Háry, a 70kedő obsitos színre lép – Dobsa Tamás a 10 éves Kuttyomfitty Társulat kulisszatitkairól

Háry, a 70kedő obsitos színre lép – Dobsa Tamás a 10 éves Kuttyomfitty Társulat kulisszatitkairól

Próbálnak, szerveznek, előadást tartanak, interjúkat adnak, ételről, italról egyeztetnek, a végső ecsetvonásokat végzik a díszleten, az utolsó öltéseket a jelmezeken. Napok múlva itt az ünnep. Egy évtizede vándorol táncos, énekes, bábos előadásaival az ekecsi Kuttyomfitty Társulat gyermekhez, felnőtthöz, itthon és a világban. Jól teszi, aki kitárja a lelkét a meséiknek, mert gazdagabb lesz általuk. Dobsa Tamással beszélgettünk.

 

Mit jelent az, hogy kuttyomfitty? Kerestem a szótárban, de nem bukkantam rá.

Nem is fogod megtalálni. Amikor indultunk, olyan nevet kerestünk, ami semmihez sem kötődik, mégis játékos, megjegyezhető, humoros.

Mónika (Dobsa Fodor Mónika a szerk. megj.) azt mondta, legyen a nevünk Kótyomfitty. Azt csináltam, amit most te, megnéztem az interneten, és valamennyi ilyen domain név foglalt volt.

Jó is hogy nem az lett a nevünk, mert később kiderült, hogy a Délvidéken a kótyomfittyel ijesztgetik a gyermekeket.

És akkor a feleségem nemes egyszerűséggel rávágta: akkor legyen Kuttyomfitty! Hárman kezdtük Rebro Ágota pozsonyeperjesi bábossal. Mi lettünk a Kuttyomfitty Társulat.

 

Dobsa Tamás - Cirkusz Folklórikusz

 

Életetek melyik szakaszában voltatok akkor?

Mónika már hosszabb ideje otthon volt anyaságin Balázs után Sárival, én pedig éppen akkor jöttem el az Ifjú Szivekből. Úgy éreztük, szeretnénk még színpadon lenni. A betyárokról terveztem egy műsort öt-hat táncossal, de rájöttem, hogy sem anyagilag, sem logisztikailag nem járható út, inkább lehetetlen küldetés táncosokkal véghezvinni. Akkor került képbe Rebro Ági a bábjaival.

Mondtam Mónikának, hogy mi eltáncolhatnánk a táncokat, Ági mozgathatná a bábokat. Így kezdtük az ének, a tánc, a bábjáték, a zene ötvözetét. Előttünk még senki sem csinálta így.

Amikor megmutattuk az A betyárok így éltek, úgy éltek című előadást egy bábosnak, azt mondta, így bábozni nem lehet, a színész azzal jött, hogy így nem lehet színpadon beszélni, a táncos úgy vélte, hogy ezek nem is autentikus népi táncok. Mi pedig azt mondtuk, a gyermek a legőszintébb és legkritikusabb néző.

A gyermekeknek pedig az első pillanattól kezdve tetszik, amit csinálunk.

 

Dobsa Fodor Mónika - Eltáncolt cipellők (A legsikeresebb műsor)

 

Milyen módszerrel dolgoztok?

Eleinte nehezen ment a színházcsinálás. Profi táncosok voltunk Mónikával, minden működött körülöttünk. A Kuttyomfitty Társulat díszleteit az első időkben magam találtam ki. Volt itt, Ekecsen egy lány, Szabó Szilvia, aki díszlettervezést tanult. Megkérdeztem, volna-e kedve megfesteni nekünk öt lepedőt. Volt kedve, elmagyaráztam, mire gondoltam. Mire hazaértem, pedig csak néhány kilométernyire voltam, már e-mailben vártak a díszlettervei. Azóta szinte az összes előadásunk díszletét Szilvia kivitelezi, aki közben képzőművész, valamint profi tetováló lett. Somorján él és Milán Szilviának hívják.

Eleinte eredeti viseleteket öltöttünk magunkra, de szépen, lassan kiderült, ha nem akarjuk, hogy tönkremenjenek az évi kétszáz előadás során, replikákat kell gyártatnunk. Nagymegyeren találtunk Pajor Erzsébet varrónőre, aki „tegnapra varr”, annyira ügyes. Nem a népi kultúrában szocializálódott, de fogékony mindenre, és amit elmondunk neki, meg tudja valósítani.

A bábjainkat Juhász Zsuzsa készíti Érsekújvárban. Kifejező, szép bábokat alkot. Próbálunk olyan embereket magunk köré gyűjteni, akikkel egy hullámhosszon vagyunk, kiegészítjük egymást.

 

Művészetek Völgye

 

Van egy állandó zenekarunk, Németh Dénes és zenekara, csupa nagyszerű zenésszel. Már a tizenötödik műsor zenéjét játszották fel nekünk.

Nyolcadik éve járunk énekórákra Korpás Évához Őrsújfalura. Egyikünk sem képzett énekes, tudtuk, ha énekelni akarunk a színpadon, fejleszteni kell magunkat. Az új műsor zenéjét én álmodom meg, majd dalonként átvesszük Évikével. Aztán megyünk Németh Diniékhez, feljátsszuk a zenét, majd megyünk vissza Évikéhez, hogy a feljátszott alapra elkezdjünk gyakorolni énekelni.

A Betlehem csillaga című előadásunk kapcsán találkoztunk Kurdi Gábor tatabányai dudással kétezer-tizenháromban. Azóta együtt csináltuk már az Ördöngős dudás című produkciót, de közreműködött az Aranyfészek, aranymadárban, ott különböző hangszereken játszik, és volt úgy, hogy a Három az igazság reneszánsz zenéit is ő muzsikálta. Imádom a dudát, szeretek dudazenére táncolni.

 

VIDEÓ: Hallgassunk meséket a Kuttyomfitty Társulat jóvoltából

 

Közben azért főz az asszony ebédet, vacsorát?

Hamar kiderült, jobban főzök, mint ő. Ráadásul szeretek is főzni.

Az első szakmám pincér. Az iskolában főzni is tanultunk, megállom a helyem a konyhában. Kigondolom az ételt, és már fent is van a tűzhelyen. Mónika visz minden mást a háztartásban, a gyerekek segítenek, hiszen Sára tizennégy éves, Balázs néhány hét múlva lesz tizennyolc, én pedig bevállaltam az örökös főzést.

 

Calgary

 

Működésetek tíz esztendeje alatt eddig tizennégy bemutatótok volt, amelyeket tizenkét országban játszottatok. Maradt valahonnan különleges élmény?

Kétezer-tizenkilencben szerepeltünk Nagy-Britanniában, Németországban, Ausztriában, Lengyelországban, Kanadában. Mindenütt az ott élő magyaroknak vittünk előadásokat. Helloweenkor érkeztünk Kanadába. Rémisztő és egyben vicces volt a sok fán lógó csontváz látványa. Edmontonban a helyi Nádihegedű néptánccsoport szervezte az utunkat. Két-három héttel az indulás előtt hívtak Vancouverből, hozzájuk miért nem megyünk el. Mondtuk, ha tudnak időpontot szorítani a fellépésünknek, szívesen átmegyünk.

Edmontonban havazott, amikor elindultunk, Vancouverben késő nyár volt, amikor megérkeztünk, az óceán miatt más az ottani klíma. Az csak hab volt a tortán, hogy Ekecsről elszármazott családdal is találkoztunk.

 

Biztosan számos ilyen történetet meséltek majd tizedik születésnapotokon, szeptember tizedikén, pénteken az ekecsi kultúrház melletti szabadtéri színpadon, új előadásotok, a Háry, a 70kedő obsitos premierje után. Ahol Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák muzsikálnak.

Volt három-négy olyan esztendő, amikor egymás után következtünk a színpadon, a fesztiválokon. Sokat beszélgettünk és fröccsöztünk. Szeretjük a zenéjüket.

Páratlan az a fúzió, ahogy a népzenét, a bluest, a dzsesszt, a rockot elegyítik. Több szállal kötődnek a Felvidékhez. Miki, a cajanos kassai, Zsolt, a mandolinos felesége pedig somorjai.

 

Kuttyomfitty Társulat

 

Sok emberre számítotok? Úgy tudom, a járványügyi intézkedések ezer nézőt tesznek lehetővé.

Több mint kétszázan férnek az ekecsi kultúrházba. Legutóbbi előadásunk, a Sárga rózsa táncjáték bemutatóján még „a plafonon is lógtak”. Szerintem a járványhelyzet miatt most kevesebben lesznek. És ahogy mondani szokás, minden mást is ezen a hétvégén rendeznek másutt is. Azért reménykedem, hogy teltház előtt mutathatjuk be a Háry, a 70kedő obsitost. Utána egy tíz méter hosszú falon több száz képet állítunk ki a Kuttyomfitty Társulat életéből, Roll lapokon eddigi műsoraink jelenetei lesznek láthatóak. Közben pedig Németh Dénesék zenélnek. Dénes gellei származású, jó ideje Magyarországon él. Domonkos Balázs, a nagybőgős nagymegyeri. Kuti Sanyi lesz a cimbalmos, Mester László a brácsás, a klarinétos pedig Suki Antal.

RÉSZLETES PROGRAM

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a Kuttyomfitty Társulat archívuma