Magyarul és szlovákul színészkednek – Hamarosan premiert tart a TREPP

Magyarul és szlovákul színészkednek – Hamarosan premiert tart a TREPP

Csikmák Kati, Hégli Bence, Hostomský Fanni, Katona Eszter, Melecsky Kristóf, Szebelleai Dániel apró kis színházi forradalmat csinálnak a koronavírus-járványra koncentráló sokaság háta mögött. Amíg mi oltottak és oltatlanok viadalával vagyunk elfoglalva, ők létrehoztak egy saját truppot.

Vagyis TREPPet. Ami lépcsőket jelent. Talán egy másfajta színházi világba, amit eddig megszoktunk. A TREPP társulat elszántan próbál első bemutatójára. Műsoron az Anders Thomas Jensen nagy sikerű filmje alapján készült, 15 éven felülieknek ajánlott Ádám almái, Rédli Károly rendezésében.

A friss diplomás Melecsky Kristóf színművészt faggattuk.

 

Trepp

 

Hogyan alakult meg a TREPP?

A barátság hatunk között még a Karvai Színjátszó Táborban alakult ki. Eszti, Kati és Bence Pozsonyban, a Duna utcai gimiben tanultak, Fanni, Dani és én pedig a komáromi Selye János Gimnáziumban. Ismertük egymást a suliból és a szavalóversenyekről.

Az évek során nagyon sokat dolgoztunk együtt és rengeteget beszélgettünk a színházról. Mindig mondtuk, hogy jó lenne valamit közösen csinálni, amiben örömünket leljük, kísérletezhetünk és szakmailag is tudunk fejlődni. Ezek az ötletek sokáig megrekedtek félúton, nem lett belőlük semmi komoly.

 

Trepp

 

A Hamlet volt az első profi előadás, amit közösen csináltunk, Matusek Attila rendezésében. Még nem saját projekt volt, hanem a Komáromi Jókai Színház és a Symbol Polgári Társulás koprodukciója. A próbafolyamat után ismét ihletet kaptunk, hogy jó lenne valami saját dolognak is nekilátni. Így indult tavaly decemberben, az ünnepek között, a mi kis formációnk. Sokat egyeztettünk, hogy milyen elképzeléseink vannak a jövővel kapcsolatban, kivel, mit, hol és milyen formában szeretnénk csinálni. Így jutottunk el odáig, hogy alapítunk egy polgári társulást, amelynek segítségével anyagi támogatást tudunk szerezni a készülő előadásokra. Így jött létre a TREPP.

Szerettük volna, ha a bázisunk Pozsony lenne, mivel mindenki itt tanul, tanult és mivel szlovákul és magyarul is játszunk, úgy gondoltuk, hogy ez egy kiváló lehetőség arra, hogy olyan művészi alkotásokat hozzunk létre, amelyek elősegítik a szlovák és a magyar színházi világ közötti tér közeledését, összekapcsolását, kitöltését.

 

Trepp

 

Mit jelent a TREPP olvasatában a szabadon alkotni kifejezés?

A TREPP nem intézmény, nem kőszínházi formában működik. Célunk, hogy olyan előadásokat hozzunk létre, amik foglalkoztatnak bennünket, fontosnak tartjuk a közös párbeszédet az adott témáról és szakmailag tudjunk fejlődni.

Bár törekszünk arra, hogy az előadások elnyerjék a közönség tetszését, érdeklődését, a platform nem piaci céllal jött létre, hanem, hogy megéljük a művészi szabadságunkat és megmutassuk ennek az eredményét.

 

Trepp

 

Mitől kétnyelvű ez az izgalmas platform?

Mivel Pozsony nem hemzseg a magyar színházi előadásoktól, gondoltuk, jó lenne ajánlani egy ilyen lehetőséget az itt és közelben lévő magyar emberek számára, hogy magyarul nézhessenek előadásokat.

Nagyon sok szlovák barátunk, osztálytársak a főiskoláról, de még színházi szakemberek is folyton mondták, hogy nagyon szívesen járnának magyar előadásra, de sajnos nem értenek magyarul és kár, hogy nincs feliratozva az előadás.

Mivel mi is láttunk már előadásokat idegen nyelven, amelyeket feliratoztak, tudtuk, hogy a művészi élmény megmarad, sőt, még több embert is elér. Innét jött az ötlet, hogy a magyar nyelvű előadásokat szlovák felirattal a szlovák előadásokat pedig majd magyar felirattal szeretnénk játszani. Azzal, hogy az előadásokat feliratozzuk, lehetőség nyílik a halláskárosult emberek számára, hogy ők is probléma nélkül tudjanak élvezni egy színházi előadást.

 

Trepp

 

Az Ádám almái című előadásban játszik Peter Kiss, aki Fanninak és nekem volt az osztálytársam, de a többiekkel is jóban van, hiszen egy főiskolán tanultunk.

Peter nem beszél magyarul, de mivel a karakter, akit játszik töri a nyelvet, úgy gondoltuk, jót tenne ez a megoldás. Bár nehéz feladat volt ez, merem állítani, hogy Petyo vette az akadályt, és nagyon jól játszik magyar nyelven is.

Michal Noga pressburgi családból származik, szóval a magyar, a szlovák és a német nyelv neki a kisujjában van. Őt is a főiskoláról ismerjük, s bár nem játszott még magyarul, nem okozott neki problémát a nyelv. Ján Cibulát szintén a főiskoláról ismerjük. Ő az előadás zeneszerzője. Az élő zenei kíséret mellett a színészi oldalát is megmutatja egy fiatal náci szerepében.

 

Trepp

 

Ki választotta az Ádám almái című darabot?

Volt pár ötlet, hogy milyen darabbal, témával szeretnénk foglalkozni, de nem volt egy olyan konkrét dolog sem, amire azt mondtuk volna, hogy na, ez az. Amikor felkértük a rendezésre Rédli Károlyt,

szerettük volna, ha teljes szabadsága lenne a darabválasztásban, és megkértük őt, hogy ajánljon darabokat, amikkel szívesen foglalkozna.

Sokat beszélgettünk, hogy melyik darab lenne a legmegfelelőbb s végül az Ádám almái mellett döntöttünk közösen.

Lubickolok a színház világában – Rédli Károly rendezővel beszélgettünk

 

Trepp

 

Hol lesz a bemutató?

Pozsonyban, a Divadlo Astorka Korzo´90 színházban november 28-án, advent első vasárnapján este hét órai kezdéssel. December 4-én, szombaton szintén ott tudják majd megtekinteni az előadást. Jegyeket a trepptheater@gmail.com e-mail címen keresztül lehet vásárolni.

Az előadást szeretnénk majd utaztatni, vannak már konkrét felkérések is, de ezek tolódnak a járványhelyzet miatt.

Ha valaki esetleg szeretne együttműködni vagy meghívni az előadást, a fent említett e-mail címen felveheti velünk a kapcsolatot. Megtalálhatóak vagyunk a Facebookon és az Instagramon, ahol lehet rólunk információkat gyűjteni.

 

Hol fogtok próbálni?

Az Ifjú Szivek Táncszínház nagyon sokat segített nekünk az előadás létrejöttében, például azzal, hogy a rendelkezésünkre bocsájtották a próbatermüket. Nagyon hálásak vagyunk nekik, hogy együttműködhetünk velük és tervben van, hogy folytassuk a közös munkát.

 

Trepp

 

Mi lesz a következő előadás és ki rendezni?

Amikor ötletelünk egy új előadáson, talán az első az, hogy kivel dolgoznánk együtt szívesen.

Persze vannak darabok, témák, amikkel örömmel foglalkoznánk, de a legfontosabb a rendező kérdése. Voltak már egyeztetések magyar és szlovák rendezőkkel, akikkel boldogan dolgoznánk kölcsönösen. Az ötletelés és az egyeztetések még folyamatban vannak, szóval konkrét dolgot még nem árulhatunk el. Egy biztos, lesz folytatás.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Kiss Gibbó Gábor