Igyekszem kizárni a negatív impulzusokat – Emmer Péter újra énekes dallal jelentkezett (INTERJÚ)

Igyekszem kizárni a negatív impulzusokat – Emmer Péter újra énekes dallal jelentkezett (INTERJÚ)

Azt mondja, rádióbarát dalt írt, amelyben ismét énekel. Legutóbbi albuma instrumentális számokból állt, most jöhetett valami új. Egy új dal. Álmod őrzöm. Ez a lett a címe. Emmer Péter gitárvirtuózt, dalszerzőt, előadót faggattuk.

 

Miről szól az Álmod őrzöm?

Egy tipikus szerelmes dal. Első hallgatásra nyilvánvaló a mondanivalója. Közérthető, jó értelemben vett kommersz, hallgatható dal lett. Egy-két rádió jelezte, hogy játszaná. Nem mondtam nemet.

 

Te szóltál nekik?

Volt, akinek szóltam, sőt több rádiónak szóltam. Ahogy az esetemben lenni szokott, mivel nem vagyok országosan ismert ember, szóra sem méltattak. Akadt, aki válaszolt, és beteszi rotációban a rádióműsorába. Volt, aki annak hatására jelentkezett, hogy kiposztoltam a dalt a Facebook oldalamra.

 

Emmer Péter

 

Képi megjelenítés?

Nem tervezek hozzá videoklipet. Abba pedig most ne menjünk bele, hogy mit jelent ma fizikai értelemben a cédémegjelenés…

 

… szinte semmit. Minden az interneten történik.

Nem vagyok feltétlen híve a cédén való megjelenésnek. Azon gondolkodtam, hogy felkerüljön a dal azokra a megosztó oldalakra, amelyeken a legutóbbi, Over Side című albumom is megtalálható. Azt tervezem egyébként, hogy az előző két lemezemet is felteszem ezekre az oldalakra, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek. Ez amúgy tipikus huszonkettes csapdája helyzet.

 

Manapság, amit nem látnak, nincs is.

A Youtube-on meghallgatható az Álmod őrzöm, készült hozzá egy borítókép. Azután annak rendje és módja szerint el is tűnik majd az internet nagy útvesztőjében. Amint említettem, nem vagyok annyira ismert, hogy ezzel foglalkozzanak. Egyénként ezzel magam sem foglalkozom.

Szeretek zenélni. Ha itthon, a szobában, magam fogok magamnak zenélni, akkor is fogok gitározni vagy énekelni, de nyilván jobb lenne, ha szélesebb körben is elterjedhetne a munkásságom, hallhatóak lennének a dalaim.

Ezt nem tudom befolyásolni, de a tőlem telhetőt eddig is megtettem és ezután is meg fogom tenni a lemezeim és a megjelent dalaim érdekében. Abba pedig szintén ne menjünk bele, hogy pszichológiailag hol tart ez a világ. Hogy hányadrendű lett a kultúra, azon belül a zene, és azon belül is az a zene, amit én képviselek. Ehhez még jön a pandémia, az emberek kedve a kultúrához egyre fogy. Lesz egy olyan embercsoport, amely nem fog koncertekre járni. Egyszerűen nem lesz rá igénye, hogy elmenjen, úgy megszokja, hogy online a szobájába viszik.

 

 

A minap Komáromban, egy belvárosi kávézóban mondták, hogy ott kapható a lemezed.

Köszönöm szépen a tulajnak, hogy érdeklődést mutat a munkásságom iránt, és ennyivel hozzá tud járulni.

 

A gyerekek járnak a gitáróráidra?

Jó ideje megint online tanítunk. Nem nagyon örülök neki, ahogy szerintem senki, de még mindig jobb, mintha mindenki otthon maradna és semmit sem csinálna.

 

Ülsz a képernyő előtt, és figyeled, hogyan gitároznak?

És még egy banális hangolás is problémát okoz. A kicsiknek az óra előtt mindig behangolom a gitárját, de online ebből mindig gubanc van.

 

Emmer Péter

 

Akkor honnan merítesz ihletet és erőt ahhoz, hogy olyan dalokat komponálj, mint az Álmod őrzöm?

Magamból. Igyekszem a kizárni a negatív impulzusokat. Csak annyit foglalkozom a járvány híreivel, amennyi szükséges, hogy a gyermekeimet tudjam ide-oda vinni. A tanítás „megoldódott” online. Az interneten is azt keresem, ami engem és a családomat boldoggá tesz. Elvagyok a saját kis világomban.

 

Szerinted milyen a jó dal?

Ahogy nemrég Herbie Hancock mondta a dzsesszről, már nem a dal az érdekes, hanem az, hogy ki adja elő.

Mennyire van az illető felturbózva. Látjuk magunk körül, hogy bárki szerepelhet, akárki produkálhat több milliós nézettséget, sőt esetenként eladást. Nem kell, hogy értsen bármihez. Semmiben sincs manapság szakmaiság sajnos. A kattintgatásokért megy a harc. Ha valaki érdekes tud lenni valaki számára akár pozitív, vagy negatív értelemben, ez már bebiztosítja őt a következő évekre. Nem tudom, milyen a jó dal. Ha tudnám, nyilván máshol tartanék. De valóban, ma már nem a dal az érdekes.

 

Zenei kettősség – Megjelent Emmer Péter Other side című albuma

 

Mi lesz a következő lépésed?

Azoknak az olvasóknak mondanám, akik nem idevalósiak, hogy Szlovákiáról beszélünk, mert magyarországi barátaimnak lehet, hogy értelmetlen lesz, de teljesen más egészségügyi szabályok, akár naponta változó szigorítások szerint működünk. Az élő bulikat jó időre lehet felejteni. Mert ha tegyük fel, két perc múlva bejelentik, hogy teljes kapacitással mehet a kulturális élet, nem tudom, ki lesz az a szervező, aki az elmúlt másfél év után mer még hosszú távon gondolkodni. Ha nem szervez senki, nem is lesz akció. Magamat is beleértve, hiszen a koncertjeim nagy részét magam szervezem, hallom, mi van a vonal túloldalán: kétkednek, nem tudják, mi lesz. Egy koncert összehozása hónapok munkája. Megtörtént, hogy leszervezett koncertünket a buli délelőttjén mondták le a járványhelyzet alakulása miatt.

 

Emmer Péter

 

Voltak bulijaid Komáromban, az Európa Udvarban, a legendás Borozó pódiumán.

Nem volt sok fellépésem. Úgy beszéltük meg a vezetőséggel, hogy havonta egyszer fellépek náluk, kimaradt két-három hónap. Mennék a zenekarral, de nincsenek akciók, szinte nem tudunk létezni. A zenekarom nagy része Magyarországon él, a basszusgitáros Ausztriában. Agyrém egy sima próbát is megszervezni. Ebben az évben a zenekarral egyetlen bulink volt, augusztusban. És nem azért mert nem akartunk vagy nem tudtunk volna játszani.

 

Feladtátok?

Nem szabad feladni! Nem tudom, meddig mehet a mézesmadzag-húzogatás, hogy egy kicsit engedünk, egy kicsit megszorítunk. Ezt a szférát teljesen tönkreteszik!

Egy csomó zenész cimborám már régen mást csinál, és nem is akarnak vissza kanyarodni a szakmához.

 

Az Álmod őrzöm adhat egy kis reményt?

Amikor írtam, nem gondoltam erre, de adhat reményt. Ha mást nem, azt, hogy addig a három percig, amíg hallgatják, nem zúdul rájuk a sok rossz hír.

Ha másfél percre kikapcsolnak, és meghallják a dalban a szépséget, már megérte megírni.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Emmer Péter archívuma