Hogy készül a drámaíró? – új utak nyíltak a wokshopokon Kárpáti Péterrel (INTERJÚ)

Hogy készül a drámaíró? – új utak nyíltak a wokshopokon Kárpáti Péterrel (INTERJÚ)

Két alkalommal, összesen négynapos drámaíró workshopot szervezett az Event nonprofit szervezet Komáromban, a Zichy-pont közösségi térben, illetve az őrsújfalui kultúrházban, a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával. Kárpáti Péter József Attila-díjas drámaíró, dramaturg, rendező, egyetemi docens volt a mentor. Szabó Csilla drámapedagógussal, amatőr rendezővel, az Event elnökével beszélgettünk.

 

Szabó Csilla

 

Honnan jött a workshopok gondolata?

Sok diákszínjátszó csoportnál látom, hogy saját szövegekből próbálnak dolgozni. Van egy témájuk, arra improvizálnak, majd színpadra akarják rakni. Ahhoz hogy egy fixált improvizációs szövegből drámai, színpadi szöveg legyen, sok minden szükséges. Kell egy szakmai tudás, miképp lehet színpadivá tenni, mert a fixált improvizáció még nem sűrít olyan mértékben, ahogy egy drámai szövegnek kéne sűrítenie. Kárpáti Péter magyarországi drámaírónak, egyetemi oktatónak van erre egy módszere, hiszen számos előadást hozott létre fixált improvizációs szövegekből.

Pétert nagy jó drámaírónak, végtelenül jó tanárnak, és kiváló mentornak tartom, ezért kértem fel a workshopok vezetésére.

 

Kárpáti Péter

 

A résztvevők azt tapasztalhatták, hogy Kárpáti Péter hosszan, újabbnál újabb nézőpontokból mondta el véleményét az általuk hozott drámaötletekről, és rengeteg tanácsot adott nekik.

Azt szeretem a tanítási módszerében, hogy nem direktív. Inkább utakat nyit meg, és te a számodra szimpatikus úton indulsz el, annak a buktatóit járod végig.

Amikor pedig buktatóhoz érsz, Kárpáti Péter azzal segít, hogy megnyit egy újabb utat. Hihetetlen, ahogy csinálja, fűzi, építi ezeket. Már önmagában hallgatni is élmény.

 

Sokan jöttek a tanfolyamokra?

A drámaíró workshop nem tömegműfaj. Éppen annyian voltak, hogy kényelmesen jusson idő mindenkire.

Színes társaság jött össze a drámapedagógustól kezdve a színművészeti egyetem dramaturg és színész hallgatóin keresztül, az újságíróig.

Mindenki beszélhetett tervezett drámájával vagy készülő példányával kapcsolatos ötleteiről, aggályairól. Abban maradtunk Péterrel, hogy a két workshop után is bátran hívhatják őt és továbbra is konzultálhatnak vele.

 

Kárpáti Péter

 

Mi volt a program?

Az első alkalommal mindenki bemutatkozott, majd felvázolta tervezett drámáját, majd a szerzők Péter segítségével felmérték a lehetőségeiket, hogy a következő találkozóig megírják a színdarabokat, vagy egy részüket. A második workshopban az volt az izgalmas, hogy főként egy dramaturg szakos egyetemista azon szövegével foglalkoztunk tovább, amit egy film alapján írt, és a szöveggel dolgozva felmerült benne néhány kérdés. Ezekkel a kérdésekkel dolgoztunk. Kárpáti Péter olyan technikákat mutatott, amikkel egy film alapján színpadi szöveg születhet. Reméljük, elkészül majd az előadás, mert ez hosszadalmas munka.

Péter azt is hangsúlyozta, ha kevesebb a kondíciónk nem szabad feladni, addig kell piszkálni a szöveget, amíg nem találunk rajta fogást.

 

Lesz folytatás?

Kell, hogy legyen! Ugyan a 2022-es évre nem pályáztam a Kisebbségi Kulturális Alapnál. A mostani workshopok a covid miatt halasztva még a Kultminor tavaly jóváhagyott pályázatából valósultak meg. Abban maradtunk, hogy egy-egy napos tanfolyamot mindenképpen szervezünk, legfeljebb kérünk némi részvételi díjat.

 

Szabó Csilla

 

Milyen élményekkel tért haza Kárpáti Péter?

Azt mondta, végtelenül élvezte a közös munkát. Úgy érzem, hogy ő ennek a szerelmese. Amikor bárhol a világban dolgozhat elfelejt gondot, bajt, fáradtságot, és csak ad és ad abból a mérhetetlen tudásból, amelynek a birtokosa.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző és Fóti Dávid