Megmagyarázhatatlan képességekkel bírt Alfonzó, a világhírű magyar művész

Megmagyarázhatatlan képességekkel bírt Alfonzó, a világhírű magyar művész

Száztíz éve született Alfonzó, azaz Markos József színész, artista és parodista. Az évfordulón a világjáró előadóművész meghökkentő kalandjait fia, a Karinthy-gyűrűs humorista, Markos György idézte fel.

A paródia nagymestere - 110 éve született Alfonzó (+VIDEÓ)

Markos József, művésznevén Alfonzó különleges egyénisége volt a művészvilágnak. A paródia mestere azonban nemcsak szórakoztató volt, hanem rendkívül intelligens is: közel 10 évig tanult hegedülni, öt nyelven beszélt és elképesztő fizikai adottságai voltak. Világra szóló kalandjairól születésének 110. évfordulóján a fia, Markos György mesélt a Duna Almárium című műsorában.

 

Alfonzó

 

„Vándorolt, rengeteg helyen fellépett, dolgozott Bulgáriában, Törökországban, a Közel-Keleten, majd Egyiptomban is. Kisportolt fiatal férfiként pankrátornak állt, ő lett a Hortobágy Bikája, de később artistaként folytatta.

Bámulatos ember volt, megmagyarázhatatlan képességekkel.

Bár sosem járt előtte a piramisoknál, mikor először volt ott, pontosan tudta, hol van a sivatagban a víznyerőhely” – mesélte édesapjáról a Karinthy-gyűrűs humorista, aki azt is hozzátette, egyáltalán nem akart apja nyomdokaiba lépni.

 

 

„Sosem akartam parodista lenni. Kaszkadőrködtem és zenéltem. Csak egy véletlennek és Nádas Gyurinak köszönhetően sodródtam bele ebbe a műfajba, amikor megnyertük a Humorfesztivált” – folytatta Markos György,

kifejtve, hogy annak idején úgy érezte, saját képességei eltörpülnek apjához képest. Úgy emlékszik rá, mint a legfegyelmezettebb emberre, akit valaha ismert, mindig pontos volt, tisztelte a munkáját, a kollégáit és a közönséget.

Sokáig elpusztíthatatlannak hitte őt: nemcsak két világháborút és egy forradalmat, hanem még egy szökőárat és egy skorpiótámadást is túlélt – fogalmazott a humorista.

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: Fortepan (Kármentő Éva)