Úgy írok, mintha a fejemben egy film forogna közben – Kisregényét két éve alkotta Kiss Bálint Béla, a 17 éves író (+RÉSZLETEK A KÖNYVBŐL)

Úgy írok, mintha a fejemben egy film forogna közben – Kisregényét két éve alkotta Kiss Bálint Béla, a 17 éves író (+RÉSZLETEK)

Nemrég múlt tizenhét éves, s a napokban jelent meg bátyjával, Hromada Attilával közösen írt kisregénye, a Romok között, ami harmadik helyezést ért el a 24. Író-Deák országos vers- és novellaírópályázaton Magyarországon. Kiss Bálint Béla gimnazista most első regényére készül. Mellette zenét komponál, és szerepel José új videoklipjében. Ismerkedjünk meg sokszínű világával!

 

Mi inspirálta a kisregény megírását?

Az egész azzal kezdődött, hogy Attila, a most huszonnyolc éves bátyám rátalált egy régi, apró irományára, amit még gimnazistaként írt, és elküldte, hogy olvassam el. Igazából csak viccnek szánta. Az írásában az a jelenet szerepelt, amikor a főhőst, Alexet elhívja magukhoz a barátja, Luther, ahol megismerkedünk Fricivel, Luther kutyájával. Azután elkezdett kialakulni a sztori a fejemben. Azt mondtam, oké, itt van ez a két szereplő, itt a kutya… Miképp kerültek ide, mikor lettek barátok, miért azonosul Alex annyira Fricivel? Hogyan folytatódna a történetük, mi vár rájuk a jövőben? Így ötleteltünk együtt, majd rövidesen megírtuk a kisregény vázát. A sztori pedig a második világháborús környezete miatt fokozatosan átalakult az akkori fasiszta rendszer kritikájává. A fasizmust és a szélsőjobboldali eszméket mindketten elutasítjuk. Attila Németországban, Berlinben tanult politológiát.

Inspirálta, hogy a németek felvállalják, hogy szembenézzenek a sötét múltjukkal, nehogy az megismétlődhessen.

 

{google_docs}https://atempo.sk/images/doc/Romok-kozott-kutyas-reszlet.pdf{/google_docs}

 

Kiss Bálint Béla Hromada Attilával

 

Olyan a Romok között, mintha egy háborús film lenne. Röplapgyártás, menekülés, lövöldözés.

Imádom a filmeket. Mivel a Romok között főszereplői alapiskolás tanulók, nyilvánvaló volt, hogy sok kalandba akartuk őket keverni az 1944-es Berlinben.

Úgy írok, mintha a fejemben egy film forogna közben.

Olvasni is szeretek, de a filmek talán valamivel közelebb állnak hozzám. Arra ügyeltünk Attilával, hogy komor témája ellenére, élvezetes olvasmány legyen a kisregény. Kilencedikes voltam, amikor írni kezdtük, és már a gimnázium első osztályába jártam, amikor befejeztük. A Romok között című történelmi fikciónk e-könyv formában elérhető a Lulu.com oldalán.

 

{google_docs}https://atempo.sk/images/doc/Romok-kozott-I-Fejezet-reszlet.pdf{/google_docs}

 

Alex, a főhős 15 évesen kerül elénk, a kisregény végén már hatvanöt éves. A történetben pedig a nácikat a neonácik követik.

A legtöbb ember tudja, hogy a nácik uralma egy civilizációs törés volt, de tennünk is kell valamit azért, hogy ez ne ismétlődhessen meg. Ennek módja lehet például, hogy

beszélünk az akkori rémtettekről, írunk, festünk, filmet forgatunk róluk, vagy megemlékezünk a holokauszt áldozatairól. Nem szabad, hogy feledésbe merüljenek,

mert ma is láthatjuk, hogy ismét háborúhoz vezethet az emberi méltóság semmibevétele. A kisregény epilógusában is bemutatjuk, hogy az ilyen kirekesztő, gyűlöletet szító eszmék visszatérhetnek a politikában vagy akár a mindennapi életben is. Azonban ezeknek itt, 2022-ben többé már nincs helyük.

 

Kiss Bálint Béla

 

Szeptemberben mész harmadikba a pozsonyi Duna utcai gimnáziumban. Továbbra is írsz?

Egy sokkal nagyobb műre készülök ezúttal. Jelenleg százötven oldalnál tartok, de még csak most közelítem meg a felét. Eddig messze a legambiciózusabb projektem.

Törekvés a munkacíme. Fiktív regényhősök szerepelnek benne, de megalkotásukhoz sokat merítek a saját gimis éveim alatti élményeimből és tapasztalataimból,

ezért kiváltképp különleges és személyes a számomra. Fejlődésregénynek szánom. Emellett szeretnék belekóstolni a forgatókönyvírásba is, de annyi minden érdekel még. Jelenleg a zene inspirál a legjobban.

A zenének olyan ereje van, amit semmilyen más médium nem tud visszaadni.

Számomra fontos a jó zene, ami amellett, hogy esetleg dallamos vagy hangulatos, lényeges üzenettel bír, és merészen őszinte, sőt, akár érzelmileg teljesen nyílt is. A mentális egészséghez kapcsolódó témákat különösen fontosnak tartom, ez érint meg talán a legjobban. Számomra dalokat fogalmazni angolul a legtermészetesebb. Így tudom magam a leginkább kifejezni.

 

Kiss Bálint Béla

 

Az album, amin most dolgozom, egy összefüggő történetet vázol fel, amelynek minden szám csupán egy apró része, külön mondanivalóval és saját hangvilággal, műfajjal.

A környezet is összeköti ezeket a dalokat, ugyanis tenger vagy óceán környékén játszódnak.

 

Úgy tudom, nemrég teljesen véletlenül eljutottál José új klipjének a forgatására.

Igen, így van, és nagyon örülök ennek a véletlennek. Annak ellenére, hogy a magyar zeneipar nem áll túlzottan közel hozzám, az ő dalaiban mégis megtaláltam mindent, amit a zenében keresek. Remek volt a közös munka, és rengeteget tanultam a forgatási folyamatról is.

Rettentően élveztem instagram-celebet játszani,

remélem, a továbbiakban is számol majd velem José.

 

Kiss Bálint Béla

 

Az előbb óceánt és tengert emlegettél. A vizeket kedveled?

Nos, egyszer majdnem megfulladtam. Tudni kell rólam, hogy átlag alatti úszó vagyok. A barátaim messzire úsztak, én pedig hirtelen úgy éreztem, egyedül maradtam, és hogy az összes erőm elszállt. Nyeltem egy kis vizet is, amitől pánikrohamot kaptam. Elég nevetséges, de végülis ez a történet inspirálta az első számot az albumon, ami erről a fulladozásról szól, amivel egy bizonyos életérzést is kifejez.

Szeretem, ha több értelmezése is lehet egy szövegnek, sokkal érdekesebbé válik tőle, és sokkal szívesebben hallgatom meg újra.

Az egyik kedvencem egyelőre. De a fő célom az összes munkámmal az őszinteség. Mindenhol ezt keresem, és magamban is erre próbálok törekedni. Nekem ez a legfontosabb a művészetekben.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző és archívum