A zene mindig kell az emberek lelkének – 10 kérdés a pályafutása 10. évfordulóját ünneplő Radics Gigihez

A zene mindig kell az emberek lelkének – 10 kérdés a pályafutása 10. évfordulóját ünneplő Radics Gigihez

Június 25-én, szombaton a csábi szederFESZT sztárvendége lesz a pályafutása 10. évfodulóját ünneplő Radics Gigi. Édesapjáról, a Megasztárról, dalokról, zenészekről és kislányáról is faggattuk az egyik legnépszerűbb magyar énekesnőt.

Pályafutásának 10. évfordulóját ünnepli Radicsi Gigi Felvidéken – jön a szederFESZT újabb évada

 

Az idén 89 éves Quincy Jones, a XX. század egyik legbefolyásosabb zenésze és producere, aki 27 alkalommal vehetett át Grammy-díjat, a világ öt legjobb hangja közé sorolta önt. Annak idején, hatéves korában édesapja, Tamás fedezte fel. Hogyan emlékszik azokra az időkre?

Rengeteg hihetetlen élmény kísért eddigi pályám során, de akkor kezdem az elején. Édesapám régen zenészként dolgozott, de nem volt módja zeneiskolában képezni magát, ezért, sajnos a hangszálai tönkrementek, és emiatt többször műteni is kellett. Amikor kiderült, hogy többet nem énekelhet, körülbelül 5-6 éves voltam. A zenélést sosem hagyta abba, mind a mai napig szinte bármilyen hangszert meg tud szólaltatni.

Akkoriban is éppen zongorázott az egyik szobában, még Endrefalván, és én a másik szobából, csak úgy spontán, ráénekeltem egy dallamot. Akkor figyelt fel rám először, rögtön tudta, hogy van tehetségem az énekléshez. Innen indult minden. Édesanyámmal együtt mindent megtettek, hogy képezhessem magam.

Elintézték, hogy fiatal korom ellenére a nálam sokkal idősebbekkel járhassak zeneiskolába, stúdiót építettek a házunk mellett, ahová minden nap siettem haza az iskolából gyakorolni. Az éneklés lett a hobbim és a szenvedélyem is. Nagyon szép emlékeim vannak erről az időszakról. Persze, a küzdésről is, hiszen túlsúlyos kislány voltam, és ettől meg kellett szabadulnom. Azután édesapám rövidesen zenekart alapított nekem, körülbelül nyolcéves lehettem, amihez zenész barátai csatlakoztak.

Sokat jártuk az országot együtt, sokszor ingyen is, csak hogy megismerjék a nevemet, a hangomat.

 

 

Mi hozta az áttörést?

Rengeteg próbálkozásom volt ezután. Jelentkeztem tehetségkutatókba is, de az áttörést végül a Megasztár jelentette, annak is az utolsó szériája, a hatodik, amit végül sikerült megnyerni. Pedig erre a szériára már jelentkezni sem akartam igazán, de valami azt súgta, nem szabad feladni.

Boldog vagyok, hogy végül az utolsó pillanatban mégis jelentkeztem, mert így a szenvedélyemnek élhetek ma is, énekelhetek a közönségnek. Ezt a történetet sokszor elmesélem motivációs beszélgetéseken iskolákban. Szeretném, ha sok fiatal követné a példámat, és sosem adná fel az álmait.

 

 

Először 12 éves korában jelentkezett a Megasztárba, harmadszorra, 2012-ben került a mezőnybe, és meg is nyerte a Megasztár 6-ot. Bochkor Gábor, Falusi Mariann, Bereczki Zoltán, Mester Tamás ültek a zsűriben. Milyen útravalót kapott tőlük?

Számomra egy fantasztikus időszak indult el azzal a szériával. Megtiszteltetés volt élőben találkozni a zsűrivel, akik már hosszú évek óta letettek valamit az asztalra a saját műfajukban, ráadásul az elismerő szavaikat hallgatni hétről hétre, még hihetetlenebb volt.

Budapesten, 15 éves endrefalusi lányként, hirtelen az álmaim küszöbén találtam magam.

Nagyon sokat biztattak a színfalak mögött is, de nemcsak ők, hanem az egész stáb is, hiszen egy ilyen nagy produkcióban rengetegen dolgoznak, akiknek ugyanúgy hálás vagyok a mai napig. Sokan most is aktívak a televíziózásban, ezért, ha találkozunk egy-egy műsor kapcsán, mindig nosztalgiázunk egyet, hogy „jaj, de jó időszak is volt az”.

 

https://www.youtube.com/watch?v=eFwNREAyuHs

 

2017-ben az RTL Klubhoz igazolt, és két évadon keresztül volt az X-Faktor zenei műsor legfiatalabb női mentora. Nem volt hálátlan feladat a zsűri tagjának lenni?

A következő nagy állomás a karrieremben az X-Faktor volt, hiszen itt már nem a színpadon kellett bizonyítanom, hanem az énekesekkel szemben kellett véleményt formálnom, ráadásul a világ legfiatalabb mentoraként. Előre nem gondoltam, hogy életem egyik legnehezebb és egyben legfelelősségteljesebb feladata lesz. Persze, gyorsan rádöbbentem, hiszen az előttem álló embereknek ugyanúgy esélye nyílt a saját álmaik megvalósítására, akárcsak nekem 2012-ben és nekem erről döntenem kellett. Megfogadtam, hogy végig racionális leszek, a zene irányítja a fülemet, amikor véleményt mondok. Ezt szigorúan szakmailag tettem, hiszen ez volt a feladatom és így éreztem a szerepemet hitelesnek. Ebből nyilván volt konfliktus is, de azt gondolom, hogy

ez egy nehéz szakma, és csak az jut el a csúcsra, aki kellő alázattal van a zene iránt. A tehetség Isten ajándéka, egy adomány, amit fejleszteni lehet, és rengeteg munka kell ahhoz, hogy elérjük a céljainkat.

Ebben a szakmában senkinek sem nyújtanak ezüsttálcán lemezszerződést, mint a filmekben. Nagyon élveztem ezt az időszakot, egy igazi kis családdá alakultunk, hiszen éjjel-nappal együtt dolgoztunk a műsoron, amiből a tévénézők már nyilván csak egy kis szeletet kaptak.

 

 

Vadonatúj érzés című első lemezét, amely aranylemez lett, Los Angelesben vették fel. Később amerikai zenészekből álló zenekara lett. Most kik a zenekara muzsikusai?

Nagyon sokféle összetételű zenekarom volt már. Énekeltem amerikai zenekarral, magyar zenekarral, szimfonikusokkal, de ami összeköti ezt, rengeteg tehetséges zenésszel volt szerencsém muzsikálni az elmúlt 10 évben. Jelenleg Mackó Miki vezetésével egy nagyon fiatal és tehetséges csapatot építettünk.

Azt gondolom, most már megérett a produkciónk és a maximumot tudjuk nyújtani a színpadon, már mozdulatokból is értjük egymást.

Rengeteg dalt írunk, az elmúlt fél évben 3 dalom is megjelent klippel együtt, a Kávé, a Szív, a Mozdulj dalokról is sok jó visszajelzést kapok, és velem együtt énekli ezeket a dalokat a közönség a koncerteken.

 

 

Második albuma, a Barna lány dupla platina lett. Mi volt a siker titka? És hogy fogadták az utána megjelent Vonzás című harmadik lemezét?

Mindegyik lemezem sikeres lett hála Istennek, nagyon büszke vagyok rá, hogy még elmondhatom, hogy platina- és aranylemezeim vannak, hiszen manapság már nem ebben mérik a sikert. A streaming szolgáltatóké a jövő, ami ezeken a platformokon megjelenik, az a sláger. Mindegyik lemezemen voltak saját dalok, de olyan még egy sem jelent meg 2022-ig, amit teljes egészében én írtam, szöveggel, dallammal együtt. Most ennek is eljött az ideje, már magabiztos vagyok ezen a téren is. Sok érzés kavarog bennem a régi lemezeimmel kapcsolatban. Volt dalom, ami a rasszizmus ellen íródott, volt, aminek a szövegét a legjobb barátom írta és rengeteg dal, amit édesapámmal szereztünk közösen. Ezek határoznak meg engem, a zenei múltam részei. A mostani zeneiségem már egy kicsit más.

Úgy érzem, végre találtam egy stílust, ami igazán friss, mai hangzás, közben mégis megmarad a művészeti része is. Erre az egyensúlyra mindig törekedni fogok. A zene mindig kell az emberek lelkének,

bár lemezeket már nem adunk ki fizikálisan, de a dalok üzenete ugyanúgy eljut a közönséghez.

 

 

Annak idején, 2012-ben a Megasztár 6 döntőjében Flo Rida társaságában énekelt. Azóta számos világsztárral lépett fel. Kikkel voltak meghatározó találkozásai?

Volt szerencsém énekelni Stevie Wonder előtt már többször is, énekeltem együtt Luis Fonsival egy duettet a budapesti nagykoncertjén, dzsemeltünk már együtt Jamie Fox-szal, Quincy Jonesnak pedig szinte minden évben énekelek a születésnapján olyan világsztárok előtt, mint Jay Z, vagy Pharrell Williams. Nagyon büszke vagyok ezekre a találkozásokra, és örökre hálás leszek, hogy megtörténtek. Nagyon sok tervem van még.

Abban hiszek, hogy merni kell nagyot álmodni, tenni kell érte, és akkor megvalósul. Hiszem, hogy várnak még rám nagy találkozások a művészvilágból.

 

 

A koronavírus-járvány idején a pocakjában hordta Bellát, 2020 őszén állapotosan adott Raktárkoncertet. Azóta Bella másfél éves, ön pedig ragyogó formában van. Sorra jelennek meg a saját maga írta dalok és nem ritka, hogy a dal klipjét is maga rendezi. Honnan ez a kitörő energia? Vőlegénye, Áron nem féltékeny a töretlen népszerűségére?

Bella érkezésével egy új lendületet kaptam. A motiváció és az inspiráció is ő a karrieremben. Művészeti szempontból talán sosem voltam még annyira termékeny, mint most. Áron mindenben támogat a háttérből, ha nekem fellépésre kell mennem, akkor is Bellával van. Persze, édesanyám is kiveszi a részét jócskán, rá is számíthatok ilyenkor. A covidra visszatérve, azt hiszem, minket, zenészeket is móresre tanított egy kicsit ez a járvány, visszalassultunk a hétköznapokba, kissé megtapasztaltuk milyen az, amikor nincs semmi.

Furcsán hangozhat, de számomra, és szerintem, zenésztársaim nevében is beszélhetek, a zene a minden, a mi kifejezőeszközünk a világ, a közönség felé. Ha az nincs, akkor nincs semmi.

Az online tér egyet nem tud, a közönség erejét átadni az előadónak. A taps nyilván nem ugyanolyan egy képernyőn keresztül. Szerintem most, hogy visszatért az élet, még jobban tudjuk becsülni a szakmánkat, és szerintem, a közönség is sokkal hálásabb egy-egy élő koncertért, mint előtte. Nekem persze, szerencsém volt, hiszen a várandósságom éppen ebben az időszakban volt, így csendben, igazából kiesés nélkül tudtam életet adni Bellának, aki az

életem értelme ma is, hiszen anyának lenni a legjobb dolog a világon. Ráadásul nagyon élvezi a zenét, ami nekem külön öröm.

 

 

26 éves lesz augusztusban, és már pályafutása tizedik jubileumát ünnepli. Ennek melyik időszaka volt a legnehezebb? És mi volt a legkönnyebb? Ma már világsztárokkal és a legnagyobb magyarországi előadókkal lép fel, sőt, saját parfümmárkája van. Golden Voice, az illat, ami neked szól. Kedveli azt a vaníliás, jázminos, mandarinos illatot?

Nehéz felsorakoztatni a jó és esetleg nehezebb dolgokat, de azt hiszem a covidos időszaknál rosszabb nem nagyon volt a pályám során. A parfümmárkám azóta is töretlenül megvásárolható a parfümériákban, erre is nagyon büszke vagyok. És igen, ezek az összetevők az én ízlésem alapján kerültek bele a parfümbe. Nagyon szeretem ezeket az illatjegyeket.

 

szederFESZT 2022

 

Szombaton, Csábon, a szederFESZT-en lesz a fő fellépő. Először tekinthető majd meg a Felvidéken 10 című jubileumi koncertje. Mi vár a közönségre?

A zenekarommal elhozom a 10 éves pályám legnépszerűbb és számomra legkedvesebb dalait, amiket remélem, a szederFESZT közönsége is szeretni fog.

Sok munkánk van a hangzásban, mindent megteszek, hogy átadjam a karrierem 10 évének legjavát. Remélem, lesz még módom a határon túl énekelni a közeljövőben, de ez már nem rajtam múlik.

RÉSZLETES PROGRAM

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: archívum