Tavaszi remény téli lemezen – Megjelent Szunyog Zsuzsa Szerelemszövő című albuma (INTERJÚ + VIDEÓ)

Tavaszi remény téli lemezen – Megjelent Szunyog Zsuzsa Szerelemszövő című albuma (INTERJÚ + VIDEÓ)

Tavasszal a gyermekeket, most a felnőtteket lepte meg új lemezzel Szunyog Zsuzsa a Királyhelmecről indult, Pozsonyban élő író, dalszerző, előadóművész. De ez a téli lemez is Tavaszi himnusszal kezdődik. Amely arról szól, hogy bármennyire is elegünk van már a koronavírusból és a járvány miatt hozott intézkedésekből, ne adjuk fel a reményt. Az advent csendje, az ünnepek hangulata is szóba került, amikor a Szerelemszövő című lemezéről kérdeztük Szunyog Zsuzsát.

 

Látja, már megint a Szerelemszövővel kezdjük a beszélgetést, mint tavasszal! Amikor először kerestem, éppen a Priadky lásky előadására készültek Marcel Comendant cimbalomművésszel Pozsonyban, a Zichy palotában. Ahol később néhányszor megismételték ezt a koncertet is, és felléptek egy másik, Tisíce nití – Ezernyi szál című anyaggal. Hogyan lett a Szerelemszövőből lemez?

A Szerelemszövő lemez az említett koncertanyag lenyomata. Még a dalsorrend is ugyanaz, mint ahogyan játszottuk a számokat. Mivel elég sokszor elő is adtuk ezt a repertoárt, akár közönség előtt, vagy közönség nélküli feljátszás formájában is, tehát videóanyag is készült, úgy gondoltuk, legfőbb ideje, hogy lemez legyen belőle. Az első előadás alkalmával rögtön jött a kérdés a nézőktől, hogy hol lehet ezeket a számokat meghallgatni. Akkor azt válaszoltam, hogy majd feljátsszuk őket és lesz belőlük lemez. Hát lett! A stúdiómunka itt zajlott a nyáron Pozsonyban, a Dubovský stúdióban. A grafika a koncertek posztereit is tervező Macsicza Máté munkája. Így álltunk össze. Most pedig már készen van a cédé.

 

 

Ráadásul háromnyelvű albumot vehet a kezébe az érdeklődő?

Igen szlovák, magyar, angol nyelven vannak dalok a cédén.

 

Amúgy mi történt önnel tavasz óta? Miket írt, milyen dalokat szerzett?

Azóta bemutattunk két új dalösszeállítást is, amelyek alkotói ösztöndíjak gyümölcsei. Követik a rám jellemző sanzonos, musicales vonalat, vannak jazzes dalok, népi variációk is. Ezek egy részét trióban játszottuk, és nagyon jó kis hangzás lett a cimbalom – nagybőgő párosításból.

 

Szunyog Zsuzsa

 

Milyen utat járt be Volt egy kertem című gyermeklemeze, ami végett annak idején faggattam?

Szétfutott szépen, mint az indák, hogy a kertnél maradjunk. Eljutott elég sok helyre az országban. Időnként visszakerül hozzám, hogy hallgatják, meg, hogy kinek, melyik dal a kedvence. Örülök neki!

 

Nekem a piros az élet színe – friss cédéjéről is mesélt Szunyog Zsuzsa (+DALOK)

 

Most, amikor faggatom, megint bezárta az embereket a vírushelyzet. Ismét szoronganak és dühöngenek. Jó ez így?

Hát ez nem annyira jó. Sok is már ez a stresszhelyzet, hogy megint és újra. De hát csak lesz valahogy. Meg csak kitavaszodik. Különben a Szerelmszövő album első dala a Tavaszi himnusz, ami eddig mindig az első dal volt a koncerteken, és már azzal is szoktam felvezetni, hogy mindig ez az első szám, az első lezárás idején született, és hogy mindig időszerű. Most is az. Ez a remény himnusza, ahogy az utolsó, 15. dal, az Ébredj fel, kedvesem című szám is. Egy kicsit másképp, de az is arról szól, hogy ne adjuk fel.

 

 

Pedig advent van. El kéne csendesedni, befelé fordulni. Megállni. Tudom, hogy nem mindig lehet: de vannak erre trükkjei?

Vannak, hogyne! Apró díszek a lakásban, sok a piros. (nevet) És égnek a mécsesek. Úgy égnek, hogy tükröződik a fényük...

 

Mivel nemcsak előadóművész, hanem író is, bizonyára sokat olvas. Éppen mit?

Most a híreken kívül nem nagyon olvasok mást. Ahogy elém hozta a net a könyvesboltok kínálatát, most valami könnyen emészthető, olvasmányos könyvre lenne kedvem. Mindig valamit oldani kell (nevet), valamit meg kell oldani, így most leginkább valami enyhén romantikus, könnyed olvasmányra vágynék.

 

Szunyog Zsuzsa

 

Várja a karácsonyt? Önöknél milyen a szenteste?

Várom mindig, persze. A karácsonyi hangulat megismételhetetlen, a várakozás egy hónapjával együtt. Ha Pozsonyban töltjük a karácsonyt, akkor a fiaimmal együtt vagyunk szenteste, ahogy mindig is. A hagyományos vacsora és ajándékozás mellett van egy külön kis szokásunk is. Este lemegyünk a belvárosba, és teszünk egy sétát. Az is egy utánozhatatlan hangulat, olyankor mintha visszaröppenne a város egy jóval korábbi időbe. Ha pedig Helmecre megyünk karácsonyozni, akkor az édesanyámmal és a bátyám családjával együtt töltött szenteste nagyon a gyermekkori időket idézi.

 

És milyen érzés lesz arra gondolni, hogy valaki éppen a Szerelemszövőt kapja karácsonyi ajándékul?

Örömteli érzés! Jó azzal találkozni, hogy ajándékba veszik, hogy a fa alatt lesz a lemez.

 

Szunyog Zsuzsa

 

Mi következik? Lemez lesz az Ezernyi szálból is?

Hogyne. A szakmaiságot tekintve már holnap is felvennénk, készen vannak a dalok. Mindenképp megcsináljuk a közeljövőben azt a lemezt is!

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Szunyog Zsuzsa archívuma