Párja írta karácsonyi dalát – visszatérésre készül Ambrús Mónika sánkfalvai énekesnő (INTERJÚ+KLIP)

Párja írta karácsonyi dalát – visszatérésre készül Ambrús Mónika sánkfalvai énekesnő (INTERJÚ+KLIP)

Az idén nyáron behintázott az életünkbe a Felvidéki dallal; szép népviseletben énekelt egy várban. Gömöri mezők, vizek mentén dalolt. Egy másik klipben párjával lovagoltak a naplementében. Most kisfiuk, Bence körül forog a világ. A sánkfalvai Ambrús Mónika énekesnő a visszatérésre készül. Ma jelent meg Karácsonyi élet című dalának videoklipje.

 

Kezdjük a Felvidéki dallal! Ki szerezte a szövegét, és hol, mindenütt forgatták a videoklipet?

A felvidéki dal szövegét életem párja és egyben támaszom, Ambrúzs Balázs írta. Ebben a dalban szerettük volna bemutatni a Felvidék történelmét és természeti szépségeit. A helyszínek a dalban adottak voltak. Gombaszög, Krasznahorkaváralja, Rozsnyó és Aggtelek. A dal klipjének forgatásán egy kezdő, de tehetséges párossal, a Tmoovie-val dolgoztunk.

 

 

Azután megszületett kisfia, Bence és elhallgatott a Felvidéki dal. Az év másik felében minden róla szólt?

Bence, már a Körforgás és a Felvidéki dal forgatásán is velem volt, a pocakomban. Bízom benne, hogy neki is lesz tehetsége valamilyen művészeti ágban, mivel az én életem lételeme a zene. Párom, Balázs pedig gyönyörű verseket és dalszövegeket ír. Az év másik fele is izgalmas és élménydús volt, mivel anyuka lettem, a kisfiam került előtérbe.

 

Most pedig már a visszatérésre készül?

Az anyaság számomra nem jelent akadályt a visszatérésre, mert szerencsés vagyok, mindenben számíthatok a páromra és a családomra.

 

Eddigi dalainak szerzői dunaszerdahelyiek, Gasparik Fecó a zeneszerző, Haizok Melinda a dalszövegíró. Mikor és hogyan kezdődött a közös munka.

Gasparik Fecóval és Rajkovics Haizok Melindával akkor kerültem kapcsolatba, amikor még Dunaszerdahelyen éltem, egy öt évig tartó házasságban. Szerettem volna hangot adni az akkor bennem elnyomott érzelmeknek. Azzal a céllal kértem fel Fecót és Melindát, hogy írjanak nekem egy dalt, mivel, sajnos, nekem ehhez nincs adottságom. Ekkor született meg az első dalom, a Magam adom. Jelenleg Rimaszombatban élünk szerelmemmel, Balázzsal és kisfiunkkal, Bencével.

 

Ambrús Mónika

 

Milyen utat jártak be dalai? Az idei Körforgás, a tavalyi Veled? Vagy a Magam adom, amelyet nemrég a Szlovák Televízió Magyar Adása is vetített?

Lejátszásra kerültek a Pátria Rádió és a magyarországi SlágerTv adásaiban. Nemrég rátaláltam egy felhívásra, amit a Szlovák Televízió Magyar Adása tett közzé, amely amatőr énekesek dalainak bemutatására adott lehetőséget. Kiválasztották a Magam adom című dalom klipjét. E mellet az összes dalom megtalálható a saját youtube csatornámon. Igyekszem kihasználni minden adódó lehetőséget, hogy dalaim minél több emberhez eljussanak.

 

Mindegyikhez remek videoklipek készültek. Ki a felelős a dalok képi világáért?

A videoklipek megszületésén kitűnő forgatóstábokkal dolgoztam. Ezúton is szeretném nekik megköszönni az Abi stúdiónak, a Style FOTO-nak és a Tmoovies & Photo-nak a közös munkát és a csodás végeredményt!

 

 

Gyönyörű gömöri tájakon forgattak. Szándéka is, hogy megmutassa Gömör szépségeit?

A dalok szövegeinek mindig megadom a témáját, hogy miről szóljanak, s ahhoz mérten gondolom ki a klip történetét, helyszíneit és persze a saját megjelenésemet. Itt a ruhák, a smink és a haj kiválasztására gondolok. Igyekszem mindig a szülőföldem eldugott kincseit bemutatni. Számomra nagyon fontos a természet szeretete, a hagyományok fennmaradása és ezért is építem a dalaimat erre.

 

Azt olvastam, hogy alapiskolában kezdett énekelni, akkor még népdalt, de később, az Unicum együttes énekesnőjeként a szórakoztató zenét is kipróbálta. Mikor volt az a pont, amikor azt mondta, hogy saját dalokkal szeretne a közönség elé állni, amelyekkel üzenni is szeretne valamit?

Az éneklés úgymond végigkíséri az életem, mivel már kisiskolás koromban elkezdtem népdalokat énekelni és versenyeken szerepelni, ahol szép helyezéseket értem el. Részt vettem a Dunaszerdahelyen megrendezett Bíborpiros szép rózsa országos döntőjén is. Középiskolásként a losonci pedagógiai szakközépiskola népdalkörének is tagja voltam és felkérést kaptunk a Pátria Rádiótól, ahol énekfelvétel is készült. A népdalok a mai napig életem részei, mert tagja vagyok a Harkácsi Asszonykórusnak, amelynek Tóth Ildikó, a nővérem a vezetője. Sok fellépésünk volt és bízom benne, hogy még lesz is. Egyetemista koromban felkeresett az Unicum vendéglátós zenei együttes dobosa, hogy szeretnék, ha én lennék az énekesnőjük. Elfogadtam a felkérést. Több mint hét évig jártuk egész Szlovákiát és Magyarországot. Részt vettünk lakodalmakon, falunapokon, állófogadásokon, szalagavatókon, bálokon. Szerettem a vendéglátós zenélést, de hét év után már éreztem, hogy kezdek kiégni, és váltanom kell. Szerettem volna magam kipróbálni szólóban, egy albumot kiadni saját dalokkal, koncerteken fellépni, hogy az emberek megismerjék és velem együtt énekeljék a dalaim. Dalaim mondanivalója, hogy az emberek vállalják fel önmagukat és ne féljenek kimutatni az érzéseiket, mert én csakis „magam adom”, ahogy azt a dalban is megénekeltem.

 

Ambrús Mónika

 

Amúgy egy pedagógusból hogyan lesz énekesnő? A két foglalkozást párhuzamosan is űzte? Úgy képzeljük el, hogy hét közben tanító néni, a hétvégén a színpad dívája volt?

Mivel a pedagógus szakmába beletartoznak a kreatív tantárgyak, ezért még a munkámban is velem volt a zene. A tanítványaim sok ének- és táncversenyen vettek részt. Több mint kilenc évig voltam pedagógus megszakítás nélkül, de emellett esti egyetemet végeztem, táncoltam a Turóc néptánccsoportban, sportoltam és persze majdnem minden hétvégén énekeltem az Unicum együttes énekesnőjeként. Imádom a színpadot és azt amikor látom, hogy szeretik az emberek, amit adok nekik a dalokkal. A színpadon sokkal magabiztosabb nő vagyok, mint a hétköznapokban. Amikor éneklek, az egyfajta megnyugvást és adrenalint ad számomra.

 

Ambrús Mónika

 

Azért használtam a díva szót, mert hét éve a felvidék Szépe szépségversenyen Az internet szépe címet kapta. Kellemes emlékei vannak arról a szépségversenyről?

A Felvidék Szépe döntőseként, belekóstolhattam egy másik világba. Nagyon élveztem mindent, amit átéltem a válogatón, a felkészítő táborban, a döntőn és az azt követő rendezvényeken való megjelenéseket, felkéréseket, riportokat. Egyszerűen imádtam. Hiszen én akkor már betöltöttem a 29. életévem és a felhívás pedig csak 25 éves korig szólt, de „aki mer, az nyer” alapon beküldtem a jelentkezést, végül bekerültem a döntős lányok közé és elnyertem a Miss Internet címet, ami nagy megtisztelés volt számomra, mert láttam, hogy mennyi ember szavazott rám. Szeretném kihangsúlyozni, hogy azok a lányok, nők, akik részt vesznek szépségversenyeken, nagyon is okosak, emberségesek, intelligensek és szeretni valók. Mivel egyes emberek, legfőképp férfiak úgy gondolják, hogy a szép nők mind üresek és csak vitrinbe valók.

 

 

Képzett hangja van. Jár énektanárhoz?

Hangi adottságaimat a szüleimnek és a felmenőimnek köszönhetem, mert az éneklés és a hangszeren való játék mindig is része volt és még ma is az a családomnak. Kimondottan énektanárhoz nem jártam. Autodidakta módon képeztem magam.

 

Gyakorló édesanyaként könnyű lesz visszatérni a popszínpadra?

Mivel a szólókarriert csak 2020 nyarán kezdtem el felépíteni, és már 2021 januárjában kiderült, hogy anyuka leszek, így a nyáron megrendezett fesztiválokra való felkéréseket vissza kellett mondanom. Tehát még nem voltak fellépéseim, de nagyon szeretném, ha a 2022-es évben már előadhatnám a saját dalaimat a színpadon is.

 

Ambrús Mónika

 

A kis Bence szerepel Haizok Melinda új dalának, a Végtelen történetnek a videoklipjében. Az idei lesz Bence első karácsonya. Milyen lesz önöknél az ünnepek ünnepe? És milyen lett a most megjelent Karácsonyi élet című dala? Amelyhez természetesen videoklip is készült.

Nagyon szívesen elfogadtam Melinda felkérését és örültem neki, hogy Bence is szerepelt gyermekekről szóló legújabb dalában. Az idei karácsony sokkal különlegesebb lesz, mivel már család lettünk. A szentestét hármasban töltjük Rimaszombatban. Számomra az egyik legszebb ünnep a karácsony. Karácsonyimádó vagyok. Igyekszem szépen feldíszíteni a lakást és a fát a karácsony színeivel, pirossal, fehérrel, arannyal, adventi koszorút készítek. Mivel az én családom katolikus, ezért mi betartjuk a karácsonyi böjtöt. Hagyományos családi menüt készítek. Savanyúkáposzta-levest, rántott halat majonézes krumplisalátával és mákos gubát. Vacsora után megajándékozzuk szeretteinket, és ha van rá lehetőség elmegyünk az éjféli misére. Karácsony első napján elmegyünk a templomba, aztán a szüleimnél összegyűlik a család ebédre. Karácsony második ünnepén pedig az anyósoméknál karácsonyozunk. Tavaly karácsonyra elkészült az első karácsonyi dalom, a Karácsonyi élet, amelynek dalszövegét szintén párom, Balázs írta, az általam elmesélt karácsonyi élményekből. A videoklipre már nem jutott idő, viszont az idén már sikerült összehozni a forgatást. A Pátria Rádió karácsonyi adásában már többször is elhangzott. A videoklipben szerepel a párom és a kisfiunk is. Egy kedves ismerősöm faházában forgattunk Gergelyfalván. Olyan lett amilyennek megálmodtam.

 

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: archívuma