Korszerű megszólalásra törekszik, mély emberi érzésekről énekel a CRUX együttes (+VIDEÓ)

Korszerű megszólalásra törekszik, mély emberi érzésekről énekel a CRUX együttes (+VIDEÓ)

Hárman főállású zenészek, van közöttük pszichológus, vállalkozó és ingatlanközvetítő is. Dalaikban mély emberi érzéseket fogalmaznak meg. Örömöt, hálát, fájdalmat, kilátástalanságot. Augusztus 11-én az érsekújvári plébániatemplomban zenélnek abból az alkalomból, hogy a héten Érsekújvárban van a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje. Sikula Gábort, a CRUX együttes gitárosát faggattuk.

 

Legutóbb júliusban Pereden léptek fel a Hajnalvándor együttessel közösen a Közelebb hozzád! címmel megrendezett közös dicsőítésen. Emlékszik-e még a legelső fellépésükre?

A legelső koncertünk Félben volt, kétezer-hét őszén. Felejthetetlen élmény volt, amikor kezdő zenészekként egy teltházas kultúrház előtt játszhattunk.

Nagy bátorítást jelentett akkor a közönség támogatása, biztatása.

 

Crux

 

Tizennégy éve, kétezer-hétben alakultak. Ez hogyan történt?

Az alapító tagokkal már a zenekar megalakulása előtt is együtt zenéltünk különböző templomi énekkarokban. Kerestük annak a lehetőségét, hogy minél több helyre eljuthasson a zenénk színpadi, koncertes felállásban is, és ennek a folyamatnak az eredménye lett a zenekar megalapítása. Az évek alatt a zenekar felállása többször változott. A jelenlegi felállásunk már négy éve állandó. Gábriel Deni az énekesnőnk, az ő férje, Gábriel Pál az akusztikus gitáros. Van egy másik házaspár is a zenekarban: csellón Katka Baarová játszik, az ő férje, Igor Baar pedig a dobolás mellett, a zenekar producere is. A basszusgitáros Belicza Tamás, jómagam pedig a szólógitáros vagyok. A csapatunk tagja továbbá Marosi Péter, aki több éven keresztül volt a zenekar énekes-frontembere. Jelenleg a kreatív háttérmunkálatokban aktív, dalszerzőként, szövegíróként vesz részt a zenekar életében.

 

 

Milyen közönségnek szánják eddig megjelent öt stúdióalbumukat? Keresztény berkekben terjesztik? Van-e ezen a csoporton kívül is hallgatóságuk? Vagy egyáltalán nem szeretnék magukat így meghatározni, és minden nyitott szívű, tiszta tekintetű, jó akaratú embernek énekelnek.

Mivel a dalaink a keresztény lelkiséget hordozzák, elsősorban a keresztényeket szólítják meg.

Az viszont már a kezdetek óta fontos célja a zenekarunknak, hogy a dalaink érthetőek és befogadhatóak legyenek azok számára is, akik nem vallásosak, vagy akik még csak keresik Istent.

Ezért is törekszünk arra, hogy a zenénk megszólalása korszerű legyen, a stúdiófelvételeken és a koncerteken egyaránt. A dalszövegeink gyakran mély emberi érzéseket fogalmaznak meg, akár az örömöt és a hálát, akár fájdalmakat vagy kilátástalanságot. Azt gondolom, hogy ezekkel az érzésekkel mindenki tud azonosulni. Mi ezeket az érzéseinket visszük dalainkban az Isten elé.

 

Crux

 

Új videoklipjük, A Te jelenlétedben megjelent az Ez az a nap! portálon is. Vagy ez több mint egy portál?

Az Ez az a nap! mozgalom célja, hogy hidat építsen a felekezetek és a generációk között. Kétezer óta több százezren vettek már részt a rendezvényeiken az egész Kárpát-medencéből. Kétezer-tizenötben mi is részesei voltunk a dicsőítésnek a budapesti Papp László Sportarénában. Jövőre, 2022. július 23-án Európa egyik legnagyobb stadionjába, az egykori Népstadion helyén felépült Puskás Arénába hívnak össze több mint ötvenezer embert. Ezt a meghívást szeretnénk elvinni a Felvidéken is minél több embernek, hogy együtt, egy szívvel dicsőíthessünk majd az Arénában.

 

 

Ki rendezte a videoklipet? Hány szál gyertya szerepel benne? Emlékezetes marad, ahogy Gábriel Deni énekesnő megy a lépcsőn abban a smaragdzöld ruhában.

A klipet Igor Baar rendezte, a forgatás a pozsonyivánkai Grassalkovich kastélyban valósult meg.

A dal szövege egy bensőséges ima, ezt a meghittséget szerettük volna megjeleníteni a videoklipben is. Összesen nagyjából kilencven szál gyertyát használtunk fel, amelyek egyedi hangulatot kölcsönöztek az amúgy is magával ragadó helyszínnek.

 

Nemrég megjelent egy válogatás a Spotify-on a legjobb CRUX dalokból. Ön szerint melyik az öt legjobb daluk, és miért?

