A hírnévnek ára van - Bajkai Csengel Mónika a GIMISZ Diákszínpad új bemutatójáról

A hírnévnek ára van - Bajkai Csengel Mónika a GIMISZ Diákszínpad új bemutatójáról

A komáromi Selye János Gimnázium és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ mellett működő GIMISZ Diákszínpad bemutatóra készül. A csapat idén A hírnév ára című zenés előadást viszi színre. Az alkotók nagy izgalommal várják április 26-át, hiszen a COVID-19 ennek a csapatnak a munkáját is ellehetetlenítette eddig.

Bajkai Csengel Mónika rendező, dramaturg avat be a részletekbe.

 

Hihetetlenül jó érzés kimondani, hogy két meglehetősen viszontagságos év után bemutatóra készül a GIMISZ Diákszínpad. Mire számíthatunk, mikor várható a premier?

Igen, most már valóban kimondhatjuk azt, hogy április 26-án, kedden este 19.00-kor, az Egressy Béni Városi Művelődési Központban bemutatója lesz a GIMISZ-nek két év kényszerszünet után. Csodálatos megélni most a próbafolyamatnak a végét, azt, amikor már tényleg látjuk a fényt az alagút végén, és remélhetőleg most már egészséges is lesz mindenki, mert a diákszínjátszók nagy többsége már átesett ezen a betegségen. Azt látjuk, hogy a járványügyi korlátozások már gyakorlatilag nem is léteznek, így a kulturális rendezvényekre a létszámkorlát sem vonatkozik. Ezek most valóban nagyon boldog pillanatok a GIMISZ életében.

 

Mit ad elő a GIMISZ idei csapata?

Ez eredetileg egy amerikai musical, nagyon sokan ismerik a filmet, melynek a címe Fame. Ennek van egy magyar verziója is A hírnév ára a címmel. Ezt a történetet helyeztük mi egy kicsit „magyarabb“ környezetbe.

Egy művészeti középiskolában játszódik a történet. Arról szól, hogy mit engedhetnek meg maguknak a gyerekek a siker elérése felé vezető út során, hogy sem az egészségükben, sem pedig a lelkükben ne essen kár, vagy bántódás, mennyit tehetnek meg azért, hogy a hírnév megmaradjon miután elérték az óhajtott sztárságot.

Ez a téma a mai világban sajnos igencsak aktuális, hiszen manapság sorozatban gyártják a különböző tv-csatornák a „celebeket“, mindenféle érték és háttér nélkül, és aztán elengedik a kezüket és zuhannak bele a szakadékba. A darabban szereplő iskola tulajdonképpen nem egy „celebgyár“, hanem itt tényleg tartalom kerülne a gyerek mögé, tehát itt megtanulnak táncolni, énekelni és színészként is megkapják a különböző fejlesztést, de természetesen valaki tud élni vele, s valaki pedig csak visszaélni tud ezzel a helyzettel.

 

 A hírnév ára - GIMISZ

 

Voltak olyan pillanatok a próbafolyamat során, amikor maguk a diákok, az alkotók ismertek egy kicsit magukra egy-egy szituációban?

Igen, minden bizonnyal voltak olyan pillanatok, amiket így éltek meg a próbák folyamán, de mi ennyire mélyre nem ástunk le, nem volt egyszerűen alkalom arra, hogy elemezzük a történetet – kénytelenek voltunk a rendelkezésünkre álló időt hatékonyan kihasználni. Az az igazság, hogy a nagyokkal, tehát a negyedikesekkel, sajnálatos módon annyira hajt az idő, hogy mély lélektani elemzésekre nincs lehetőség a próbák során, de ez tulajdonképpen nem is erről szól.

Ez inkább arról szól, hogy éljék meg a közösségi élményt, érezzék jól magukat a színpadon, legyenek egy kicsit magabiztosabbak.

Természetesen vannak köztük olyanok, akik nem ettől lesznek magabiztosak, mert már eleve a színpadra születtek, hiszen ebben a csapatban is vannak olyanok, akik 6-7 éves koruk óta folyamatosan a színpadon vannak, akár énekesként, akár versmondóként, prózamondóként, vagy táncosként. Természetesen vannak olyan gyerekek is, akiknek bizony ez lesz az első színpadi szereplésük és azt gondolom, hogy a GIMISZ, na meg eleve a diákszínpad, mint olyan, arra hivatott, hogy az önbizalmat fejlessze a gyermekekben.

 

A premiertől már csak napok választanak el bennünket. Nagyon nehéz és a COVID-19 miatt darabos is volt a próbafolyamat. Hogy érzed rendezőként, dramaturgként? Összeállt az előadás?

Hát ezt a bemutató előtt egy nappal kérdezd inkább meg, mert akkor lesz az a főpróba, amikor már teljes technikával, teljes díszlettel, teljes kosztümben futtatjuk le az előadást, de azt gondolom, hogy lesz ebből bemutató április 26-án este. A gyerekek nagyon tehetségesek és lelkesek is. Rengeteget dolgoznak. Meg kell azonban említenem két nevet feltétlenül, akik a háttérben munkálkodnak, és sokat segítenek.

Az egyik Pavlovič Petra koreográfus, akivel már évek óta dolgozom együtt és Pálinkás Andrássy Zsuzsanna, aki a zenei vezetője a GIMISZ produkcióinak, szintén már hosszú évek óta.

Ő korrepetál és énekel a gyerekekkel, hajtja őket rendesen. Ő az a szakember, aki a rá bízott növendékek kezét nem engedi el még akkor sem, amikor azt mondják, hogy én ezt nem bírom, én ezt nem akarom, én már ezt nem tudom elénekelni. Zsuzsi akkor is megtanítja velük... és, hát Petra is, a szó jó értelmében, szinte kinyúzza belőlük az utolsó lépéseket is, tehát azt azért ugye

el kell mondani minden fórumon és itt is, most is, hogy ez nem egy egyszemélyes produkció. Az eredmény profi háttéremberek óriási csapatmunkája.

 

Feltételezem, hogy idén is vannak csiszolatlan gyémántok. Milyen a csapat, milyenek a diákszínjátszók?

Csodálatosak, kreatívak, rájuk lehet bízni extra feladatokat. Meglepetéseket most előzetesen nem szeretnék elárulni, de van egy zenekarunk, ami fantasztikus és annak a zenekarnak van 2-3 olyan tagja, akik zeneileg nagyon-nagyon ráéreznek arra, amit én szeretnék. Én csak elmondtam nekik nagyvonalakban, hogy mi az, amire gondoltam, és akkor jöttek a kis felvételükkel, hogy na, ez az? Mondtam persze, igen, ez tűpontosan az, amire gondoltam és az, amit szeretnék. Ugyanígy a táncos gyerekek között, olyan kis sztárok csillannak meg, vagy akár a pedagógusokat játszó gyerekek között is, hihetetlen humorral rendelkező kölykök vannak, tehát nagyon szeretem őket.

 

Összegezzünk tehát, hiszen az idei GIMISZ Diákszínpad munkájának eredményét nemcsak a szülők tekinthetik meg, hanem az mindenki előtt nyitott. Mikor és hol kínálkozik majd a lehetőség megnézni A hírnév ára című előadást?

2022. április 26-án, kedden a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban 19.00-i kezdettel várunk mindenkit hatalmas szeretettel a GIMISZ Diákszínpad bemutatójára! 

ATEMPO.sk / Egressy Béni Városi Művelődési Központ
Fotó:  Pálinkás Eszter