Fantasztikus tíz év van mögöttünk – jubilál a The Butchers (INTERJÚ)

Fantasztikus tíz év van mögöttünk – jubilál a The Butchers (INTERJÚ)

Komáromban, a #hashtagKN fesztiválon zenélt nemrég Hushegyi András gitáros, énekes, Hushegyi János gitáros, Bartha Tamás basszusgitáros és Mucha Attila dobos, vagyis a somorjai The Butchers zenekar. Angolul előadott dalaik tetszettek a közönségnek. Eddigi tíz évükről beszélgettünk Hushegyi András frontemberrel, alapító taggal.

 

Soknak, vagy kevésnek tűnik ez a tíz esztendő?

Elég sok, főleg a mai világban, mert nem sok zenekart ismerek, amely ennyi éves lenne. Hihetetlen, hogy kibírtuk eddig. Nem voltak nagy terveink, amikor kezdett a zenekar, átvett blues nótákat játszottunk. Nem voltak elvárások. Zenéltünk, hogy legyen mit csinálni. Azután írtunk egy csomó dalt, játszottunk rengeteg helyen, olyan helyeken is, ahol nem is gondoltuk volna, hogy fellépünk. Adtunk sok jó koncertet, volt néhány nem olyan jó koncertünk, rengeteg emberrel megismerkedtünk.

Fantasztikus tíz év van mögöttünk.

 

The Butchers - Komárom

 

Közben a Because of You című dalotok videoklipjét a Harley Benton hangszergyártó cég megosztotta a saját facebook oldalán, mert az egyik hangszerük szerepel benne. Ilyet más szlovákiai zenekar nem mondhat el magáról.

Vettem egy Harley Benton-gitárt, leforgattuk a klipet, amit elküldtünk nekik e-mailben. Ők pedig felrakták a weboldalukra, hogy benne van a gitár. Friss modell volt az a gitár, összejött, hogy szerették volna szerepeltetni a weboldalukon. Nagyot dobott a klip fogadtatásán.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Kovács Krisztián készítette a klipet, amelyet a Somorjai Városi Művelődési Központban vettetek fel. Kivel forgattatok még?

Krisztiánnal két-három klipet csináltunk. Azután egy pozsonyi sráccal, Jakub Horňákkal forgattuk a maradék három-négy klipet. Egyszerű klipjeink vannak, csak azt rögzítjük, ahogy zenélünk a hangszereken. Nincsenek komolyabb témák.

 

Az idén sokat koncerteztek. Tavasszal volt egy mini turnétok a Balkan Fanatik és a Bordó Sárkány magyarországi zenekarokkal. Milyen volt a turné?

Nagyon rossz. Amatőr szinten voltak szervezve a koncertek, kevés ember jött el. Nem igazán értettük, hogy mit keres a zenénk egy színpadon a Balkan Fanatikkal. Ezt gyorsan el kell felejteni.

 

The Butchers - Komárom

 

Júniusban otthon, Somorján léptetek fel a Korona Udvarban. Júliusban Gombaszögön találkoztunk, ahol a LAZARVS zenekar előtt zenéltetek. Augusztusban #hashtagKN és Rockfeszt. Szeptemberben jön Pered.

Régebben évente 20-25 koncertet adtunk, most már évi 10-12 fellépésünk van. Már nem vállalunk el minden akciót, vannak bizonyos technikai igényeink. Most nagyon jó a nyár és tiszta jó, hogy játszunk, ez az egyik legaktívabb nyarunk. Évközben nem nagyon voltak koncertek a covid végett is, tök jó, hogy egy kicsit kezd visszatérni az élet, és az emberek járnak akciókra. Szeretünk koncertezni. Most többségben vannak a felvidéki koncertek. Többet szeretnénk játszani szlovák közönség előtt is. Jövőre meg szeretnénk próbálni pár szlovák fesztiválra is bejutni.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Készültem a tavalyi statisztikátokból. 36 országban 59.4 ezer megosztást kaptak a dalaitok, amelyeket 25,2 ezer ember hallgatott különböző internetes zenei felületeken.

A 2021-es év kemény volt. Akkor jelent meg a két EP-énk. Nagyon ráálltunk a marketingre, nyomtuk a spotify ingyenesen is használható zene-steramelő szolgáltatást. A számok azóta változtak. Vannak dalaink, amelyeket 40-50 ezren hallgattak meg. Amit kikerestél, 36 ország, az összejött. Meglepett, hogy bevált az a marketing ötletünk, hogy a dalokat lekészítettük single-változatban, amihez klipet forgattunk és nyomtuk a marketinget.

 

Milyen volt Gombaszögön a LAZARVS előtt fellépni?

Gombaszögön mindig jó zenélni.

Az idén a szervezés, a hangosítás is rendben volt. A LAZARVS tagjai nagyon profi srácok. Fél óra alatt felállt a zenekar. Volt hangosítójuk, úgy jöttek Gombaszögre, hogy nem kellett semmit beállítani. Gombaszög mindig jó élmény.

 

The Butchers - Gombaszögi Nyári Tábor

 

Most miről szól a zenétek?

Egy kicsit mi is öregedtünk a tíz év alatt, 34-35 év az átlag korhatár a zenekarban. Most már komolyabb témákkal is foglalkozunk, mint a depresszió vagy a hétköznapi problémák.

Szerelmes dalok már nincsenek, a riffek is keményebbek. A mélyebb témák felé megyünk. A két EP-re nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. Tetszett az embereknek. Azóta még keményebb dalokat írtunk. Van tíz új számunk. Lassan stúdióba kellene menni. Persze, be kell még fejezni ezeket a dalokat. Jövőre meg is jelenhet az új anyag. Zeneileg próbálunk valami mást hozni. Kézzel fogható cédét már nem tervezünk, eddig is azért adtunk ki négy cédét, mert támogatást kaptunk ezekre Somorja városától.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Olvastam, hogy négy év után az idén év elején fényképezkedtetek ismét.

Úgy döntöttünk, hogy kellene néhány új fotó. Gútán, a Studio-ban készültek a fényképek. Életünkben először azt mondtuk, invesztálunk is a fotókba, első alkalommal fizettünk profi stúdióért, profi fotósért. A képek remekül sikerültek, Pálinkás Eszter volt a fotós. Reméljük, újabb négy évig nem lesz tagcsere a zenekarban, hogy új fotók kellenének. Nem szeretek fényképezkedni. (nevet)

 

Örömmel jöttetek a #hasthtagKN fesztiválra?

Nagy örömmel. Ilyen akcióból egyre többnek kellene lennie. Jánossal mi is szerveztünk olyan fesztiválokat, ahova meghívtunk kezdő zenekarokat.

Fontos velük foglalkozni, mert máshogy nem lehet megtartani a felvidéki zenét. Kell érdeklődnünk a felvidéki zenekarok iránt.

 

The Butchers - Komárom

 

Húsvágó deszkát is hoztatok.

Belegravíroztuk, hogy The Butchers. A póló ideje lejárt. A húsvágó deszka szerintünk eredeti ötlet.

 

Akkor most irány a Rockfeszt?

Augusztus 12-én, pénteken hajnali fél egytől fél kettőig adunk koncertet a Rockfeszten, a sikabonyi reptéren.

 

The Butchers

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző, Cséfalvay Á. András, Pálinkás Eszter