15 éves a dunaszerdahelyi Rockfeszt – Bíró Dávid főszervezővel beszélgettünk

15 éves a dunaszerdahelyi Rockfeszt – Bíró Dávid főszervezővel beszélgettünk

Két nap alatt 13 zenekar lép fel a 15. Rockfeszten a sikabonyi reptéren augusztus 20-án és 21-én. Bíró Dávid főszervezővel beszélgettünk a fesztivál múltjáról, jelenéről, arról, hogy hívnak-e majd nyugati zenekart, és persze arról is, hogy mi várható az idén a Rockfeszt Light-on.

 

Tavaly lett volna 15 éves a dunaszerdahelyi Rockfeszt, de gondolom, a koronavírus-járvány másképp akarta, így az idén lesz a jubileum. Ezért döntöttetek így? És miért Rockfeszt Light a fesztivál neve?

Tavaly sajnos keresztülhúzta a járvány a számításainkat. Nagyon sajnáltuk, mert rettenetesen készültünk rá, és már csak annyira voltunk, hogy kinyitjuk a kapukat. Az idén a korlátozások végett sajnos nem tudjuk megtartani a megszokott módon a Rockfesztet, ezért döntöttünk úgy, hogy ezúttal az eddig is nagyon fontos helyi illetve szlovákiai zenekarok kerülnek reflektorfénybe. Mivel most egy kisebb volumenű Rockfesztről van szó, ezért kapta a Rockfeszt Light nevet.

Hozzá kell tenni, hogy csak a fesztivál mérete illetve a napok száma kevesebb, a minőségi szórakoztatásról jobbnál-jobb zenekarok gondoskodnak!

 

Bíró Dávid - Rockfeszt

 

Egészen a közelmúltig, úgy tudom, 2018-ig Nagyudvarnok volt a fesztivál helyszíne. Akkor költöztetek a sikabonyi reptérre és két színpada lett a fesztiválnak, ami rendszeresen három napos volt. Mesélnél a kezdetekről? Hány évesen vágtatok bele a legelső fesztivál megszervezésébe, és hogy sikerült?

Személy szerint 17-18 éves korom óta foglalkozom különböző rendezvényekkel, sőt már hamarabb is.

Eleinte a kisebb klub-buliktól kezdve, majd a kultúrházas bulikon át, egészen a fesztiválokig minden volt. Ez egy hosszú tanulási folyamat volt, amiben voltak csúcsok és mélységek is.

A Rockfeszt 2005-ben kezdte a pályafutását még Légen. 2007-ben költözött át Nagyudvarnokba, ahol 2015-től már rendszeresen 3 nap volt. 2018-ban költöztünk a sikabonyi reptérre, ahol már sikerült megvalósítani a második színpados álmot, mivel sajnos Nagyudvarnokban erre nem volt elegendő helyünk. Mint ahogy említettem ez egy hosszú tanulási folyamat.

Minden évben próbáljuk emelni a fesztivál minőségét, tanulni a hibákból és kiküszöbölni azokat. Rengeteg kisebb-nagyobb probléma merül fel egy fesztivál lebonyolításakor, de ha fel vagyunk készülve és egy csodálatos csapattal dolgozunk együtt, akkor nincs lehetetlen.

 

Rockfeszt

 

Az évek során gondolom, baráti viszonyba kerültetek a rockzenekarokkal. Olvastam a Tankcsapda és a Kowalsky meg a Vega dicsérő bejegyzéseit az oldalatokon, nem beszélve a rajongók hálás posztjairól. Mindig figyelembe vettétek az ő kívánságaikat a műsor összeállításánál? Milyen zenét hoztok a nagyszínpadra?

Az elmúlt 15 év alatt elhoztuk a Rockfeszt színpadára lényegében Magyarország összes nagyágyúját. Rengeteg zenekarról van szó, megszámolni sem tudom, de nagyon jó érzés visszagondolni, hogy igen, ők is voltak már nálunk és természetesen szoros baráti viszonyok is kialakultak ez által. Természetesen mindig figyelembe vesszük az aktuális trendeket és a látogatók igényeit is. Rengeteg egyeztetés és keresgélés után áll össze a végső program.

Ráadásul nagy hangsúlyt szeretnénk adni az amatőr zenekaroknak, mivel mindenki kezdte valahol, ezért minden évben a közönség választja ki azt a 8-10 zenekart, akik ott lehetnek a Rockfeszt színpadán.

 

Nyugati zenekar is tervben van?

Természetesen tervben van és dolgozunk rajta. Rengeteg problémát kell kiküszöbölnünk mielőtt ilyet meg tudunk lépni, de rajta vagyunk a dolgon és reméljük ha visszaáll a világ rendje, lehetnek még meglepetések.

 

Itt megnézheted, milyenek voltak a RockFeszt előző évadai:

Atombuli a Rockfeszten

Beindult a Jubileumi Rockfeszt

Rockfeszt a javából

 

Rockfeszt

 

Sátorozni is lehetett Nagyudvarnokban. A sikabonyi reptér mellett is van kemping?

Ahogy Nagyudvarnokban, úgy a reptéren is létesítettünk kempinget. Körülbelül a dupláját, ráadásul a reptéren már férfi-női melegvizes zuhanyblokkokkal vártuk a kempingezőket. Az idén sajnos nem áll módunkban létrehozni ezt, mert a járványügyi intézkedések teljesen ellehetetlenítik.

 

Kinőttétek a nagyudvarnoki Swet parkot? Vagy mi volt az oka a helyszínváltásnak?

A legfontosabb egy fesztivál életében, hogy folyamatosan fejlődjön. Nekünk is ez a célunk. Elértük a Sweet park maximális kihasználhatóságát. Nagyon szerettünk ott, de sajnos keresnünk kellett egy olyan helyet, ahol tudunk gyarapodni és fejlődni. Sok keresgélés és mérés után döntöttünk a sikabonyi reptér mellett. Itt jelenleg 5,5 hektár áll a rendelkezésünkre. Ki tudtunk alakítani megfelelő méretű parkolót is, ami szintén probléma volt Nagyudvarnokban.

 

Rockfeszt

 

Az idén augusztus 20-án és 21-én lesz a nagy buli, amit a Farabe mutat be.

2008 óta a Zväz maďarských hudobníkov FaRaBe polgári társulás a fesztivál szervezője. Létrehoztunk egy polgári társulást, ami alatt meg tudjuk szervezni a fesztivált. Ez egy nonprofit szervezet. Meg szeretném ragadni a pillanatot, hogy köszönetet mondjak minden támogatónknak, akik az idén hozzá tudtak járulni a fesztivál megrendezéséhez, mivel nemcsak mi, hanem ők is elég nehéz időszakon vannak túl.

 

RÉSZLETES PROGRAM

 

Milyen zenekarok lesznek terítéken?

Számszerint 13 zenekar lép színpadra a 2 nap alatt. Ezúttal csak 1 színpadon fog dübörögni a zene. Mivel mostanság eléggé meg tud minket lepni az időjárás, úgy döntöttünk, hogy egy hatalmas sátor alatt lesz a színpad, így jöhet bármi, mi bulizni fogunk! Rengeteg meglepetés és érdekesség lesz.

Külön ki kell emelnem, hogy mindkét napon egy-egy nagy lemezbemutatót láthat majd a közönség. Pénteken a Phoenix RT Jelzőfény albumát, szombaton pedig a Rómeó Vérzik Szűk a tér lemezbemutatóját láthatja a nagyérdemű.

Rockfeszt

 

Mekkora a szervezői csapat? Miket kínáltok a zenén kívül a helyszínen? Hol találnak bővebb infókat az érdeklődők?

A szervező csapat pár emberből áll, de szerencsére sokan segítenek nekünk. Lesz olvasósarok, speakerünk rengeteg játékkal készül és a GV guitars elhozza csodálatos gitárjait egy bemutató keretén belül. Bővebb információk a www.rockfeszt.sk oldalon vagy a Rockfeszt facebook oldalán és az eseményben találhatók.

 

Az ATEMPO.sk a fesztivál médiapartnere

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: A Rockfeszt archívuma, WildungPhoto, Cséfalvay Á. András / ATEMPO.sk