Nehéz kiemelni dalokat, hiszen magam is tapasztalom, hogy a különböző életszakaszaimban más dalok ragadtak meg és voltak fontosak számomra. Az egyik legismertebb dalunk az Emmánuel, amely kétezer-tizenötben elnyerte az év legjobb keresztény dalának járó Ez az a dal! díjat is a Papp László Sportarénában. Ez a dal számomra az Isten utáni vágyódást, várakozást fejezi ki.

 

 

Hasonlóan mély érzésekről szól a Kihez sírnék én? című dalunk, amely a koncertjeinken gyakran érzelmi csúcspontot jelent. Számomra ebben a dalban rajzolódik ki a legerősebben a szerető és együtt érző Isten képe. A Moss meg című dal az egyik legdinamikusabb dalunk, amelynek a refrénje hatalmas energiákat mozgat meg nem csak bennünk, de a közönség visszajelzései alapján sok mindenki másban is. Az elmúlt időszakban nagyon fontossá vált a lendületes Bekötött szemmel című dalunk is, amellyel a járványhelyzet bizonytalanságai között bátoríthattuk az embereket kitartásra és arra, hogy bízzunk az Isten gondviselésében. A listáról pedig ne maradjon le az egyik személyes kedvencem, a Fényed vezet című dal sem, amely rockos hangzásával lett igazán ütős és energikus. A szövege számomra egyfajta összetartozást fejez ki. Mindig jó élmény a koncerteken együtt énekelni a közönséggel.

 

Crux

 

Ön érsekújvári, Denisza egyházfai. Hogyan oldják meg a próbákat?

Bár a zenekar székhelye Egyházfa, a próbák általában a pozsonyi LOFT stúdióban zajlanak. A távolság mellett a másik kihívást az jelenti, hogy már mindannyian családosok vagyunk, a legkisebb zenekari gyermek alig több mint egy hete született. Nem könnyű így az időpontok, próbák egyeztetése, de

ebből is látszik, hogy ez a tevékenység mindannyiunk szívügye.

 

Ki az együttes dalszerzője? Az újdonság egy lassú szám, de vannak ritmusos dalaik is? Azok hogyan szólalnak meg a templomokban?

Dalaink többségét Marosi Péter szerezte. Jelenleg a hatodik stúdióalbumunkon dolgozunk. A már kiadott új dalok mellett van néhány kiadásra váró szám is, mindegyikhez szeretnénk valamilyen videót vagy képi anyagot is készíteni. Az utóbbi időben több lassú dalunk jelent meg, viszont már nem kell sokat várni a gyorsabb, pörgősebb számokra sem. A nagyzenekari felállású koncertjeinken mindig teret kapnak a tempósabb szerzemények.

A templomi dicsőítéseken a dalok kiválasztását, a hangszerelést is az alkalomhoz és a helyszínhez igazítjuk, így ott gyakran a lassúbb, csendesebb dalaink kapnak hangsúlyt.

 

 

Csak a zenéből élnek, vagy van civil foglalkozásuk is? Tavaly koncertfilmet forgattak önökről. Ez mikor és hol került bemutatásra?

A zenekar három tagja főállású zenész, a csapat másik fele a civil állás mellett foglalkozik a zenével. Van köztünk pszichológus, vállalkozó és ingatlanközvetítő is.

A koncertidőpontok egyeztetése viszont gyakran a hivatásos zenészek számára a nehezebb, hiszen ezek gyakran ütköznek más koncertek időpontjaival. A koncertfilmet a budapesti Pannónia Stúdióban forgattuk, a teljes koncertfilm a Szikra Klub keretében volt elérhető online, amely által a nézőknek lehetőségük volt támogatni a kedvenc csapatukat. A koncertfilm felvételéből három dal hamarosan a zenekar YouTube csatornáján is elérhető lesz.

 

Crux

 

A nevük jelentése kereszt. Ez a jelkép megjelenik a dalaikban? Mit szeretnének üzenni vele?

A választ erre a kérdésre leginkább az idén húsvétkor megjelent Kereszted által című dalunk fejezi ki. Krisztus keresztje az Isten szeretetének jelképe. Ezt a szeretetet pedig a szenvedésen keresztül érthetjük meg igazán. Ezt hordozza a nevünk is.

 

A következő koncertjük Érsekújvárban lesz. Mit terveznek még az idén?

Augusztus 11-én, szerdán az érsekújvári plébániatemplomban zenélünk abból az alkalomból, hogy ezen a héten Érsekújvárban van a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje. Ősszel szeretnénk tovább folytatni azokat a koncerteket, amelyeket tavaly a járványhelyzet miatt elhalasztottunk. Több felvidéki városban is szervezünk majd zenés alkalmakat, amelyekkel szeretnénk minél több embert megszólítani és közösségbe hívni.

A célunk, hogy jövőre minél többen ott legyenek velünk az Ez az a nap! dicsőítésén, a Puskás Arénában, a felvidékiek is egy szívvel és egy lélekkel dicsőítsenek majd velünk.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Tóth Lehel és CRUX archívum