Kanadába készül Zsapka Attila – A zenész nagy álma teljesül

Kanadába készül Zsapka Attila – A zenész nagy álma teljesül

Énekelt versek című műsorával hamarosan Kanadában vendégszerepel Zsapka Attila, a Kor-Zár együttes alapító tagja. Kíváncsiak voltunk, már csomagol-e az Udvardon élő népszerű zeneszerző, zenész, előadóművész.

 

Kelet-Szlovákiában értünk utol, ahová Gömörből érkeztél.

A Kaláka együttes adventi turnéját szervezem. Régi zenészbarátság köt bennünket össze, megkértek, segítsek helyszíneket találni december 19. környékén a Szabad-e bejönni ide Betlehemmel? című műsoruknak.

 

Hamarosan messzebb utazol.

Nagy álmom teljesül, hiszen régóta szerettem volna a tengerentúli magyar közönségnek is bemutatkozni. Október 21. és 30. között Kanadában turnézom majd Énekelt versek című műsorommal. Megyek a kanadai magyarokhoz.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Ki szervezi a turnét?

A győri Bede Fazekas Zsolt, aki még a rendszerváltás előtt volt kénytelen Kanadába menekülni a feleségével, azután odakint alapítottak családot. Azon kevés lelkes rétegközönséghez tartozik, akik nagyon szeretik a verséneklést. Miután hazajöhetett, kereste azokat a fesztiválokat, helyeket, ahol verséneklőkkel is találkozott. A Kor-Zár együttessel mi is tagjai voltunk az Ötágú Síp produkciónak, amit annak idején a néhai Dinnyés József daltulajdonos álmodott meg, amely az egész Kárpát-medencéből szedett össze dalosokat, verséneklőket. Bede Fazekas Zsolt minden évben ott volt, és onnan válogatott fellépőket, akiket kivitt a kanadai magyar közönség elé.

A karantén-koncertek idején szólított meg ismét, hogy Huzella Péter szobakoncertje után volna-e kedvem valami hasonlót csinálni, mert van felülete, ahol ezt szívesen megmutatná. Most a Parameter Gondolat Ambulancia nevében pályázott a koncertkörutamra, és nyert is. Ennek köszönhetően mehetek fellépni Kanadába. Torontóban, Ottawában, Montrealban, Hamiltonban, Windsorban, Cambridgeben, és Wellandban, az ottani ötvenhatos megemlékezéseken lépek majd fel, hiszen a az 56-os forradalom évfordulójának napjaiban leszek kint.

Új köntösbe öltöztette dalait a Kor-Zár – Ott jártunk (+FOTÓK)

 

Milyen műsort viszel?

Vannak helyszínek, ahová kifejezetten ötvenhatos tematikájú dalokat kértek. Október 23-án éppen Montrealban leszek. Lesznek önálló estjeim is, melyekre az eddigi munkásságom színe-javát próbálom összeválogatni. Bízom benne, hogy dalos kedvű emberek laknak arrafelé, és énekelnek majd velem néhány refrént.

Nagy örömömre, lesz néhány iskolás koncert is. Bede Fazekas Zsolt felkészített, számoljak azzal, hogy a gyereke nem nagyon beszélnek majd magyarul, de én csak magyarul kommunikáljak velük. Nekik a Csiribik című gyermekkoncertemből adok elő dalokat.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A jövő héten a Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiószínpadán találkozhat veled a közönség.

Nemrég indítottuk ott a VersZeneMűhely élő klubestjeit. Nagy László költészete lesz a zenés irodalmi podcast-sorozat újabb darabja. Róla beszélgetünk majd október 10-én, hétfőn Gál Tamás Jászai Mari- és Dosky-díjas színművésszel, színházigazgatóval a színház Evernt Crew podcast stúdiójában, ami néhány hét múlva kint lesz a VersZeneMűhely youtube-csatornáján is. Este pedig részleteket adunk majd elő közös produkciónkból, a Rege a tűzről és a jácintról című zenés irodalmi színpadi előadásból, amit Gál Tamás álmodott színpadra, szerezte részben a zenéjét, és több verset jómagam zenésítettem meg.

Rege a tűzről és jácintról - a Kor-Zár együttes és a Csavar Színház Komáromban

 

Küldesz majd híreket Kanadából?

Azon leszek, hogy adjak helyzetjelentést, bár bevallom, nem vagyok nagy facebookos. Tudom, hogy ez érdekli az embereket, hiszen Kanada szép ország. Biztosan megosztok majd egy-két szép fotót és néhány nagy élményt.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Kiss Gibbó Gábor