FRISS-HAZAI! Megérkezett a Ponyvalegény bemutatkozó EP-je, a Császármorzsa – Interjú Kaprálik György frontemberrel

FRISS-HAZAI! Megérkezett a Ponyvalegény bemutatkozó EP-je, a Császármorzsa – Interjú Kaprálik György frontemberrel

Dalszerzéssel telnek mostanában Kaprálik György napjai. Két projekten is dolgozik a zenész, énekes, dalszerző. Szlovák és magyar szövegeket ír, zenészekkel egyeztet, videoklipet forgat. Új zenekaráról, a Ponyvalegényről és napokban megjelent első hangzóanyagukról beszélgettünk, amit lentebb meg is lehet hallgatni.

 

Mikor, hogyan és kikkel hoztad össze a Ponyvalegény zenekart?

Két éve tervezzük, hogy összehozunk egy zenei formációt. Várták már kívülről is, hogy elinduljon egy alkotói folyamat, és voltak, akik azt mondták, támogatnák az új együttest. Ez adott lendületet, hogy folytassuk. Az eddigi együttesemben, az Aylen’s Fall-ban angolul énekeltem.

De rájöttem, felesleges angolul zenélni, mert nem tudjuk megszólítani az ittenieket; ahhoz pedig, hogy külföldre menjünk, öregek vagyunk már.

 

Kaprálik György

 

Hosszabb ideje tűnődtem azon, jó lenne olyan nyelven számokat írni, amelyekben otthonosan mozgok. Három évvel ezelőtt kezdtem szlovák és magyar dalokat írni. Akkortájt volt egy szlovák barátnőm, szlovákul beszélgettünk többet, így kezdődött, hogy szlovák dalokat is kezdtem írni. 2020-ban összehoztam az Attack Ďalej nevű szlovák formációt, amelyben a zenészek száma változó. Fő szerzőtársam az izsai Kiss Csaba, akivel az Aylen’s Fall-ban is zenéltem és „civilben” a Komáromi Jókai Színház színpadtechnikusa. Több dal zenei alapjait mentettem ki a fiókjából, még évekkel ezelőtt, de csak most tudtunk anyagi forrást szerezni, hogy elindulhasson az ATD zenekar.

És indul a Ponyvalegény is. A Dombóvári testvérek, a perbetei, de Komáromban élő Dombóvári Gergely, neves magyar gitárversenyek győztese és a Paton hangstúdiót üzemeltető Dombóvári Balázs segítenek az alkotásban. Balázs a társproducer és a hangmérnök, segít hangszerelni, Gergely a gitáros, billentyűs. Laskay Péter dobos tatabányai. Budapesten végzett konzervatóriumot, a tatabányai Jászai Mari Színházban is dobol, és dobot oktat az ottani zeneiskolában. A basszusgitáron Domonkos Gábor, a komáromi Művészeti Alapiskola oktatója játszik. Feltétlenül meg kell említenem még Kollár Dodi billentyűst és az utolsó számban éneklő Finta Alexandrát. Jómagam énekelek, néha gitározom.

 

Dombóvári testvérek

 

Ki mondta ki először, hogy Ponyvalegény legyen a nevetek?

Nem a saját ötletem volt, hogy Ponyvalegény legyünk. Sajnos, mert furfangos kis név. Bárdos Kinga találta ki.

Kinga régi barátom, szoktunk írogatni, telefonálni egymással. Szóltam neki is, ahogy többeknek, hogy gondolkodom, hogyan nevezzem el az együttest. Ő volt az első, aki rávágta, hogy legyünk Ponyvalegény. Háromnegyed évig még gyűjtögettük a lehetséges neveket, mielőtt rábólintottunk.

 

Mennyi dal született a műhelyedben?

Szlovákul és magyarul összesen tizenhat. Április 19-én, kedden jelent meg a youtube-on a Ponyvalegény első anyaga, a Császármorzsa, amely 6 dalt tartalmaz. Majdnem Császármorzsa lett a nevünk, de szóltak, hogy ez a cím már foglalt, Császár Elődnek volt a kilencvenes évek második felében egy Császármorzsák című tévéműsora.

 

Kaprálik György

 

Miről szólnak a Császármorzsa dalai?

A hat dalból négy komolyabb témákat taglal.

Az Átok vagy áldás című dal arról szól, hogyan csapódnak le a különböző pszichés betegségek az emberben és mennyire nem érti meg ezeket a külvilág. Sőt! Jó ideig maga, az elszenvedő alany.

A második dal címe Leragadva. Van az emberi pszichének egy olyan hibája a programban, amikor egy bizonyos jelenet annyira magával ragadja az embert, hogy napokig nem tud kijönni ebből az állapotból.

A harmadik dal, az Arc a tükörben azt mondja el, hogy lelki görbe tükröt is tud magának mutatni az ember.

A negyedik dal címe Isten. Arról szól, hogy kell egy támasz, hogy az ember ki tudjon jönni a pszichés betegségeiből. Ha valaki tud magának egy lelki barátot, akár egy istent teremteni, sokkal egyszerűbb lesz. Ezért is mondják, hogy a hit segít és gyógyít. Ha elkezdesz valamiben hinni, megteremted, hogy megadassék a lelki gondjaidból kivezető út.

Az utolsó két dal könnyedebb hangvételű. Az Apaszomorítóból kiderül, milyen nehéz a lányos édesapák sorsa. Jómagam nem járok ebben a cipőben, talán 35 éves koráig sem engedném ki a lányomat az utcára, ha lenne. (nevet).

Az utolsó dal a Kicsim szellős popdal, de van benne egy rockos fricska.

 

HALLGASD MEG A LEMEZT ITT: 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Mikor áll színpadra a Ponyvalegény?

Addig nem, amíg nincs kellő repertoárunk. Még tíz-húsz dalt szeretnénk felvenni. Amikor kiadtuk, és kellő pozitív visszajelzés érkezik, hogy játsszuk a dalokat, színpadra megyünk majd. A Ponyvalegénynek két klipje van készülőben, mindkettő animált klip. A következő lemezhez készülnek, amelyet májusban készülünk megjelentetni. Az egyik a Szamárdal, a másik dal budapesti szerzőtársam, Nagy Attila szerzeménye, a Denaccám.

És nagy örömmel mondom, a Pearl Jam együttes engedélyezte, hogy magyarul kiadjuk I Am Mine című dalukat, aminek Egy kis ház lett a címe.

 

Itt követheted a Ponyvalegényt a Facebookon.

 

Kaprálik György

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző