A Sajón történt ökológiai katasztrófáról dalol a Ponyvalegény – Szlovákul is hallható lesz a Hacsak egy Sajó

A Sajón történt ökológiai katasztrófáról dalol a Ponyvalegény – Szlovákul is hallható lesz a Hacsak egy Sajó

Nyáron jelent meg a Ponyvalegény zenekar Hacsak egy Sajó című dala, amely a Sajón történt ökológiai katasztrófával foglalkozik. Kaprálik György énekes-dalszerzőt faggattuk a részletekről, aki saját bevallása szerint sokáig vacillált, hogy kell-e és egyáltalán jó ötlet-e felszólalni egy zenekarnak dalban egy ilyen ügyben.

Megérkezett a Ponyvalegény bemutatkozó EP-je, a Császármorzsa – Interjú Kaprálik György frontemberrel

Akkora volt már benned a düh, hogy a dalíráshoz folyamodtál? Egy zenésznek a dal a fegyvere. 

Annyira felháborított a Sajó körüli huzavona, a tehetetlenség, a politikai közöny, a balfaszkodás, az egymásra mutogatás, a rugalmatlanság, az abszolút érdektelenség és a felelősséghárítás, hogy úgy éreztem, valamit tennem kéne.

Így írtam egy dalt... Mert másként én nem tudok felszólalni az ügyben.

Zavaros a Sajó vize – népzenészek hívják fel a figyelmet a Sajó folyó szennyezettségére (VIDEÓ)

 

Egy nagy ötlettel Hacseket és Sajót idézed meg. Beszélget a két legendás figura, miközben Sajóval egyre inkább olyan dolgok történnek, mint a kelet-szlovákiai folyóval. Sőt! A dalban visszatérő motívum egy kuplészerű dallam. Ez hogyan jutott eszedbe? 

Nem volt ebben semmi tudatos. Egyszerűen bevillant. Mivel már a felszín alatt napok óta bennem volt, hogy valahogy fel kéne szólalnom a Sajó ügyében, tudat alatt már meg volt ágyazva a témának a fejemben. Szeretem a szójátékokat, úgyhogy az agyam sokszor egy rugóra jár egy szóvicc-generátor komával a pszihém túloldaláról. A Sajó folyó neve meg egyszerűen adta magát. A mozaik rögtön összeállt a fejemben.

A Hacsek és Sajó egy legendás páros, akit mindenki ismer. A név pedig átköti a két történetet.

Mivel a nagy páros még a két háború közötti Budapest éjszakáiban indult több évtizeden át tartó sikeres útjára, arra gondoltam, valahogyan jó lenne ezt a korszakot megidézni. De nem erőltettem semmit. Azután pár nap elteltével egyik hajnalban sertepertéltem a konyhában, amikor elindult a versek alatti dallam a fejemben. Csak úgy, magától. Mintha csak lecsatornáztam, leközvetítettem volna egy adást az éterből. Az énekdallammal meg rögtön jött a szöveg is... Már csak azon múlt minden, hogy érkezzek feljegyezni mindent...

Sok ötlet ment már úgy gallyra, hogy nem sikerült megörökítenem. Szerencsére, ennél a dalnál nem ez történt. 

 

Kaprálik György

 

Mit tehet magáért egy folyó (..) ha csak egy Sajó? – kérdezed a dalszövegben. Mennyi idő alatt született meg a végleges dal? 

Maga az alap, az énekdallam és a szöveg egy hajnal szülöttje, de ezt természetesen még meg kellett munkálni, tovább hangszerelni, ami már közvetlenül a stúdióban történt. Eltartott néhány napig, amíg kiforrott a dal és az összes hangszer a helyére került. A dal megírása és a stúdióban történt hangszerelés között eltelt több mint egy hónap, mivel

sokáig vacilláltam, hogy kell-e és egyáltalán jó ötlet-e felszólalni egy zenekarnak dalban egy ilyen ügyben. Annak ellenére, hogy belülről úgy éreztem, hogy igen, hiszen egy belső késztetés és őszinte természetes alkotói folyamat részeként jött létre a dal, mégis csak ismerőseim unszolására és biztatására határoztam el véglegesen, hogy kiadom a dalt. 

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A dalt az A.T.D. Pro egyesület jegyzi. Mi az az A.T.D. Pro? Halljuk majd szlovákul is a Hacsak egy Sajót?

Az A.T.D. Pro egy művészetet, művészeket támogató egyesület. Aktuálisan két fő profilja a kortárs zene támogatása valamint a népi hagyományok és népművészet bemutatásának és tovább örökítésének a támogatása.

A „Hacsak egy Sajó“-t hallani lehet majd szlovákul is. Várhatóan az ATTACK Dalej együttes első lemezének a záródala lesz, ami szeptember közepéig meg kéne, hogy jelenjen.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző