Vagyunk, csináljuk, szeretjük – Bodnár Tibor a Ladánybene 27 gitárosa, zenekarvezető

Háry, a 70kedő obsitos színre lép – Dobsa Tamás a 10 éves Kuttyomfitty Társulat kulisszatitkairól

Nyarat varázsolt abba a hűvös szombat estébe a Ladánybene 27 Keszegfalván, az Egyesület a csallóközi ifjúságért szervezet második Impulse All in Music – Open Air fesztiválján. Koncertjük előtt beszélgettünk Bodnár Tibor gitárossal, zenekarvezetővel a reggae lüktetéséről, Fűri Tomiról, gútai billentyűsükről és a Műanyag nyárról is. Közben szavak, színek, hangok pezsegtek a szereplőknek fenntartott sátor körül. A pandémia csendje után eljött a zenélés ideje.

 

Gondolom, a ti tavalyi éveteket is tönkretette a koronavírus-járvány.

Két vagy három fellépésünk volt tavaly év elején és az év végén. Kemény időszak ez. Harmincöt éves lett volna tavaly a zenekar. Elfogadtuk a helyzetet, és beletörődtünk.

 

Bodnár Tibor - Ladánybene 27

 

Közben megjelent SZAVAK – SZÍNEK – HANGOK című albumotok. Az új dalokon érződnek a karantén időszak nyomai?

Ez olyan album, amit a járványhelyzet miatt teljesen más módszerrel vettünk fel, mint az eddigieket. A stúdióban sem volt együtt a zenekar. A dalok nem úgy készültek, mint az eddigi összes Ladánybene 27 lemezre.

Nem próbákon gyúrtuk egymást azzal, mi lenne, ha itt egy refrén következne, vagy, hogy van egy ötletem, tegyük oda.

Most mindez elmaradt, mert nem tudtunk találkozni. Az eredeti szerzők gondolataira tolódott a hangsúly, akiknek az otthoni gépében, a szerkesztőprogramjaikon volt egy kép a születendő dalról, és sokkal inkább ezek a verziók valósultak meg. Én vagyok a fekete bárány, mert ott voltam a stúdióban valamennyi dal felvételénél, „Összegitároztam” egy kicsit a dalokat, „belerondítottam a képbe”.

Furcsa volt ez a lemezfelvétel. Nem a legvidámabb lemezünk lett.

 

Ladánybene 27

 

Fűri Tomi Lumbi, a billentyűsötök néhány kilométerre ide, Gútán él. Beilleszkedett a csapatba? Úgy tudom, szerzett dalt is már.

Kikönyökölte magának. (nevet) Persze, csak viccelek. Nálunk olyan szintű egyenlőség és demokrácia van, hogy amikor azt mondjuk, arccal állunk az új albumhoz, mindenki hozza az ötleteit. Valamennyit meghallgatom.

Lumbinak is rengeteg ötlete volt, Hófehér és Mondd, mire vársz című dalai felkerültek az új albumra. Fontos dalok ezek.

A Hófehér szövegét Miksa írta, hozzátettem a gitárjátékomat, rendesen rányomtuk a Ladánybene bélyeget a dalokra. Lumbit amúgy régen elfogadtuk, már együtt lélegzik a zenekarral.

 

Fűri Tomi Lumbi - Ladánybene 27

 

A reggaeről mindig a nyár jut az eszembe. Ritmusra mozgok, amint magával raghad a lüktetése.

Nemrég tartottam egy előadást Könnyen érthető reggae címmel, ahol arról beszéltem, hogy engem hogyan érintett meg a reggae és mitől lettem reggae-fan, reggaet játszó zenész, a reggaet menedszelő és hirdető ember. A nyolcvanas-kilencvenes években a reggae nagyon el volt hanyagolva Magyarországon, de impulzusok értek. Amikor az LGT játszott egy reggae-szerű dalt, Presser Gábor megírta Katona Klárinak a Gömbölyű dalt, vagy a Bizottságtól megjelent a Kamikáze, majd eljött az UB40 és adott egy koncertet.

Jött a lüktetés, és mindenki táncolt. A regganek összetartó hatása van.

 

Egyik új dalotok címe Műanyag nyár.

Tavaly olyan nyarunk volt, hogy nem tudtunk találkozni a közönségünkkel, viszont lehetőségünk adódott néhány online-koncertet tartani. Felvettünk egyórás műsorokat.

Egy kicsit műanyagok voltak. Nem volt ott a közönség, hogy visszaadja az energiát, amit megpróbálunk kilövellni felé, hogy a színpad felé küldje, és így éltessük egymást.

 

 

Az idei nyári tabáni koncertetek?

Fontos koncert volt, már csak az emlékek miatt is. Annak a generációnak a tagja vagyok, amely a régi május elsejéken ott lehetett az LGT- és Mini-koncerteken a Tabánban. Nagyon jó volt most ott muzsikálni. Nagy színpad, nagy cucc, jó közönség várt.

 

Ősszel mi vár rátok?

Reméljük, hogy a negyedik hullám nem zárja újra le a koncertezés lehetőségét!

Őszre tervezzük az elmaradt harmincötödik és az aktuális harminchatodik születési évünk méltó megünneplését, megspékelve a SZAVAK – SZÍNEK – HANGOK album bemutatójával.

Éppen szervezés alatt áll ez a projekt, de egy nagy pesti klubbal tárgyalunk a részletekről.

 

Ladánybene 27

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Pézman Kis Kis Zoltán