„Nem egy facebook poszttal vagy két képpel akartam kiállni az ügy mellett” – A Sajó katasztrófájáról is rappel Jakuza Ritual (+VIDEÓ)

„Nem egy facebook poszttal vagy két képpel akartam kiállni az ügy mellett” – A Sajó katasztrófájáról is rappel Jakuza Ritual

A minap jelent meg Erik Dang Dinh, azaz Jakuza Ritual új klipje, az Elúszott hajó, amelyben a rá jellemző szókimondással folyószennyezésekre hívja fel a figyelmünket. A Gútán élő legendás rappert először arról faggattuk, mi akasztotta ki annyira, hogy a Sajó, a Vág szennyezéséről írjon dalt.

A dal talán arról szól, miért vagyok dühös – mondta Jakuza Ritual – Az egyik szempontból azért választottam ezt a témát, mert a műfajban, amiben alkotok jelenleg a jól bevált ötletek és témák dominálnak, sajnos ugyanabban a köntösben. Szerettem volna egyedi dolgot hozni, és úgy gondolom, hogy előadóként, akire figyel pár ember, rámutathatok problémákra vagy segíthetek jobbá tenni a környéket, ahol élek. A rapzene egy szövegcentrikus, őszinte, szókimondó műfaj, vagyis a legjobb eszköz erre.

Nyilván nagyon zavar, de nem egy facebook poszttal vagy két képpel akartam kiállni az ügy mellett, ezt mások már megtették előttem.

Próbáltam inkább a szókincsemmel és a tehetségemmel, szórakoztató keretek közt rámutatni a problémára. Szemellenzővel hajtjuk fejünket a párnára.

 

Jakuza Ritual

 

A politika már az első sorban megkapja a magáét. Mit gondolsz, miért nem foglalkoznak többet ezzel a témával? Különösen most, amikor akkora aszály volt, hogy az eddigieknél is nagyobb kincs a víz.

Azért nem foglalkoznak vele, mert nem tudják elintézni, rengeteg munkát és kitartást igényelne.

A kenyeret és cirkuszt a népnek elvén inkább falunapokat meg kampánykoncerteket szerveznek, némi sör, bor, pálinka kíséretében. Mindenki minél több felsorolható dolgot szeretne látni a listáján kipipálva. Az ügy érdekében hajlandó vagyok bármilyen kampányrendezvényen előadni a dalt, ha az segít. (mosolyog) Sőt! Arra fogok szavazni, aki legalább ígérni mer, mert ebben a témában még azt sem mernek.

 

Több vízparton is forgott a kamera. Merre zajlottak a felvételek? És ki az a fehérbe öltöztetett hölgy a klipben? Aki mint egy modern angyal, óvó tekintetét a vizekre veti.

Nem volt erő és kapacitás elutazni a Sajóhoz, ezért minden felvétel Gúta környékén, a Vág-parton, a Dögösnél és a kanálisparton került lencsevégre. Minden csontig ki van száradva, még illik is a klipbe. A modern angyal pedig Ariela Abermanová, akit nem a vízzel kapcsolatba hozható neve miatt választottam. (nevet) Ez csak annak okán történt egybeesés, hogy nincsenek véletlenek. (nevet)

 

Jakuza Ritual

 

Ki voltak az alkotók?

Nagyon gyorsan készült a projekt. Egy vasárnap megírtam négy versszakot, majd a legjobb csattanókat összegyúrtam. A rá következő pénteken már stúdióban voltam, egy hetére rá pedig forgattuk is a klipet.

Azért siettem, mert be akartam magamnak bizonyítani, hogy az illetékesekkel szemben én ezt tényleg nagyon akarom, és, ha valaki, valamit nagyon szeretne, megtesz mindent, hogy meglegyen.

Nem fogok fél évet várni, hiszen most aktuális, most kell cselekedni. Kaptam segítséget, de ugyanakkor volt, aki hátráltatott, és a projektre sem voltak anyagi erőforrások. Még az egerem is random dupla klikkekkel hátráltatott a vágás alatt. (nevet) Végül egy hónapon belül összeállt a projekt, mint a rétestészta. A zenét egy külföldi producer páros Pendo46 és Lexnour készítették, a keverést és a felvételt Michalovič Tibornak köszönhetem, a rapjeleneteket Ill Zee, a szomszédom rögzítette. Azonkívül pedig az egyszemélyes hadsereg, vagyis jómagam keze munkája a szövegírás, a kliprendezés, az operatőrködés, a vágás, a gyártás. Természetesen meg kell említenem a klipben szereplő Arielát és Laura Kužniart, aki a sminkért volt felelős. Ezek nélkül az emberek nélkül nem kelhetett volna életre a vízióm.

 

Hosszú idő után jelent meg ismét társadalomkritikus kliped. Mit gondolsz, meghallják majd a szavad, akiket érint?

Biztos, hogy nem. Ezért is említem magam Marcellus Wallace-ként. Ő az a figura akit Ving Rhames játszott a Ponyvaregényben, aki a Bibliából idéz, de radikális módon éri el a céljait. Esküszöm, hogy minden bűnöst a folyóba lökök...

Viszont nem is az illetékeseknek szól, hanem az utca emberéhez. Együtt talán nyomást tudnánk gyakorolni az illetékesekre.

Egy fecske nem csinál nyarat, de egy hülye százat csinál; örömmel vállalom a hülye szerepét. (nevet) És ezúton kérek mindenkit, aki egyet ért a dalban elhangzottakkal, tegye meg az első lépést: ossza meg! Mentsük meg, tegyük széppé folyóinkat, és a partokat lepjék el fedetlen keblek és tangás fenekek! (nevet)

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: archívum