Hideg Anna néni, a mezőségi nótafa – Kezdődik az idei FIGUR Népzenei Tábor

Hideg Anna néni, a mezőségi nótafa – Kezdődik az idei FIGUR Népzenei Tábor

Kétezer-tizennégy óta tart nyári népzenei táborokat a FIGUR Polgári Társulás. Az idei tábor – már harmadik alkalommal – Búcson, a Vintop Karkó borászat és panzió területén kerül megrendezésre, július 25. és 29. között. Hanusz Zoltán népzenésszel, a komáromi székhelyű civil szervezet elnökével beszélgettünk a részletekről.

 

Ez egy nyitott népzenei tábor? Bárki mehet?

A FIGUR Népzenei Tábor az év folyamán tartott tanfolyamaink kicsúcsosodása. Javarészt az ott tanulók vesznek részt az egyhetes táborozáson Búcson, de rajtuk kívül is sokan jelentkeztek. Az idén ördöngösfüzesi és csallóközi népzenével foglalkozunk majd. Nagy öröm számunkra, hogy elfogadta meghívásunkat Hideg Anna néni, ördöngösfüzesi hagyományőrző népdalénekes, s így közvetlenül tőle is tanulhatnak majd mezőségi népdalokat az érdeklődők. Régi ismeretség köt a most 85 éves Annus nénihez. Horsa Istvánnal közösen adtuk ki az Annus néni daloskönyve című kötetet DVD melléklettel, ahol ötszáz dalt énekelt fel.

Annus néni igazi nótafa és rengeteg népmesét is tud. Megnyerő személyiség, szívesen mesél a régi világ dolgairól, miképp éltek annak idején, kiktől, hogyan tanulta a népdalokat, milyen volt a zenei élet akkoriban egy mezőségi faluban.

 

Annus néni daloskönyve

 

Hogyan zajlanak a FIGUR Népzenei Tanfolyamok a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban?

Minden alkalommal más-más tájegység muzsikáját tanítjuk. Az idén például bonchidai, szatmári, magyarbődi és ördönsgösfüzesi zenét. Általában 35-50 résztvevője van a tanfolyamnak. A legtöbben tőlünk és Magyarországról érkeznek, de Erdélyből és Délvidékről is voltak már résztvevők. Kiváló népzenészekkel, oktatókkal dolgozunk együtt: a haladó hegedűsöket Horváth Attila, az Óbudai Népzenei Iskola és a Ward Mária Zeneművészeti Szakgimnázium tanára, a kezdő hegedűsöket Csernók Klára, a Zeneakadémiai óraadó tanára és Alt István hegedűtanár oktatják. Brácsaoktatónk Orsós Tamás, aki e mellett hangszerkészítő mester is. Jómagam a pedig a nagybőgősöket tanítom. Korpás Évától, a Külhoni Magyarságért Díjjal és Fonogram Díjjal kitüntetett népdalénekesünktől pedig népdalokat tanulhatnak a résztvevők. Az adott tájegység zenéjéhez igazodva olykor felkérjük Kuti Sándort cimbalom, valamint Deáky Mártont fúvós hangszerek oktatására. A Komáromban megvalósult Csoóri Fesztiválon egy remek koncertet adtunk, amelyen a tanfolyam résztvevői közönség előtt is megmutathatták, mit tanultak. Minden tanfolyam alakalmával táncházat is rendezünk, ahová táncoktatókat hívunk. A talpalávalót a tanfolyam oktatói és résztvevői húzzák.

A tanfolyamok legalább olyan fontos része a közös muzsikálás, mint az oktatás. Jelszavunk, zene és barátság. Ennek a legjobb terepe a táncházban való zenélés.

 

FIGUR Népzenei Tanfolyamo

 

Kell némi népzenei alap?

Általában haladók jönnek, szükséges némi hangszerismeret és előképzettség, mert akkor van értelme. Igyekszünk tartani a színvonalat. A hegedűsök részére van kezdő hegedűs szekció.

 

Milyen lesz az idei FIGUR Népzenei Tábor programja?

Minden nap délelőtt és délután két és fél óra hangszeres oktatás várja a táborlakókat, esténként pedig táncház. A tábor kísérőprogramjaiban július 26-án, kedden Hideg Anna nénivel beszélget Hanusz Zsuzsanna, az Annus néni daloskönyve című kötet társszerkesztője. Július 28-án, csütörtökön Hideg Anna néni ad közös koncertet a tábor oktatóival. Az est vendége Szilágyi Tóni szamosújvári prímás, Annus néni családi barátja. Pénteken, a táborzáró gálán a résztvevők mutatják meg, mit tanultak.

 

FIGUR Népzenei Tanfolyamo

 

Könnyű manapság az ilyen táborokra pénzt szerezni?

Számos pályázati lehetőség áll rendelkezésre, s ezeket igyekszünk kihasználni. A tanfolyamaink elsősorban a Csoóri Sándor Alapnak és a Halmos Béla Programnak köszönhetően valósulnak meg, a táborunkat pedig a Kisebbségi Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap és a Halmos Béla Program támogatják.

 

Miket csináltok még a tanfolyamokon és a nyári táborokon kívül?

Tíz éve havi rendszerességgel tartunk táncházakat Komáromban.

Próbáljuk olyan laikusokkal is megismertetni és megszerettetni a népzenét, akiknek korábban nem volt hozzá kötődésük.

Óvodai nevelőprogramokat is tartunk hangszerbemutatóval egybekötve. Fontosnak tartjuk, hogy már óvodás korban megismerkedjenek a gyermekek a magyar népzene világával. Több cédét is megjelentettünk. A Ritka Magyar Folkband Sárdöngölő című lemezét, amelyen szerepelt Hideg Anna néni is, valamint a Folkkvartett Párhuzamok és metszéspontok című albumát, ami különleges népzenei lemez. Nem a hagyományos módon közelítettük meg ezt a zenét, hanem más párhuzamok és metszéspontok szerint. Szeptembertől folytatjuk a tanfolyamainkat.

 

FIGUR Népzenei Tanfolyamo

 

Kiről kapta nevét a polgári társulásotok?

Kristóf János, azaz Figur Jancsi berzétei származású, Gömör-szerte elismert és sokat foglalkoztatott híres prímás volt. Rengeteget járt muzsikálni a fennsíkra, Szilicére, Borzovára és a gombaszögi népművészeti fesztiválra is.

Az ottani öregek még ma is jó szívvel gondolnak rá. Amikor Gömörben jártunk, mindig felcsillant az ottani asszonykórusok szeme, hogy itt volt egy ilyen híres muzsikus.

Az ő tiszteletére vettük fel ezt a nevet.

 

Hanusz Zoli

 

Mostanában kivel muzsikálsz?

Korpás Éva zenekarában nagybőgőzöm, valamint a Lakatos Róbert által vezetett Rév zenekar tagja is vagyok.

 

Mennyi hangszered van?

Szerintem kevés. Feleségem szerint sok. (nevet)

Elméletileg egy zenésznek elég, ha van egy jó hangszere és egy jó vonója, amivel egy életen keresztül el tud lenni, gyakorlatilag azonban ez nem igaz, mert mindig jobbat és jobbat akar.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző és a FIGUR PT archívuma