Beatles-dalok dzsesszben, skában – Saját számot is tervez a The Beat This (INTERJÚ)

Beatles-dalok dzsesszben, skában – Saját számot is tervez a The Beat This (INTERJÚ)

Családi meglepetésnek indult a komáromi The Beat This (Beatles egy kicsit nagyon másképp) zenekar. Azután saját ötleteik alapján átpofozták a világhírű Beatles-slágereket, és lenyűgöző lett a végeredmény. Az idén nyáron robbantak be a színpadokra. A Komáromi Borkorzón adott koncertjük után beszélgettünk.

 

Rengeteg The Beatles tribute és cover zenekar működik a világon, a The Love Beatles-től kezdve a HELP!, az 1964 The Tribute, a The Fab Four együtteseken át, a magyarországi The Bits és Blackbirds zenekarokig. Miben különböztök tőlük?

Osváth Lajos basszusgitáros: Attól vagyunk mások, hogy az érzéseinket, a saját zenei világunkat visszük a Beatles dalalapokba. Sokszor csak az énekdallam marad, minden más változik. Az emberek fejében az ének marad meg, hiába rakunk alá zúzósabb riffeket és rockosabb dobokat. Ettől működik a The Beat This.

Úgy kezdődött, hogy a szüleimnek adunk egy koncertet Beatles-dalokból, és cover szinten játsszuk a számokat, ahogyan akkoriban ők adták elő. Menet közben rájöttünk, hogy nem is tudnánk úgy zenélni, attól zúzósabb zenei környezetből jövünk. Kitaláltuk, hogy belenyúlunk a Beatles-dalokba, és érzésből elkezdtük átalakítani a számokat. A Come Together volt az első átformált dal, amelyben van egy dzsesszes rész. Úgy alakult, hogy a próbán dzsemmelegettünk, és előjött ez a dzsessz hangulatú dallam. Azután sorra dolgoztunk át Beatles slágereket. Már másfél órás a repertoárunk.

 

The Beat This

 

Miro! Tetszett, amikor a koncerten közölted a közönséggel, hogy még mondja valaki, hogy a Beatles nem punkzenekar. A gyors számokból lassú szám lett, a lassú dalokból pörgős dalok. Ez attól függ, hogy a próbán éppen milyen kedvetek van?

Schulcz Miro gitáros, énekes: Spontán jönnek az ötletek. Nem is tudom megfogalmazni, hogyan működik.

Leülünk, zenélünk, improvizálunk. Az alap és az ének marad, a többi részt szabadon kezeljük. Megpróbálunk valami olyasmit kihozni belőle, ami bennünket is érdekel.

A Beatlest mindenki hallgatta. Apám zenész volt. Mi egy punkzenekar voltunk, és amikor Lali (Ostváth Lajos a szerk. megj.) megkapta az első bőgőjét, azt mondta, Beatlest soha. Akkor igazi punkot játszottunk a Gránátalma zenekarban. Később új bandák, új stílusok jöttek. A The Beat This-ben szeretjük, amit csinálunk. Élvezzük a zenélést, miközben figyelünk arra, hogy az embereknek is tetsszen.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Csabi! Te milyen ötleteket hoztál a dalokba?

Kiss Csaba gitáros: Nem is emlékszem, ki, mit hozott, ez csapatmunka. Mindannyian a saját ötleteinket adjuk a közösbe.

Schulcz Miro: Csabi keveset beszél. Gitározni kezd, és annyira megadja a feelinget, hogy egyszerűen megyünk utána. Sok mindent hozott a zenénkbe, egy kicsit másképp. Sok színt és érzést adott a zenéhez.

Osváth Lajos: Igen, sok fűszert és inspirációt hozott. Az improvizálásból mindannyian kivesszük a részünket. Ha nagyon elkalandozunk, akkor visszatekerünk. Voltak olyan Beatles-dalok, amelyeket nem tudtunk elcsípni. Félretettük, és elővettük a következőt.

 

Miképp került a komáromi zenekarba egy magyarországi dobos?

Pálóczi-Horváth Csaba dobos: Miskolcról Nyugat-Magyarországra költöztem, most már tatai vagyok. Miskolcon volt egy profi zenekarunk, évi több száz koncerttel. 40 éves koromig zenélésből éltem a Disco Express zenekarban. Sokat játszottunk errefelé is, a RÉV-ben, Deákin és másutt. Továbbra sem tudtam zene nélkül élni, Tatán és környékén kerestem zenekart. Feltettem magam a facebookra, egy zenészkereső csoportba, öt perccel később hívott Osváth Lali. Történt mindez 2020. június 17-én. Egyetlen koncertről volt szó, azóta velük vagyok. Tizennyolc kilométerre van a próbaterem a házunktól, egykettőre Komáromba utazom. Eleinte furcsa volt, hogy ülök egy együttesben, amelynek a tagjai már évtizedek óta együtt zenélnek. Folyamatosan kiderült, működik közöttünk a zenész kémia. Hozzá tudunk szólni egymás ötleteihez.

Ott van a Hard day’s Night esete. Nagyon sokáig nem tudtuk megcsinálni. Egyszer csak jött Miro ötlete, hogy tegyünk bele egy jó kis punkos groove-ot. Emlékszem, csak ültünk a próbateremben, hogy milyen jó lett. Egy Help!-be sem tudsz csak úgy beletenni ska-punkot. Mi beletettük.

 

The Beat This

 

Mindehhez kellett, hogy nagyon szeressétek a Beatlest.

Pálóczi-Horváth Csaba: Hetvenhatban láttam a tévében a Hard day’s Night című fekete-fehér filmjüket. Másnap reggel, amikor felkeltem, dobos akartam lenni.

Kiss Csaba: Vannak dalaik, amelyek tetszenek, de sosem voltam a rajongójuk. Jó számaik vannak, ha nem is valamennyi. Láttam a filmjeiket is.

Schulcz Miro: Beatles-filmeket nem néztem, de volt egypár lemezem és kazettám a Beatlestől. Mondom, édesapám zenész volt, sok zenekar megérintett kisromban, mások mellett a Beatles is.

Osváth Lajos: Amikor elkezdtem basszusgitározni nagyon nem szerettem a Beatlest, de akkor nem szerettem semmit, ami nem punk volt. A Doors változtatott meg, és rájöttem, hogy nem vagyok punk.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Három képanyagot találtam tőletek a híres-nevezetes videómegosztó oldalon, amelyeket vagy a próbateremben vagy egy fellépésen rögzítettetek.

Osváth Lajos: Tervezzük, hogy csinálunk egy normális klipet, hiszen a videoklip a legkönnyebben fogyasztható médium. Valami elvontabbat. Olyat, amiben látható lesz, hogy barátok vagyunk, és az is, amiért csináljuk. Tehát, hogy a családtagjaink, a barátaink jól érezzék magukat a zenénkkel. Eddig más dolgunk volt. Bezárták a próbatermünket, ahol majdnem húsz évig próbáltunk, sok bonyodalom után egy másik helyre hurcolkodtunk.

 

A közönség vevő az áthangszerelt Beatles dalokra? Ezen a koncerten eleinte csak álldogáltak az emberek, a végén már mindenki táncolt vagy mozgott, és mintha többen is lettek volna, mint az elején.

Osváth Lajos: Általában így van. Lehet, hogy túl rövid koncertjeink vannak. Előző nap a cégben zenéltünk, ahol Csaba dolgozik Tatabányán fél órát. Ott ugyanígy volt. A végére jött meg az emberek hangulata a céges bulin. Másfél óra lenne az igazi mindenhol.

 

The Beat This

 

Tavasszal Dunaszerdahelyen, az NFG Klubban, júniusban, Komáromban, a VI-os bástyában található Vine Garden óriásteraszon, júliusban a Gombaszögi Ifjúsági Táborban, augusztusban Nagymegyeren és a komáromi Borozó előtt léptetek fel. Szeptember elején egy magyarországi zenekar és egy komáromi énekes társaságában egy exkluzív esküvő fellépői voltatok. Melyik koncert adta a legtöbb élményt?

Miro Schulcz: Az első és utolsó lakodalom volt, amit vállaltunk, hiszen egy kisebb fesztivál kerekedett ott. Nagyon jó éreztük magunkat.

Osváth Lajos: Pásztó Tomi, a vőlegény a barátunk. Ezért vállaltuk kivételesen.

Egy magas holland csaj és egy indiai srác úgy táncoltak a zenénkre, hogy mi is megőröltünk. Éreztük, hogy érzik, és visszajött az energiájuk.

Kiss Csaba: Gombaszögön is elég szépen összejöttek a fellépésünkre az emberek a Pajtaszínházban.

Pálóczi-Horváth Csaba: A csúcs a komáromi Borozó volt! Mindenhol ember! Varázslatos hangulat volt. Néztem az emberek arcát. Mindenki mosolygott, egy kicsit táncolt, elment, ivott valamit, és visszajött. Nyolcvanháromban kezdtem dobolni, de ilyennel még nem találkoztam, mint akkor, az Európa Udvarban. Ott helyükre kattantak a dolgok, mint egy kirakós darabkái.

Osváth Lajos: Az unokatestvérem is ott volt a Beatles-fan barátaival, akik annyira rajonganak a zenekarért, hogy Beatles-tetkóik vannak. Komáromban nyaraltak két hétig, és az utolsó este kijöttek még borozni. Nagyon élvezték a koncertet. Sok Beatles tribute bandát láttak, olyanokat is, amelyeknek a tagjai beöltöztek, és úgy hordták a hajukat, ahogy a Beatles tagjai, de nem jött át a feeling, mű volt az egész. Mi pedig nagyon tetszettünk nekik. És ugyanezt mondta egy Beatles-fan cseh házaspár Nagymegyeren, a Zene a fák alatt koncert után, hogy érezték a pluszt az általunk játszott Beatles-dalokban.

 

The Beat This

 

Látom, beindultatok. Nem hiányzik az Aylen’s Fall? A dobos kivételével, hárman onnan jöttök.

Osváth Lajos: Kaprálik Gyuri énekesnek most vannak más projektjei, ott a Ponyvalegény. Az Aylen’s Fall akkor az igazi, amikor öten vagyunk, ha ott vannak Kaprálik Gyuri és Severný Milan dobos is. Milan Németországban tartózkodik, Gyuri több projekten dolgozik. Az idén ősszel tervezünk egy közös The Beat This és Aylen’s Fall közös bulit. Gombaszögön kivételes pillanat volt, amikor mindkét zenekar felléphetett a Pajtaszínházban, igaz, külön napokon.

 

A saját dalok alkotásának izgalma sem hiányzik?

Osváth Lajos: Beszéltünk arról, hogy a The Beat This-nek is lesz saját száma. Már elkezdtem írni egy dalt, amelyben megköszönöm Paul McCartney-nak a basszusgitár témákat. Amikor bőgő szempontból kezdtem hallgatni a Beatlest, rájöttem, ha nincs McCartney, nincs Beatles. Ez valamennyiükről elmondható, jók a gitárok, a dob is. Ám a basszusgitár fenomenális!

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző