Jövő generációi, bocsássatok meg nekünk! – Itt a Storyum új klipje, a Generations!

Jövő generációi, bocsássatok meg nekünk! – Itt a Storyum új klipje, a Generations!

A világ bajairól énekelnek, miközben azt látjuk új klipjükben, hogy a dal ereje felrázhat bennünket. A kiváló hazai zenészekből álló Storyum figyelmeztető igazságokat mond ki hétköznapjainkról. Reményt is adnak Generations című dalukkal, de nem titkolják, hogy sok a baj. Janik „JJ” Joe frontembert, a zenekar gitárosát faggattuk.

 

Apokaliptikus látomás a Generations szövege, kihalt utcák, sehol sem játszanak gyermekek, sok lámpa, de semmi fény, üres szívek, csak egy csomó zombi. És a szomorú valóság, hogy ezt tettük. Ezt mi tettük. Mi inspirálta ezt a szöveget?

Sajnos, erre a kérdésre nem lehet egy egyszerű mondattal válaszolni. Az alapprobléma, ami a „kihalt utcák” látképét hozta, a modern technológia nem megfelelő használatából adódik.

Többet foglalkozunk a gépeinkkel, mint egymással, és sok esetben fontosabbá vált az anyagi jólét, mint az, hogy emberiek maradjunk egymással.

 

Ha szabaddá akarunk válni, véget kell vetni a háborúknak, áll még a dalszövegben. Bizonyára az orosz – ukrán háborúra is gondoltatok…

Amikor a dalszöveg koncepciója készült, még nem volt semmilyen jele annak, hogy egyszer lesz orosz – ukrán konfliktus. A történelmünk, sajnos ismétlődik, így előre látható volt, hogy bizony még vannak és lesznek is konfliktusok.

Ha a fegyverkezésbe és a háborúkba vetett erőforrások felszabadulnának, és ezeket abba fektetnénk, hogy a bolygónk élhetőbb legyen, akkor kezdené el az ember látni, mit is jelent az a szó, hogy szabadság.

 

Storyum

 

Megoldást is ajánlotok a nyugodtabb életre. Azt éneklitek, még nincs késő, élvezzük a levegőt, sétáljunk az esőben, ne hazudjunk, éljünk lassabban.

Sok esetben azt látni, hogy az emberek körülöttünk nem érzik magukat boldognak. Több pénz, jobb kocsi, nagyobb ház kell, többet és többet kell dolgozni, hogy mindig, mindenből több legyen.

Azután jön egy betegség, vagy annyira megöregszünk, hogy már lépni sem tudunk, és mindennek vége. Akkor döbbenünk rá, hogy nem volt értelme az egésznek.

Viszont, észre kell vennünk, hogy ami valójában boldoggá tehet bennünket, itt van körülöttünk. Az eső és a levegő lehetne szimbolikus, de értelmezhető szó szerint is. Észre kell vennünk, mekkora csoda, hogy ha szomjasak vagyunk, csak meg kell nyitnunk a csapot, ha éhesek vagyunk, nem kell vadásznunk, mert számunkra elérhető az étel. Olyan társadalomban élünk, hogy ismerhetjük a szüleinket, nagyszüleinket, együtt élhetjük le az életünket a barátainkkal, a gyermekeinkkel. Persze, fontos dolog a pénz, de ha észrevennénk, mi minden adatott meg nekünk, sokkal boldogabb emberek lehetnénk.

Sajnos, vannak olyan részei a bolygónknak, ahol a fent leírtak nem természetes dolgok. Vajon, azok az emberek azt értékelnék-e jobban, hogy pluszpénzhez jutottak, vagy azt, hogy elered az eső a földjeiken?

 

A legszebb sor pedig szerintem az, amikor bocsánatot kértek a jövő generációitól. A legvégén pedig ott a döbbenetes kérdés: mit tettünk?

Általában az ember azt mondogatja, hogy miért kellene pont neki bármin is változtatni, hiszen 8 milliárd ember van rajta kívül.

Bármit is tesz, nincs nyoma. És ezt 8 milliárd ember gondolja így.

 

 

El sem tudtam képzelni, hogy ennyi generációs problémát miképp lehet „megfilmesíteni”. Most itt a Generations videoklipje, ami egy Storyum-koncert „werkfilmje”, érkezéstől a koncertet követő dedikálásig, megfűszerezve Gila galántai stúdiójában készült felvételekkel.

Azzal, hogy mi zenélhetünk, talán a legszerencsésebb emberek közé tartozunk. A klipben azt láthatjuk, hogy mi hogyan sétálunk az esőben és hogyan élvezzük a levegőt. A klip ötlete nem egy embertől származik, ez a Storyum közös gondolata volt.

Földi és égi gyönyörök – Teltház várta az Entrópiát és Storyumot Gútán (FOTÓKKAL)

 

A felvételek a gútai visszatérő koncerteteken készültek, amely maradandó élményt nyújtott a közönségnek. Kik az alkotók?

Sidó Rebi, Nagy Geri, Nagy Fecó, Malík Anita és Kiss Matyi voltak az operatőrök. Rengeteg felvétel készült a két forgatáson, több órányi anyag. A klip felépítése, vágása, effektezése, a történet beleszövése Sidó Rebi keze munkája, akinek a zenekar videó- és fotóanyagainak oroszlánrésze is köszönhető, és ő viszi a Storyum online marketingjét. Szóval szinte már ő is bandatag, még ha nem is láthatjuk a színpadon. Ez igaz Malík Anitára is, aki rengeteg segítséget nyújt a bandának, sok fotó és videó köthető a nevéhez. Nagy Fecó nélkül is elég sokszor gondban lennénk. A koncerten látható volt egy hatalmas kivetítő, és az egész koncert alatt vizuális élménnyel is próbáltunk kedveskedni a nagyérdeműnek, többek között ez a látvány is Fecó munkájának gyümölcse volt. Bár a stúdiófelvételeket Gila készítette, a végső hangzásért Černý Viktor volt a felelős. Ő is emberfeletti munkát fektetett bele a keverésbe és a masteringbe.

 

Storyum

 

A jövő héten a Gombaszögi Nyári Táborba készültök.

Július 13-án, szerdán este 8 órától kezdünk majd a Szifon stage-en. Előtte este fél hatkor az ATEMPO.sk szervezésében közönségtalálkozónk lesz a Korona Színpadon.

Sajnos, Gombaszögön nincs lehetőségünk akkora látványt a színpadra varázsolni, mint, ami nálunk lassan megszokottá válik, de így is megpróbálunk egy nagyon színvonalas, egyórás műsort a pódiumra vinni. A Generations szerepel a repertoárban, ahogy a másik nagy közönségkedvenc, az Indulj el is elhangzik majd. A koncert után tőlünk vásárolható meg Freedom című új cédénk, amit nagyon szívesen dedikálunk is.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Sidó Rebeka, Malík Anita, Kužniar Laura, Ďumbier Izabella