Bányászműszak és esti fény – Lucskay Róbert színművésszel Komáromban (INTERJÚ)

Bányászműszak és esti fény – Lucskay Róbert színművésszel Komáromban (INTERJÚ)

Huszonöt év után volt ismét premierje Kassán, a Thália Színházban. Czajlik József rendezővel és Forgács Miklós dramaturggal írták az Apa, Anya, Pia című darabot. A tavasszal bemutatott előadás szeptember utolsó napján a Komáromi Jókai Színház színpadán felépített nézőtér előtt került színre. One Man Show. Ahogy csak Lucskay Róbert színművész tudja. A vendégjáték előtti napon az Egressy Béni Városi Művelődési Központban is tartott előadást. Ez után beszélgettünk egy közeli kávéházban.

 

Pozsonyban szerzett színészdiplomával, emlékezetes kassai, komáromi és budapesti alakítások után hogyan kerültél Angliába?

Egy véletlennek köszönhetően. Budapesten, a Bárka Színházban éppen nem próbáltam új darabot. Magyar Éva, az Operett című Gombrowicz-darab koreográfusa csinált egy előadást a Merlin Színházban, és nem volt kellékes. Mondtam, hogy megyek kellékezni, napközben úgysincs dolgom. Éva a bemutatóra meghívta egy barátját, Emma Rice rendezőt, az angol Kneehight társulatból, akivel az előző évadban együtt dolgozott a Trisztán és Izolda előadásán. A premierre nem tudtam elmenni, előadásom volt aznap este a Bárkában, de az előadás utáni partin ott voltam.

A Pálinka Házában, a Rákóczi utcán vettem öt üveg pálinkát. Hatalmas buli volt, hajnalig mulattunk. Néhány nap múlva Emma Rice megkérdezte, eljátszanám-e náluk Dionüszosz szerepét Euripidész Bakkhánsnők című darabjában. Nemsokára ott álltam Cornwallban, az Egyesült Királyság egyik leggyönyörűbb megyéjében, a Kneehigh társulata előtt, és Emma rám mutatott, itt van a Dionüszoszunk. A többiek pedig csak néztek.

 

Siker lett a Bakkhánsnők?

Akkora siker lett, hogy abban az évadban, 2004-ben, megkapta az egyik legnevesebb angliai színházi díjat. Huszonnyolc éves voltam akkor.

 

Lucsaky Róbert

 

Miképp érintett meg ez a siker?

Boldog voltam, de nem volt habkönnyű az utam. A próbákon nem volt gond, angol szöveggel dolgoztunk, az írók ott ültek és akkor írták a szöveget. A gondok akkor kezdődtek, amikor a próba után bementünk egy pubba, hogy megigyunk egy sört. Beindult a helyi szleng, tíz perc után rotyogott az agyam, le kellett ülnöm a sarokba, hogy feldolgozzam a rengeteg új információt, majd visszaültem a társasághoz.

Ez ment egy éven keresztül, egyre hosszabb lett az idő, amikor tudtam rájuk figyelni. Reggeltől estig állandóan angolul tanultam. A Bakkhánsnők után nem volt új szerződésem, Angliában pedig darabokra szerződnek a színészek. Amikor Londonban játszottuk az előadást, eljöttek megnézni Mark Rylance, Kathrin Hunter, Marcello Magni, akik a világhírű pedagógus, Jacques Lecoq osztályába jártak Párizsban, a Complicite társulat alapítói. Néhány nap múlva szóltak, nézzek körül a londoni Globe Színházban. Londonban tartózkodott éppen Czajlik József rendező barátom is. Elmentünk. Megmutatták a színházat a pincétől a padlásig. Két darab, A vihar és a Periklész válogatására is meghívtak. Megkaptam Periklész szerepét. Egy másik darabban pedig, amelyben Ádám és Éva történetét dolgoztuk fel bábokkal, Ádám lettem. Három társulat van a Globe Színházban, amelyek két-két darabot csinálnak, így hat darab megy egy évadban.

 

Melyek voltak az emlékezetes szerepeid?

Iachimo a Cymbeline című Shakespeare-darab előadásából, amely a Royal Shakespeare Company és a Kneehigh koprodukciója volt, merthogy közben a Royal Shakespeare Company előadásaiban is szerepeltem Stradford-upon-Avonban. Nagyon szerettem ott a Robin Hoodot, amelyben az egyik rablót, a pék fiát játszottam. Karácsonyi előadás volt rengeteg szereplővel.

Imádtuk egymást. Ez volt az egyik legfelhőtlenebb munkám. Hat nap alatt nyolc előadást tartottunk, kidolgoztuk a belünket, de minden este volt valahol egy buli, valaki főzött.

Remek társulat volt londoniakkal, írekkel, wallesiekkel. Izlandi volt az alkotó csapat a rendező is.

