Úgy még nem írtam dalt, hogy valaki megkért rá és kellett – Zsapka Attila énekes, dalszerző pódiumon és az interneten

Úgy még nem írtam dalt, hogy valaki megkért rá és kellett –  Zsapka Attila énekes, dalszerző pódiumon és az interneten

Tele van zenével Zsapka Attila énekes, dalszerző nyara. Több zenekarral is muzsikáltak a forró napokban. Kor-Zár, Emmer – Zsapka Duó, Vadkerti – Sipos – Zsapka Trió vagy szóló koncert egyaránt jöhet! Online pedig a költészet erejét hirdeti youtube csatornáján és egy új podcast-sorozatban.

 

Hogyan jött létre a VersZeneMűhely youtbe csatorna? Beváltotta az előzetes reményeket?

A járvány idején fogalmazódott meg bennem az igény egy aktívabb online jelenlétre, hiszen sokáig nem volt szinte semmilyen kapcsolatom a közönséggel.

A VersZeneMűhely youtube csatornán az új dalaimat szeretném bemutatni, e mellett egy podcast-sorozatot is indítottam, ahol előadóművészekkel, zenészekkel, színművészekkel, irodalmárokkal, költőkkel szeretnék beszélgetni arról, hogy mit jelent számukra a vers.

A beszélgetés mindig egy-egy költő vagy téma köré épül, nem csak beszélgetünk, de verset is mondunk és énekelünk.

 

Zsapka Attila és zenekara

 

Májusban indult ez a podcast-sorozat. Az első részben József Attila költészetével foglalkoztok Varga Emese dramaturggal, a Komáromi Jókai Színház művészeti vezetőjével, aki nemcsak rajong a költő verseiért, hanem Budapesten felkereste József Attila életének helyszíneit, sőt Balatonszárszóra, a végzetes vonatbaleset helyszínére is elment. Miért választottad elsőként József Attilát?

A tervek szerint a podcast premierje áprilisban lett volna, így adta magát a téma, de sajnos a határidővel megcsúsztunk. József Attila nekem is nagy kedvencem, ez is motivált abban, hogy vele induljon a sorozat.

Emeséről pontosan tudtam, hogy rajong József Attila költészetéért, hiszen eddigi egyetlen közös munkánk éppen a „Kész a leltár” című József Attila zenés – irodalmi műsor volt, így az sem volt kérdés számomra egy percig sem, hogy ki legyen a podcast első vendége.

 

 

A Komáromi Jókai Színház azonnal partner volt a podcast elkészítésében? Gál Tamás színházigazgató, Jászai Mari- és Dosky-díjas színművész és Culka Ottó színművész szavalják a podcastban a költő verseit.

Igen és nagyon hálás vagyok nekik ezért. Számomra ez óriási megtiszteltetés.

 

Számodra a vers úgymond napi alapanyag. Úgy fogalmazol a podcastben, hogy a vers számodra maga a zene, így része a mindennapjainknak. Mekkora feladat egy-egy vers megzenésítése?

Nem feladatként tekintek a dalszerzésre.

Úgy még nem írtam dalt, hogy valaki megkért rá és kellett.

Ha ihletet kapok egy-egy vers kapcsán, akkor sodor magával, egészen addig, amíg meg nem születik egy olyan dalötlet, amivel szerintem érdemes foglalkozni. Ez 1-2 óra alatt történik, míg olyan formában rögzítem a telefonomon, hogy megtartom, nem törlöm ki. Ezt követően napokon át hallgatom, tanulom és alakítgatom. Amikor már teljesen a magaménak érzem a dalt, akkor leírom és rögzítem a demot stúdiómban általában csak gitárkísérettel, vagy minimális basszus szólammal és instrumentális témákkal kiegészítve. Ha később úgy döntök, hogy publikálom, akkor ezzel a felvétellel megyek hangstúdióba, ahol meghangszereljük és felvesszük kiadható minőségben.

 

 

Hol tart most a megzenésített verseket játszó Kor-Zár együttesetek? Milyen újdonságokat adtok elő a koncerteken, a kötelezők mellett?

A közelmúltban a zenekarnak két arculata lett. Mivel gyakran hallottuk a közönségünktől, hogy szívesen hallgatnák a régebbi dalainkat is élőben, így rászántuk magunkat egy régi–új koncertműsor összeállítására, aminek az a lényege, hogy lehalkultunk, csak minimális ütőhangszert, szólóhangszert használunk és átdolgoztunk jó néhány régi dalt és újabbakat is erre a felállásra.

Június 23-án mutattuk be ezt a műsort Érsekújvárban, a Csemadok Székház pinceklubjában. A közönséggel együtt nagyon kellemes, nosztalgikus hangulatba kerültünk és eldöntöttük, hogy megyünk tovább ezen az úton is.

Új köntösbe öltöztette dalait a Kor-Zár – Ott jártunk (+FOTÓK)

 

Zsapka Attila

 

Úgy hallom, a Zsapka – Emmer – Benkó, vagyis a ZSEB zenekar már nem lép fel többé. Mi történt?

Trióként már jó ideje nem lépünk fel. Két formációra szakadtunk sok évvel ezelőtt. Az egyik az Emmer – Zsapka Duó, a másik maradt ZSEB zenekar, de szintén duóban Benkó Ákossal. Ez utóbbi szűnt meg.

Egyszerűen belefáradtunk. Emberileg, zeneileg és fizikailag is. Úgy érzem, hogy közel húsz éven keresztül Ákossal meglehetősen mély baráti viszonyban minden bulit teljes odaadással, szívből játszottuk, ami nyilván érződött a produkción és ezért szerették sokan.

Talán a járvány végett történt hosszú kihagyás miatt meglazult a barátságunk és ez magával rántotta az egészet. Az Emmer – Zsapka Duó viszont továbbra is aktív, sőt a retro bulin túl más terveink is vannak a duó tekintetében, de erről még korai lenne nyilatkozni.

 

Zsapka Attila - ZSEB

 

Éljen a Vadkerti – Sipos – Zsapka Trió is! Ez mikori projekt?

A trió 2014-ben alakult. Eredetileg a hazai magyar iskolák számára készítettünk énekelt versekből és Kormorán dalokból összeállított műsorokat, de hamar megszerette a felnőtt közönség is. Egy ideje a felnőtt közönség előtt valóban zömében billentyűssel kiegészülve lépünk fel. Két állandó billentyűssel dolgozunk, Bertók Istvánnal és Szűts Istvánnal.

 

Zsapka Attila - Trió

 

Hadd térjek vissza a podcasthoz! Természetesen énekelsz is József Attila-verseket. A Tudod, hogy nincs bocsánat és a Kész a leltár című költeményeket. Bizonyára sokkal több van a tarsolyodban. A költő hány versével foglalkoztál eddig?

Sok versével foglalkoztam és körülbelül hat vagy hét olyan van, amit rendszeresen játszok is a koncertjeimen. Mivel József Attila költészete a verséneklők körében is meglehetősen népszerű, így nagyon sok jó megzenésítést találtam mások hangfelvételein melyekből szintén örömmel játszok a koncerteken, mint a Kaláka által megzenésített Születésnapomra című dalt.

 

 

Most, hogy két év bezártság után kinyíltak a fesztiválok mozgalmas nyarad volt neked is. Az Építsünk hidat turnén Vadkerti Imrével kiegészülve állt színpadra a Kor-Zár, az Ismerős Arcok együttessel és az erdélyi TransylMania zenekarral egy magyarországi projekt keretében. Milyen emlékeket őrzöl a turnéról?

Az „Építsünk hidat” turné szép élmény mindannyiunk számára.

Jó hangulatú koncerteket adtunk, meglehetősen nagyszámú közönség előtt és külön öröm, hogy barátságot kötöttünk az erdélyi Transylmánia zenekar tagjaival és az Ismerős Arcokkal, az pedig még örvendetesebb, hogy tervben van a projekt folytatása is.

A Kor-Zár számára inkább a tavaszi időszak volt igazán aktív. A nyár folyamán Kapolcson a Művészetek Völgyében, a Kaláka Versudvarban léptünk fel. Más formációkban azonban gyakran találkozhatott velünk a közönség. Rám a Vadkerti, Sipos, Zsapka Akusztik mellett egy szál gitáros szólófellépések vártak és több alkalommal a zenekarommal is lehetőségem nyílt fellépni, ahol az énekelt versek mellett, jó néhány régi magyar slágert és meglepetés dalokat is játszunk. A zenekar tagjai Emmer Péter gitár-ének, Sipos Dávid szaxofon, Farnbauer Péter basszusgitár és jómagam, gitár-ének. A dobosok mostanában meglehetősen elfoglaltak, így a nyári koncertjeinken három dobos váltakozott, Varjú Attila, Kovács László és Vörös Áron. Augusztus 26-án Érsekújvárban láthat minket a közönség a Csillagszín sorozat keretében.

 

Ki lesz a következő költő a VersZeneMűhely podcast-sorozatban és mikor? Mi lesz a podcast-sorozat további sorsa?

Radnóti Miklós költészete lenne a következő témánk. 2011-ben készítettem egy műsort, ami Töredék címmel cédén is megjelent. Ezt a lemezt Kiss Szilvia színművésznővel vettük fel annak idején, ezért a podcast következő vendége ő lesz.

Legnagyobb örömömre már igent mondott a felkérésre, és remélem hamarosan a felvétel is megvalósul.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Kiss Gibbó Gábor, Cséfalvay Á. András és archívum