, szóval megcsináltuk. Két héttel a megjelenés után magas rotációban kezdte el játszani a Petőfi rádió napi három-négy alkalommal. Ezt már sikernek éltem meg, főleg hogy a Magyar Rádiós Top 40-es slágerlistán a nyolcadik helyig kúszott fel. Erre nagyon büszke vagyok!

ÚJDONSÁG: Felvidéki zeneszerző írt dalt Freddie-nek - Napló  

 

 

Nem úgy 2020, amikor a koronavírus-járvány az egész magyar zeneipart lebénította. Tavaly szeptemberben volt harminc éves. Hogyan élte meg azt az időszakot?

Kétezer-húsz volt életem eddigi legrosszabb éve. Az összes munkám, amiket nagyon vártam, oda lett.

Nem voltak koncertek és a forgatások is leálltak. Nem is tudom leírni azt az érzést. Nagyon rosszul éltem meg ezt az időszakot. Más pihenésre használta, én szeretem a munkáimat, szeretek dolgozni, tevékeny lenni közösen másokkal és ez hiányzott. Nem akartam pihenni. Ekkor múltam el harminc, olyan volt az az év, mintha teljes mértékben kimaradt volna. Egy hónap múlva leszek harmincegy, de a harmincat is megünneplem újra. Igyekszem bepótolni, ami kimaradt. Szerencsére kárpótolt is az élet, mert rengeteg most a munkám, és jó volt újra visszatérni az életemhez.

 

Demko Matyi

 

Milyen újdonságokat hozott az idei év? Úgy tudom, köze volt a Doktor Balaton című sorozathoz.

Az idei év rengeteg dolgot hozott. Belekóstoltam új dolgokba. Elkezdtem dolgozni hangmérnökként különböző forgatásokon, nagyon sokat forgattam az elmúlt egy évben.

Az év végén a Való Világban voltam hangmérnök, közben elkezdtem zenei-szerkeszteni a Mintaapák második évadát és a Doktor Balatont. Sok hangutómunkám volt azóta, zenéket írtam reklámfilmekbe, áprilisban már elkezdtük az X-Faktor castingokat.

 

Gergő, a testvére is a popiparban dolgozik. Nemcsak szerzőtársa, hanem párja is Antal Timi énekesnőnek. Gyakran találkoznak Budapesten?

Budapesten nem nagyon. Szerencsére mindketten elfoglaltak vagyunk, ritkán van közös nevező, de amikor van, mindig meglátogatom őket Üllőn. Szeretnék sok időt tölteni az unokahúgommal, amíg pici. Nagyon szórakoztató kis csaj. (nevet)

 

Demko Matyi

 

Szepsiben mikor járt legutóbb? A pandémia idején nem is jöhetett.

A pandémia előtti karácsonykor voltam legutóbb Szepsiben. Pár hete kaptam meg az oltásomat, már kezdem tervezgetni a nagy coming backet!

Lehet, hogy már meg sem ismer a családom.

 

Kinek ír mostanában új dalt? Vagy vannak kiadásra váró dalai? Milyen feladatok várják még az idén?

Az év elején elkezdtünk három dalt Cserpes Laurával, amiket szeretnénk már befejezni. Kozma Orsi is megkeresett, hogy írjak ismét dalokat az új lemezére, azzal még sehogy sem állok sajnos, de igyekszem azokat is pótolni. A fiókban meg van két-három demóm, amiket szeretnék őszig megcsinálni. Amik új feladatok és most kezdem őket azok leginkább a hangutómunkák késő őszig. A Ninja Warriort kezdtük el most, hamarosan csatlakozik a Nagy Ő, az Összezárva Hajdú Péterrel a Life TV-én és egyéb utómunkák.

Ezek mellett végre koncertezünk és szerencsére tele a naptár. Bár maradna így!

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Demko Matyi archívuma