 

Lucsaky Róbert

 

Közben megnősültél. Ann Ogbomo színésznő, filmszínésznő, drámapedagógus a feleséged.

Két és fél éves szerződése volt a Royal Shakespeare Companyval, bemutatták Shakespeare összes történelmi játékát, mind a nyolcat. Elmentem megnézni az előadást. A VI. Henrik második részében Margit királynőt játszotta.

Azt láttam, hogy kijön a színpadra egy gyönyörű nő és istenien játszik.

Másnap eljött megnézni Iachimo szerepében. Ott ült az első sorban. Azt mondta, nagyon tetszett neki. Egyre többször találkoztunk, és összejöttünk. 2009. szeptember 4-én volt az esküvőnk az olaszországi Terniben. Öten voltunk. Ann, a nővére, a nővére kislánya és a húgom. Később színházi ügynökökre bíztam a munkám szervezését, a Waring and MCKenna, ahol most a feleségemmel vagyunk, már a harmadik színházi ügynökségem.

 

Mi volt a legutóbbi munkád Angliában?

Az egyik titkos ügynök csehszlovák kapcsolata a Killing Eve című sorozatban, amelynek a főhőse egy pszichopata nő. Azt hiszem, a Netflix adja.

 

 

A filmről jut eszembe, nagyon hasonlítasz John Malkovich színészre, filmszínészre.

Ezt mások is mondták már. (mosolyog). Túrócszentmártonban játszottuk júniusban az Apa, Anya, Piát. Ott is említette ezt valaki.

 

Az Éhes Színésszel mikor mentél ki az utcára?

Sokáig érleltem az ötletet. Tudtam, hogy főzni akarok, és kell egy kis színház is bele. Úgy 2016 környékén rukkoltam elő vele. Akkor már Leedsben éltünk Annal. Oda költöztünk, azóta Leeds és London között zajlik az életünk. Egy nap felállítottam az Éhes Színész, vagyis a The Hungry Actor standot a főutcán.

Aznap alig adtam el néhány blinit. Ez egy orosz gyorsétel, lisztből, hajdinából készült kicsi palacsinták. Eredetileg kaviárral, lazaccal, tojással, savanyú uborkával, savanyú hallal töltik. Felfejlesztettem a bliniket a makréláson keresztül a gluténmentes és vegán változatig. És vannak még ötleteim. Jöttek a vásárlók, kérdezgettek, én pedig meséltem arról, hol, miben szerepeltem. Később már három napos zenei fesztiválon is felállítottam a standomat Lincolnban, ahol már egy kis pénzt is tudtam vele keresni. 2019 őszéig ment az Éhes Színész, munka mellett is. Amikor próbára kellett mennem, összepakoltam a standot, próba után pedig megint kirakodtam a dobozokból. 2019 őszén jött az Übü király-turné a Kneehigh társulatával. Egy kapitányt játszom az előadásban.

 

Lucsaky Róbert

 

A főzésnek fontos szerepe van az Apa, Anya, Pia című előadásban is. Az előadás kassai sajtótájékoztatóján szakácsnak öltözve amerikai palacsintát készítettél az újságíróknak. Ki hívott haza?

Czajlik József igazgató. Az Apa, Anya, Pia ötlete a koronavírus-járvány miatti pandémia idején jött. Szóltam Czajlik Józsefnek és Forgács Miklós dramaturgnak. Azt mondták, tetszik nekik, pályázzuk meg. Ötven-hatvan oldalt írtam, abból kezdtünk dolgozni, hárman gyúrtuk, gyömöszöltük hónapokon keresztül. A végén már azt sem tudtuk, melyik mondat kinek az ötlete alapján került a példányba. Nyertünk a pályázaton, és megszületett az előadás. Lakatos Róbert szerezte a zenéjét, Gadus Erika tervezte a díszletet, Őry Katalin a jelmezt, Forgács Miklós volt a dramaturg, Czajlik József rendezte. Alkoholista szülők felnőtt gyermekeiről szól, többet nem árulok el.

Sokmindent használunk az előadásban, van benne báb is, ráadásul sokféle nyelven beszélünk, pláne, ha szlovák közönségnek adjuk elő. Olyankor vannak improvizációk, amelyeket szlovákul csinálok. Közben készítek egy zöldségalapú kuszkuszt. Kell bele hagyma, fokhagyma, gomba, cukkini, fűszerek.

 

Fenséges illatok érződnek a nézőtéren.

Ha elkezdem pirítani a hagymát és bele teszem a fűszerkeveréket, megtelik illattal a játéktér. Ennek fontos szerepe van. Megnyit egy külön csatornát. Ez egy zsigeri csatorna. Fő az étel. Illata van. Beindul a nyálképződés. És ez egy intim dolog. Akár az evés.

 

Lucsaky Róbert

 

Ma reggel fiataloknak adtad elő a darabot. Ezt reggelizted?

Bányászműszak volt, ami színészek között azt jelenti, hogy nagyon korán kezdődik az előadás.

Ez a mostani fél kilenckor kezdődött. Igen, ma zöldséges kuszkuszt reggeliztem a színpadon. Előtte elrágcsáltam egy almát. Azt éreztem, hogy tetszett az előadás a diákoknak, és mosolyogtak a tanárok is. Czajlik József rendező általában ott van az előadásokon, de ma valami közbejött neki. Eddig tizenháromszor vagy tizennégyszer ment az előadás, de talán most az egyszer nem volt itt. Ma délután megyek hozzá Budapestre, mert van megbeszélnivalónk az előadás jövőjével kapcsolatban, azután együtt jövünk vissza az előadásra, a Komáromi Jókai Színházba. Másnap Kassára megyek, otthon leszek egy kicsit a családommal, segítek édesanyámnak egy-két dologban a ház körül.

Kedden pedig Londonba indulok, ahol ablakfestő munka vár. Hatvan-hetvenéves ablakokat restaurálok.

A leedsi házunk több mint száz éves viktoriánus ház, meg kellett javítani az ablakokat. Drága lett volna, ha cégnek adjuk. Ott tanultam meg, hogyan dolgozzak ilyen ablakokkal. Azután szólt a sógornőm, jöttek a barátaim, besegítettem nekik. Most egy barátom ajánlott be valakinek. Ez lesz az első idegen hely, ahol ablakot restaurálok majd. Közben várom a Complicite színház hívását, ahol október 9-én kezdenék egy új darabban, amely Olga Tokarczuk Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című regényéből készült.

 

Most itt vagyunk egy komáromi kávéházban. Dudás Szabolcs tulajdonos édesapja Dudás Péter színművész…

…Ó, Dudás Péter barátom! Vele reggelig tudnánk miről beszélgetni. (nevet)

 

Lucsaky Róbert

 

Hogy érezted magad itthon?

Fenséges érzés volt hosszú évek után visszatérni a kassai Thália Színházba, ahol kezdtem. Az volt az első munkahelyem. Tizennyolc évesen tűzoltó voltam.

Huszonöt fillért kaptam egy órára, többet, mint az öltöztető csajok. Azután a tűzoltót be akarták vinni katonának, és azt mondta a tűzoltó, hogy nem akar katona lenni… Közben az X Iparista Kisszínpadban is dolgoztam Cajlik Józseffel, így azt mondták, civil szolgálatos lehetek a Tháliában. Egy hónapig karbantartóként tevékenykedtem, majd amikor megürült az ügyelői poszt, ügyelő lettem. Közben játszottam, mert Kassán és Komáromban is szerepelnek az ügyelők az előadásokban.

A szakma minden csínját megtanultam, attól kezdve, hogyan kell egy sprájc vasat lefúrni, az előadás utáni tapsrendig.

 

A városi művelődési központ színpadán, ahol ma reggel játszottad az Apa, Anya, Piát, annak idején a sárkány voltál A sonkádi Egyed gazda című előadásban, amit Gál Tamás rendezett.

Három fejem volt, mindegyik külön karakter. Az egyik alig tudott beszélni, csak motyogott, a középső okos volt, a harmadik, ha jól emlékszem, sokat beszélt. Tavalyelőtt ősszel jöttem a Komáromi Jókai Színházba, amelynek Gál Tamás az igazgatója, A mi osztályunk egyik szerepére hívott Czajlik József, de mire ide ért a repülőgép, mindent bezártak a pandémia miatt, és a covid-hullám meghiúsította az előadás létrejöttét.

Új arcokkal megkezdődtek A mi osztályunk próbái a Komáromi Jókai Színházban

 

Lucsaky Róbert

 

Valahol azt nyilatkoztad, hogy neked több hazád van.

Hazának hívom Cornwalt, Leedset, Londont, Kassát. Magyarországot is. Rengeteg hely van, ahol úgy érzem magam, mintha hazamennék. Czajlikék budapesti otthonában például egy újabb hazám van.

 

Érzel különbséget az itteni és az angliai kávé között?

Nagyon finom ez a kávé, különösen ebben a kávéházban, mert itt a világ minden tájáról találhatunk kávét. Most már nincs különbség. Azelőtt Angliában talán nagyobb volt a választék, ez mára szinte eltűnt. Leedsben van egy törzshelyem. Egy fánkos. 2018-ban ők kapták meg a legjobb utcai étel díját. Megkóstolták a halas blinimet édes-savanyú céklaszósszal. Nagyon ízlett nekik!

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző, Németi Róbert és archívum