Szívügye a Felvidéki mustra – Leckési Gábor nem csak gitáros

Szívügye a Felvidéki mustra – Leckési Gábor nem csak gitáros

Nemesócsán, az Ifjúság utcában áll egy szép, nagy ház. Az emeletén alkalmi tévéstúdió. Két állvány, két mobiltelefonnal. Ez a helyi Leckési Gábor birodalma, amelyet több hazai magyar zenész ismer már. Innen közvetíti élő műsorait a harmincas éveiben járó, interjúira alaposan felkészülő riporter. Műsora, a Felvidéki mustra egyre népszerűbb. Meglátogattuk.

 

Mi a Felvidéki mustra?

Az ötlet Szentendréről érkezett. Wicky Black és férje, László, kedves ottani ismerőseim találták ki, hogy indítsunk egy fórumot, a Rockpagodát, ahol egy kicsit más felfogásban próbálunk segíteni zenekaroknak, nem tekintve arra, kinek, mennyi aranylemeze van, milyen szinten van, hol tart a ranglétrán. Azt a lehetőséget láttam, hogy jól jönne egy ilyen fórum a Felvidéken is, ahol bárki, aki szeretne bemutatkozni, kötetlenül beszélhetne a zenéjéről, a dalairól.

A lényeg, hogy hagyjuk beszélni az előadót, a zenekart, hogy elmondhassa, ami benne lakozik. Mindig a szívügyem volt a felvidéki zenei élet, belementem az ajánlatukba.

Arra gondoltam, ha ezzel is segíthetek az itteni zenészeknek, akkor már megéri. Így született a Felvidéki mustra.

 

Rockpagoda

 

Hol látható ez a fórum?

A facebookon van a Rockpagoda oldala, ahol publikálom az élő műsoromat az aktuális fellépővel. Készül vágott verzió is, a youtube csatornánkra. Több platformon igyekszünk közzé tenni a zenekarok dolgait. Wicky és Laci főleg Szentendre és környéke zenekarait figyelik. Aki bejelentkezik, behívják élő adásba, vagy kimennek helyszínekre. Legújabb kollégánk, Gyula, Pécset és környékét képviseli. A napokban esett át a tűzkeresztségen. Leközvetítette első élő adását. Időközben csatlakozott a csapathoz Pallagi Lackó, aki szintén zenész. Főleg koncertszervezésben fog segíteni a zenekaroknak, de látható lesz riporterként is.

 

Jómagad nem most kezdted.

Öt élő beszélgetés van már mögöttem. Főleg a rock képviselői jelentek meg, de nincs műfaji megkötés.

Jöhet a blues, a dzsessz, a rap, a pop is.

 

Rockpagoda

 

Az első zenekar a bősi Afium volt a Felvidéki mustrában. Húszas, harmincas éveiket tapossák a zenészek. Úgy mutatkozott be a zenekar, hogy még nem volt mögöttük felvétel. A próbájukon vettem fel részleteket a dalaikból, ez lett az első zenei anyag, ami megjelent tőlük. Megígérték, hamarosan lesznek dalaik, és az idén év elején el is indultak.

A nyáradi Renegade ismerős zenekar, klasszikus heavy metált játszanak. A tagok között vannak 40-50 évesek, de fiatalok is. Saját számokkal foglalkoznak. Két daluk már fent van a youtube-on. A Felvidéki mustrában azt nyilatkozták, készülőben van a harmadik dal.

A komáromi Entrópia volt a harmadik vendég. Kócos kis ördögök. Szemtelenül fiatalok és pimaszul tehetséges zenészek. Kikerülhetetlen volt a zenekar, mindig találkozott a nevükkel az ember. A siker őket igazolja. Egyértelműen van keresnivalójuk a zenei életben, és bízom abban, hogy lesz bennük kitartás és akarat, hogy ezt minél magasabb szintre emeljék.

Az ipolysági ChapteR 5 következett. Ők már kiadtak egy albumot. Fiatal srácok és nagyon jó zenét csinálnak a keményebb műfajban. A dalaik nem biztos, hogy elhangozhatnának egy kereskedelmi rádióban, de nagyon minőségi és változatos zenét csinálnak. Velük online beszélgettem, akkor a járványhelyzet azt tette lehetővé. Ennek ellenére, ott is nagyon jó hangulat kerekedett. Talán az volt a leghosszabb interjú.

Húsvét előtt pedig José, a komáromi dalszerző és előadó ült a kanapéra, aki zenekaráról a José LIVE zenekarról is beszélt, és mélyen belementünk a dalszerzés, a szövegírás kulisszatitkaiba. Úgy érzem, értékes beszélgetés volt.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Nem lehet véletlen a zene iránti érdeklődésed. Látok itt, a szobában egy hangfalat és három gitárt.

Hosszú évek óta foglalkozom zenével és próbálom felvenni a kapcsolatot helyi zenekarokkal, barátkozni velük. Igyekszem azzal is támogatni őket, hogy elmegyek a bulijaikra, és ha megjelenik valamilyen kiadványuk, akkor megveszem.

 

Van a kanapé szélén egy Mystic Pictures-album.

Az a mi cédénk, Az Elveszett világ. Kilenc szám. A zenekar feloszlott. Azóta van egy új formáció, amelyben zenélek. Más zenei világ a Vintage Rock Band, a VRB. Fitos Péter énekel, Nagy Miroslav billentyűzik, Sajkovics Szilárd basszusgitározik, Csernava István dobol, jómagam a szólógitár mellett vokálozom is. Klasszikus magyar rockzenét játszunk, de már két saját dalunk zenei alapjai is elkészültek.

 

Rockpagoda

 

Mit árulnál még el magadról?

Imádom az amerikai autókat, és egy kis szabadság szobor van a szekrényem tetején. Megszállott gitárgyűjtő lévén, sosincs elég gitárom. Nem vagyok képzett zenész, főleg autodidakta módon tanultam gitározni, de egyszer-kétszer tanárhoz is elmentem. Ha valaki azzal keres meg, hogy szeretne megtanulni akkordozni a tábortűz mellé vagy egyszerű gitártémákat tanulna, abban tudok segíteni.

Mindenkinek azt ajánlom, hogy keressen fel képzett zenetanárt és menjen zeneiskolába. Az egy fontos alap, ami nálam később jött elő. Most pótolom az elmaradt zeneórákat.

Magyar nyelv és informatika szakos tanár a végzettségem. Többnyire informatikusként dolgoztam.

 

Rockpagoda

 

Hogyan találnak meg a zenekarok, akik elolvasták ezt az interjút?

A Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen vagy írhatnak a facebook profilomra. Szívesen fogadom a megkereséseket.

 

Az ATEMPO.sk a Rockpagoda médiapartnere

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző