Tovább lobog az Entrópia tüze – Érettségi után is folytatják a metál diákok

Tovább lobog az Entrópia tüze – Érettségi után is folytatják a metál diákok

Az Entrópia zenekar két tagjával, Textor Bence dalszerző, gitáros énekessel és Telekes Bence dobossal beszélgettünk budapesti koncertjükről, arról, hogyan lettek cimborák a csallóközi Storyum zenekarral, a próbatermükről, új dalaikról, és arról, mi lesz most, hogy négyen is leérettségiztek a feltörekvő komáromi metál bandából.

 

Nemrég Budapesten adtatok koncertet a Storyum és az ottani Újratervezés nevű zenekarokkal.

Textor Bence: – A magyar főváros szívében, az S8 Underground bárban léptünk fel. Hazai összehasonlításban olyan a hely, mint a dunaszerdahelyi Soul Hunter, úgy kétszázan férnek be, ha teltház van.

Telekes Bence: – Eredetileg öt zenekar lett volna, de ketten visszamondták.

Textor Bence: – Nagy örömünkre rajtunk voltak a legtöbben. Meglepődtünk, hogy sokan innen is átjöttek miattunk.

 

Entrópia

 

Kalandok voltak?

Telekes Bence: – Áronunk, a szólógitáros, vonattal indult Dunaszerdahelyről, de a vonat Albáron személyautóval ütközött, és nem ment tovább. Már indulnunk kellett volna Komáromból Budapestre, tanácstalanok voltunk. A Stroryum zenekar elhozta őt, azután az autópálya mellett, az első pihenőnél átszállt hozzánk. Innen is köszönet a Storyumnak, amely a testvérzenekarunk.

Textor Bence: – Összhangban vagyunk. Nincs közöttünk versengés.

Telekes Bence: – Az első közös koncertünket tavaly novemberben adtuk a Soul Hunterben. Boráros Áronunk régi ismerősei. A testvérének a generációja, főleg Matyi, a szintis.

Textor Bence: – Jómagam a legutóbbi Gombaszögi Nyári Táborban, a Night Ride dunaszerdahelyi zenekarban találkoztam Matyival. Összehaverkodtunk, és az lett a vége, hogy közreműködünk a Storyum május 20-án, Gútán, a városi művelődési központban bemutatásra kerülő harmadik albumán, mint kórus. És zenélünk is a gútai koncerten!

 

Entrópia

 

Akkor bizonyára lesz nagy ölelkezés az öltözőben.

Telekes Bence: – Hogyne! Alig várjuk, hogy ismét találkozzunk!

Textor Bence: – Nagyszabású, látványos koncertre készülnek, tánc- és fény-show várható. Beleraktak pénzt, munkát, mindent, és elhívtak bennünket előzenekarnak, hogy együtt nyomjuk.

Telekes Bence: – Május 20-án este fél nyolckor lesz kapunyitás a gútai kultúrházban. Nyolckor kezd az Entrópia.

 

Entrópia

 

Megnéztétek Megyeri Tamás basszusgitáros és Szép Gergő szaxofonos zenésztársaitok játékát a GIMISz Diákszínpad A hírnév ára című musicaljében?

Telekes Bence: – Másnap érettségiztünk. Arra kellett készülni. Igyekszünk majd bepótolni. Biztos forrásból tudjuk, hogy lesz még előadás.

 

A ti hírneveteknek mi volt az ára? Három éve működik az Entrópia zenekar.

Textor Bence: – Hála az égnek, megszerettek bennünket. Sokan mondják, a saját számainkat jobban élvezik, mert azok vagyunk mi.

Telekes Bence: – Három éve együtt töltöttünk szinte minden péntek délutánt a próbateremben. Volt úgy, hogy még ott is aludtunk. Elég sok időt beletoltunk.

Textor Bence: – Még mindig ott van a matracom a falak támasztva. (nevet)

Telekes Bence: – Két helyiségből áll a próbaterem. Az egyik szobában zenélünk. A másikban van mikró, hűtő, kanapé. És kosárlabdapalánk az ajtón.

 

Entrópia

 

Íródott új dalotok mostanában?

Textor Bence: – Folyamatosan dolgozom új szövegeken. Az érettségi miatt fokozatosan forrnak ki a tervek. A Duochróm című újdonságunkat utolsó számként adtuk elő Budapesten, mert visszatapsolt bennünket a közönség. Zúgott a vissza, vissza!

Telekes Bence: – Ha nem lett volna, akkor is visszamegyünk, mert az új számot el akartuk játszani.

Textor Bence: – A szülők járnak velünk a fellépésekre, az első sorban Entrópia-pólóban állnak, mint a kemény mag.

 

Miről szól a Duochróm?

Textor Bence: – Az emberi kétszínűségről, és hogy én ezt miképp élem meg a mindennapokban, és van benne egy elég erős elvágyódás. Mert harcolok magamban a kétszínűség ellen minden nap.

 

Entrópia

 

Nyilatkoztátok már, hogy albumot terveztek, erre tettétek fel a 2022-es évet. Sok minden kell ehhez, pénz, stúdió, kapcsolatok.

Textor Bence: – Főleg idő és munka. Nagyon izzadtságszagú munka.

Telekes Bence: – A legjobban én izzadok a dobok mögött. (nevet) Egy próbán háromszor is tudnék pólót cserélni, ezért inkább már fel sem veszem. Egyébként is a második emeleten van a próbaterem. Négy számunk van kész az albumra, még hat szám kellene. És megvásároltam a duplázó pedált, ami újabb mérföldkő a dobolásban. Időbe telik, amíg ezt is megtanulja az ember, de abban a műfajban, amit mi képviselünk, helye van egy duplázónak.

Textor Bence: – Az egyik szlovák órán megírtam új dalunk, az Erdőtűz szövegének nagy részét. Nem annyira durvulós szám lesz.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Megvolt az érettségi, a napokban elballagtatok. Az Entrópiából hárman Budapestre mentek főiskolára, egy tag marad a középiskolában, egy pedig munkába áll. Mi lesz a bandával?

Textor Bence: – Ha eddig nem volt rendszer a rendszertelenségben, amire a nevünk is utal, akkor most lesz. (nevet)

Telekes Bence: – Nem fogjuk hagyni, hogy ennyi év munkája kárba vesszen. Bár be fog következni, hogy az eddigi rendszer rendszertelenné válik…

Textor Bence: – Egyre több ember kíváncsi ránk, igyekszünk felnőni a feladathoz, hogy kiszolgáljuk a közönséget.

Telekes Bence: – Lassan már negyedik éve hajt bennünket a belső tűz. Fontos számunkra az Entrópia, még úgy is, hogy hárman más zenekarokban is zenélünk. Nem szabad feladni, csak azért, mert most egy kicsit nehezebb lesz az utunk.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Ďumbier Izabella és a szerző