A cunamit és a világjárványt is túlélték a Storyum dalai – Pénteki gútai koncertjük előtt Kiss Mátyás billentyűssel beszélgettünk

A cunamit és a világjárványt is túlélték a Storyum dalai – Pénteki gútai koncertjük előtt Kiss Mátyás billentyűssel beszélgettünk

Eddigi leglátványosabb koncertjére készül, a felvidéki zenészekből álló Storyum zenekar május 20-án, pénteken este Gútán, a városi művelődési központ színpadán. Freedom című új lemezüket mutatják be. Metál, diszkó, szimfónia, pazar látványelemekkel. Remek buli várható. Kiss Mátyás billentyűst, végzős informatikus egyetemi hallgatót, a Storyum legújabb tagját faggattuk.

 

Nem volt a Storyumnak billentyűse?

Eddig számítógéppel generálták a szintis részeket, hangokat, zajokat, ezeket követte le a zenekar. Újításként most már csak néhány részt engedünk samplerről, máshol mindenütt, ahol meg lehet oldani, a billentyű játssza a zenét.

Ezáltal sokkal élőbbnek hat a zenekar.

 

A legutóbbi Gombaszögi Nyári Táborban még a Night Ride együttessel lépett fel.

Jelenleg szünetet tartunk, azután a nyáron döntünk a zenekar sorsáról. Jelenleg minden tag más vizek felé evez, ködös még a jövőnk. A nyáron megbeszéljük a dolgainkat, és majd értesítjük a nyilvánosságot!

 

Storyum

 

Hogyan került a Storyumba?

Két évvel ezelőtt a Night Ride szervezett egy jam-estet a dunaszerdahelyi NFG klubban. Bárki, aki kedvet kapott a zenéléshez, feljöhetett a színpadra, foghatott egy hangszert, és muzsikálhatott velünk, belefeledkezhetett a szólójába, amit mi, a zenekar lekövettünk. Az eseményre eljött Janik Zsolt, a Storyum gitárosa. Jóban lettünk, sokat beszélgettünk a koncert után. Tavaly nyáron felhívott, hogy szeretné újraindítani a Storyumot, és kipróbálná, hogyan szólna billentyűssel a zene.

Elmentem egy próbára, és azt vettük észre, hogy olyan, mintha évek óta együtt játszanánk.

 

Hol van ez a próbaterem?

Egyházgellén, a kultúrházban.

 

Mert a Storyum csallóközi zenekar.

Nem egészen, ugyanis minden tag más-más faluból származik. Malík Tibor basszusgitáros dunaszerdahelyi, Janik Zsolt gitáros és Zsigrai Klári vokálénekesnő várkonyiak, Flaškár Veronika énekesnő és Csáno Norbert dobos diószegiek, jómagam pedig alistáli vagyok.

 

 

Négy éve novemberben Nagymegyeren láttam egy Storyum-koncertet, We Are The Fire címmel. Azt hiszem, ottani táncosnőkkel dolgozott a zenekar.

Az volt a második nagylemez bemutatója. Az a show is nagyszabású volt, egy csomó táncos lánnyal, Házi Csilla vezetésével. Volt fény-show, komoly koreográfiával álltak elő a zenekar tagjai.

Az e heti gútai koncertünk, május 20-án, pénteken este, hasonlóan nagyszabású lesz, tele újdonságokkal. Kivetítőn atmoszférikus jelenségeket, a ritmust követő effektusokat és játékfilmek részleteit vetítjük majd,

Nagy Ferenc jóvoltából. A Dreamcatchers két táncosnője fog táncolni. A fényeket a ProWave, azaz Ladacsi Gábor és Ladacsi Tibor, a hangot Ferenczi Kornél és a Ferenczi Sound munkatársai biztosítják. Nagy köszönettel tartozunk Mayer János igazgató úrnak és a Gútai Városi Művelődési Központ munkatársainak a fellépési lehetőségért. Ez lesz a második gútai koncertünk. Tavaly nyáron, már zenéltünk egy hatalmas színpadon a gútai vásárban. Az volt a Storyummal a második fellépésem. Nagyon megtetszett a gútaiak hozzáállása a kultúrához és a zenéhez. Sokan odajöttek a koncert után, hogy régen hallottak ilyen minőségben zenét. Most is azt látjuk, hogy

az emberek igénylik, hogy visszatérjenek az élő zenéhez a pandémia korszaka után.

 

Storyum

 

A harmadik Storyum-albumot mutatják be, amelynek sokáig titkos volt a címe.

Most már boldogan hirdetjük a facebook-oldalunkon, hogy

Freedom a címe a harmadik albumunknak. Tizenegy számot tartalmaz. A tizenegyedik szám a zenekar első magyar nyelvű dala, az Indulj el című népdal feldolgozása. Egyben az első feldolgozás, amely lemezre került. A lemezborítót Nagy Flóra tervezte.

 

A többi eddigi daluk angolul szól. Ez továbbra is így lesz?

Szeretnénk a környéken ismertek lenni, de ha lehetőségünk adódna, hogy fellépjünk a világ bármely pontján, ezer örömmel vállalnánk.

 

Storyum

 

A világban hallani Storyum-dalokat. Dél-Amerikában például az eddigi dalokkal indultak az Undertalent 2022 versenyen. Argentína, Uruguay, Mexikó rádióiban szólnak a zenekar számai.

A világ minden pontjáról online nevezhettek zenekarok. Nekünk nagyon megörültek, azt mondták, amióta tart a verseny, még nem volt szlovákiai képviselő. Ennek köszönhetően

interjút adtunk a Perdimos Perdón internetes rádiónak. Március elejétől május végéig lehet szavazni a zenekarra.

A Storyum számai helyi idő szerint szerdán hajnali két órakor és pénteken hajnali fél háromkor szólalnak meg az uruguay internetes adón, valamint a többi helyi klasszikus rádióállomáson is.

 

 

Az Entrópia feltörekvő komáromi metálzenekar lesz a május 20-ai gútai koncert előzenekara.

Nagy örömmel hívtuk meg az Entrópiát, szeretnénk, ha még inkább reflektorfénybe kerülnének, mert nagyon jók! Jó lenne, ha minél többen figyelnének rájuk.

Ékes példái annak, hogy a mi zenei szcénánkon is találhatók igazgyöngyök. Szorítunk nekik!

Jó volt együtt zenélni Budapesten, az S8 Undreground klubban. Van egy budapesti zenekar is, a Pardon ME!, akikkel sokat járunk Magyarország egyes pontjain fellépni. Sajnos, ők koronavírusos megbetegedés miatt nem lehettek ott a budapesti koncerten.

Tovább lobog az Entrópia tüze – Érettségi után is folytatják a metál diákok

 

Erről jut eszembe, a Storyum legutóbbi nyugati turnéja is a pandémia okozta lezárások miatt hiúsult meg.

Több szerencsétlenség érte már a zenekart. Annak idején, amikor az első, Insomnia című albumukat elkezdték forgalmazni Angliában, mert akkor még angol kiadója volt a zenekarnak, Japánba is küldtek hetente ötvenesével a lemezből.

2012-ben a nagy cumani elmosta a japán közvetítőt,

akik nagyban forgalmazhatták volna az albumot. Egy évre rá megszűnt az angol kiadó is. Ezek az ügyek nagyon megtörték a zenekart. 2018-ban újraindult a Storyum, megjelent a második nagy album, a We Are The Fire, akkor szerezték az olasz kiadót a srácok. Azt

a projektet a koronavírus megjelenése törte derékba. Tehát mindig megjelent egy album, amit egy szerencsétlenség követett, mielőtt nagydobra verhették volna…

 

https://www.youtube.com/watch?v=VIE0mA7h4to

 

Reméljük, a Freedom lemez szerencsét hoz.

Nagy terveink vannak az új albummal! Azt vettük észre, hogy egyre jobban megy a zenekar szekere. Ott tartunk, mint amikor a We Are The Fire album kikerült. Most is ugyanez a folyamat zajlik. Őszintén reméljük, hogy ezt nem fogja semmi sem félbeszakítani. Szeretnénk találni egy magyarországi vagy egy itteni menedzsert, aki felvállalná a dolgainkat.

Minden energiánkat arra fordítottuk, hogy egy minőségi és profi koncertet tudjunk adni május 20-án Gútán.

Valamennyi részletre ügyeltünk! A merch kínálatának egy részét például, amelyet a koncert után árusítunk majd, a Barapon s.r.o biztosítja. Hosszú ideje erre a koncertre készülünk. Szándékunk szerint fantasztikus lesz!

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Fekete Nándor, Sidó Rebeka, Malík Anita