Olivér a Földről világgá megy – Patocska Olivér az OliverFromEarth énekes dalszerzője

Olivér a Földről világgá megy – Patocska Olivér az OliverFromEarth énekes dalszerzője

Hogyan lett a ByTheWay csapat húsz éves tinisztárjából a harmincadik születésnapjára a társadalom dolgai iránt érzékeny dalszerző, előadó? Hosszú úton jár Patocska Olivér, az OliverFromEarth friontembere, amelyben Barabás Dávid hangszerelő, producer, gitáros a zenésztársa.

 

Harmincéves vagy május 4-én. Milyen zenei utazásod volt az X-Faktorban feltűnt, 2012 és 2017 között működött ByTheWay tinizenekartól az idén 5 éves LiverGromEarthig.

Bármilyen furcsán hangozhat, gyermeki sorsom egyik következményeként érdekelt a celebség. Ezért vágtam bele fiatalon ebbe a szakmába. Ki kell mondanom, hiszen az őszinte beszélgetéseknek ez egy alapja, hogy sztár akartam lenni fiatal koromban.

Mivel nem voltam elég jó énekes és előadó, az X-Faktor és az egész popkultúra pedig Magyarországon akkoriban gyermekcipőben volt, sőt az gondolom, hogy még van is, de a kilencvenes évek elején tényleg távol voltunk még a nyugattól, és tudtam azt, hogy szólóban nem, de csapatban sokkal könnyebb sikereket elérni. Kerestem magam mellé olyan srácokat, akik tehetségek, jó kiállásúak, eladhatóak, és létrejött a ByTheWay.

 

OliverFromEarth

 

Később te váltál ki a csapatból azzal, hogy külföldre akarsz menni.

Az egy elég intenzív korszak volt, rengeteg minden történt. Tudatosan végeztem a dolgom már akkor is, csak más céljaim voltak. Az X-Faktor előtt arról beszélgettünk a fiúkkal, hogy együtt költözünk külföldre. Azután jött a csillogás, villogás, a hatalmas siker, nehéz magunk mögött hagyni a biztosat. Sosem a pénz motivált, ez a mai napig igaz, tartani akartam magam a tervhez. Ez volt az egyik nagy válóokunk a zenekarral a sok kisebb mellett.

Továbbra is tudatosan építettem a pályámat, de a prioritásaim változtak. Kezdtek érdekelni a társadalmi kérdések. Érzékenyebbé váltam.

A kiválásomat követő depressziót magam mögött hagyva sokat fejlődött a személyiségem, aminek a végeredménye ez az új vonal. A külföldi út parkolópályára került, mert mindig itt tartott bennünket egy nagy ígéret, egy nagy lehetőség, aminek a kapujában álltunk, egy újabb siker, amit meg akartunk lépni, attól függetlenül, sikerült, vagy nem.

 

OliverFromEarth

 

Az OliverFromEarth-tel az idén ősszel 60 koncertes Európa turnéra készülünk. 30 városba megyünk 8 ország, Magyarország, Szlovénia, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Svájc, Németország, Ausztria érintésével. Az a célunk, hogy belekóstoljunk abba, hogy milyen más piacokon, más koncertre járó kultúrák előtt színpadra lépni,

esetleg kiépítsünk egy olyan turnéútvonalat, ami nemcsak nekünk, hanem akár pályatársaink számára is irányadó lehet arra, hogy miképp lehet exportképessé tenni egy formátumot Európában.

Húsvéti koncertháromság a RÉV-ben – OliverFromEarth koncerten JÁRTUNK! (FOTÓK)

 

Ezért énekeltek magyarul és angolul?

Az angol anyagunkat kifejezetten mellőztük az elmúlt években. Amikor kiváltam a ByTheWay-ből és szólópályára léptem, angol dalokkal bombáztam a piacot. Azután bejöttek a korlátozások Magyarországra, és a rádióknak megmondták, hány százalékban játszhatnak angol nyelvű tartalmat. A magyar előadók, akik angolul énekeltek, háttérbe szorultak. Hogy megéljek, kénytelen voltam csak a magyar dolgaimra koncentrálni.

Nem szolgálja az alkotói szabadság, a művészet, a kultúra érdekeit, ha valamilyen nyomás, politika vagy üzlet hatása zavarja.

 

 

Ha egy dalotokat, mondjuk a Gondolatok címűt, amelynek a klipjében bohócnak festenek ki, teszem a mérleg egyik serpenyőjébe, a másik serpenyőbe pedig a Mintaapák vagy a Holnap tali című sorozatok főcímdalait, amelyeket szintén ti szereztetek, akkor merre billen a mérleg nyelve?

Vannak alkotói korszakaink. Akkor, amikor a Gondolatok című dalt kihoztuk, azt éreztük, hogy már van annyi szabadságunk a fiktív vagy relatív sikereink alapján, hogy megtehetjük azt, hogy olyan dalt írunk, ami a gondolatainkról szól. Szerettünk volna reflektálni a társadalmi kérdésekre, amik körbevettek minket, és kevésbé érzelemközpontú tartalmakat gyártani. Ez egy alkotói időszak volt, akkor több kritikával illettük a társadalmat, akár politikai, akár magánéleti kérdésekben. Ezzel is azonosítottak bennünket a piacon.

Új albumunk, az Ex/Pozíció, amely május 4-én, a születésnapomon jelenik meg, szintén egy aktuális időszak eredménye, ami annak köszönhető, hogy az elmúlt fél évben Dávid is meg én is egyedülállóvá váltunk, akaratunk ellenére, vagy részben akaratunkból. Ez egy eléggé terhes időszak számunkra, nagy támasz ilyenkor az alkotás.

A Mintaapák főcímdala felkérésre készült, de egy korábbi traumát dolgozott fel. Négyféle apakaraktert sikerült megjeleníteni abban a dalban, ami négy különböző apakaraktert mutatott be az én életemből is.

 

A Lófejű című dalotok nagy sláger.

Három éve jött ki, az egy elég vidám korszakunk volt. Bár nem a boldogságot, hanem az elégedettséget keresem az életben.

 

A világ az enyém című számért, amely a Budapest Dal 2019-es felhívására készült, ifjú tehetség díjat kaptatok. A klipjében egy srác az utcán mindenkitől mindent elvesz, ételt, italt, biciklit.

A művészet szépsége a szubjektivitásban rejlik. Metafora, hogy valaki megy az utcán és mindent megszerez, és ettől lesz a világ az övé. Szándékunk szerint arról szól a klip, hogy ebben a világban bárkitől bármit elvehetnek, kivéve a szerelmet. A főszereplő nem tudja elvenni a fiútól a lányt. A lány pedig az igazán fontos dolgokat jeleníti meg, amiket nem lehet pénzben meghatározni.

A művészet sosem arról szól, hogy a költő az ember szájába rágja, miről szól az alkotása. Ad valamit, amihez valaki vagy tud kötődni, vagy nem, és szerintem ettől szép.

 

Most, hogy költőt emlegetsz, a Pilinszky Másként projekt jut az eszembe, amelyben harmadik helyezett lett a Szörnyek című dalotok, amely Pilinszky János Téli ég alatt című megzenésített verse.

Nem akartunk indulni ezen a pályázaton, más előadók kértek tőlünk dalokat, azután szimpatikussá vált számunkra kulturálisan is ez a kérdés, és azt mondtuk Dáviddal, hogy menjünk bele mi is. Főleg azért, mert

a fő cél az volt, hogy népszerűsítse az irodalmat a mai fiatal közösségében. Ha ez olyan formában jelenik meg, ahol nem csak nehezen értelmezhető szövegeket kapunk, hanem egy olyan dallamvilágot, amely szépen tálalja a tartalmat, befogadhatóvá teszi azt.

Több általunk szerzett dal is rákerült a Pilinszky Másként válogatáslemezre.

 

 

Olivér a Földről hamarosan világgá megy?

Számunkra ez kísérlet. Szeretnénk megismerkedni ezzel a világgal, és a célunk az, hogy legalább nullára kijöjjünk.

Érdekel bennünket, mi az ami egy délen élő spanyolt, vagy egy északon élő németet szórakoztat. Hogy lesz-e átfedés, hol, miképp reagálnak.

Először klubokban játszunk majd Barabás Dávid alkotó- és zenésztársammal, gitárossal és Szőlősi Bence dobossal. Később egy nagy szórakoztató produkciót szeretnénk létrehozni, ahol a nézők audiovizuális élményben részesülnek. Ahhoz bázis kell. Apró lépésekkel indulunk. Hosszú lesz az út, de megtesszük!

 

OliverFromEarth

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Karancz Orsolya