„Ugye mindig magaddal viszel?” – Mészáros Tamással új cédéjéről

PREMIER: „A tündérmesék hepiendje sem biztos, hogy úgy végződik, ahogy elképzeltük“ – Itt a gomoly újdonsága, a Hamu (+VIDEÓ)

A napokban jelent meg Mészáros Tamás Néhány szó című harmadik lemeze. A szerzemények olyan témákat dolgoznak fel, amelyek rólunk, emberekről szólnak. Legyen az a szerelem, egymás biztatása, élethelyzetek előtérbe helyezése, vagy éppen korunk celebjeinek „méltatása”. Az album dalairól beszélgettünk a Keszegfalváról indult, Budapesten élő énekessel. És arról, hogy hamarosan ismét indul tájainkon a Tehetség a Tét tehetségkutató verseny, amelynek első szériáját Mészáros Tamás nyerte.

 

Mi volt a koncepció, amikor a szerzőkkel eldöntöttétek, hogy lesz harmadik albumod?

Visszamentünk az időben 2016-ig, ugyanis az azt megelőző évben jelent meg második, Itthon vagyok című lemezem. Arra gondoltunk Pécsváradi Zoltán, Velena István és Pratsler István szerzőkkel, hogy lemezre vesszük az azóta született dalokat.

Néhány szó - Megjelent Mészáros Tamás új lemeze

 

Mészáros Tamás - Néhány szó

 

A lemez első dala A tükör, amelynek refrénjéből a főcímet vettük.

A napot reggel tükörbe nézve kezdjük, így a lemez is ezzel a számmal indul. Annak idején a Kárpátok Szépe szépségversenyre íródott, annak himnuszával együtt. Nagy megtiszteltetés volt, hogy a Kárpátok Szépe hangja lehettem.

 

A Szóljon egy dal című számot Szolnoki Péterrel énekled. Erről a duettről sokat írt a média. Sok stúdióban megfordultatok a dal kapcsán?

Nagyon sokban. Hét-nyolc tévécsatornánál és legalább annyi rádióban beszéltünk a dalról. Akkor kaptuk a legtöbb visszajelzést, amikor kijöttünk a TV2 Mokkájából. Március 25-én, pénteken 18 órai kezdettel Érd-Simonpusztán együtt lépünk majd fel gyermekkori kedvencemmel, a Bon-Bon együttessel.

 

Mészáros Tamás

 

A címadó Néhány szó című dalban a gitár a fő hangszer.

Életem első dala volt a Néhány szó, a zenéjét és a szövegét is én írtam otthon, Keszegfalván, a zongoránkon, húsz éves lehettem. Akusztikus változatban szólal meg a lemezen. Felkérésemre Sipeki Zoltán gitárművész játszik gitáron. Mindenképpen tervezzük, hogy klipet is készítünk a címadó dalra.

 

Nagy sláger a negyedik dal. Kívánságműsorban is gyakran hallani a Jótündér című számot.

Ez az egyetlen átdolgozás az albumon. Az Azok a fiúk 1990-es dalát dolgoztuk fel amolyan főhajtásként Miklós Tibor szövegíró és az eredeti előadó, Szerdahelyi László emléke előtt.

 

Mészáros Tamás

 

A Háromperces dal valóban három percig tart?

Igen, a szám végén még az óra is ketyeg. 2017-ben íródott az akkori A Dal válogatóba, ám nem került be. A refrén alapján úgy tűnhet, hogy nem szól semmiről, de a lényeg a sorok között van.

 

A hatodik dal, az Egyszer majd hívlak is slágergyanús.

Két éve született, a karantén alatt. Minden le volt zárva, itthon kellett maradnom, online dolgoztunk a szerzőkkel. A videoklipjében egy fiatal előadó egy erdőből indul, és egy üres városon keresztül jut emberek közé. Ilyen egy dal útja is az alkotástól a közönségig.

 

A Címlapsztori címe izgalmasan hangzik.

A teljesítmény nélküli celebekről szól. Hamarosan klipet forgatunk a dalhoz.

 

Mészáros Tamás

 

A Nem tudhatod még megható duett Szíj Melindával.

Velena István mutatott be Szíj Melindának, akinek ír dalokat. Ez a dal már szerepelt a második cédémen, most áthangszereltük és duettben adjuk elő. Azt éneklem, hogy nem tudhatjuk, lesz-e ember, aki majd ad egy pohár vizet annak, aki rászorul. Azt hiszem, ez nagyon aktuális ezekben a háborús hírekkel teli napokban. Jó volt Melindával dolgozni Körmendi Péter billentyűs stúdiójában.

 

Duett után újabb duett az Indulnod kell.

Tar Gabriellával együtt játszom a dél-komáromi Magyarock Dalszínház társulatában. A Macskafogó című musicalban Grabowskit alakítom, Gabi pedig a szuperegér szerelmét, Hollyt. Örülök, hogy a lemezen is együtt énekelhetünk.

 

Mészáros Tamás

 

Aktuális a tizedik szám is, a Tavasz.

Egy olyan emberről szól, aki keresi a helyét, a szerelmet, miközben szeretetéhes. Végül mindezt megtalálja, és újjászületik, mint tavasszal a természet. 2019-ben született a dal. Közreműködik Szolnoki Péter fuvolán, Tulkán Péter, a Budapest Jazz Orchestra tagja trombitán, valamint Szentmihályi Gábor, az Első Emelet, a Rapülők a Jazz+Az sztárja dobol.

 

A Szőke lányt még nem hallottam.

Mert vadonatúj dal ez is! Nyáron forgatjuk majd a videoklipjét, mert könnyed nyári popsláger. „Gyönyörű szőke lány, pöttyös sál a nyakán”. Kell ennél több?

 

Mészáros Tamás

 

Már tart a lemezbemutató turné.

Nyolcvan perces a koncert. Élőben kísér a zenekarom, amelynek tagjai Pécsváradi Zoltán billentyűs, Fecske Dávid gitáros és Horváth Ákos dobos. Molnár Ágnes színésznő a duett-partnerem. Ő adja elő a címadó dalt, amelyben vokálozom, de olyan nagy slágerek is elhangzanak Ágnes előadásában, mint például a Sway, vagy Cserháti Zsuzsa dalai.

Néhány szó - Mészáros Tamás lemezbemutató koncertje Szentgotthárdon

Néhány szó - Mészáros Tamás lemezbemutató koncertje Ajkán

Néhány szó - Mészáros Tamás lemezbemutató koncertje Kocson

Néhány szó - Mészáros Tamás lemezbemutató koncertje Kesztölcön

 

Mit szólsz ahhoz, hogy újra lesz Tehetség a Tét? Úgy tudom, ezen a tehetségkutatón indult a pályád.

Azt gondolom, hogy a Tehetség a Tét egy értékes tehetségápoló verseny. Az első szériát nyertem meg 2011 őszén. A kupa most is otthon van, Keszegfalván, a szobámban. Az idei évfolyam első estjének időpontjában éppen Almásfüzitőn lépek fel, de majd lélekben szurkolok a versenyzőknek.

 

A Magyarock Dalszínház színpadán milyen előadásokban láthatunk?

Március végén lesz új premierünk, de erről még nem mondhatok többet. A Klapka című rock musical felújításában Schwarzenberg herceget éneklem március 13-án, vasárnap Komáromban.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Mészáros Tamás Produkció