Sztárok mellett Kiss Zenészeket támogat – Kiss Kristóf, Peter Cmorik magyar szerzőtársa és menedzsere (INTERJÚ)

Sztárok mellett Kiss Zenészeket támogat – Kiss Kristóf, Peter Cmorik magyar szerzőtársa és menedzsere (INTERJÚ)

Ipolynagyfaluból indult. Zongorázni tanult, magyar rocksztárokkal zenélt. Most az egyik legnépszerűbb szlovákiai énekes, Peter Cmorik szerzőtársa és menedzsere. Zenei vezetőként az ipolybalogi Kiss Zenészek útjait egyengeti. Kiss Kristóf tizenhárom éves korában iratkozott be a zeneiskolába. Azt mondja, azért a zongorát választotta, mert számára logikus hangszer.

 

A logikát kerested a fekete-fehér billentyűkben?

Matematikai beállítottságú ember lévén muszáj volt valami logikát találnom abban, hogyan viszonyuljak a hangszerhez. A bátyám akkor már zongorázott, volt szintetizátora is, gyakorolgatott. Mondogattam, mit kell annyit gyakorolni, meg lehet tanulni ezt hamarabb is.

Szóltam a szüleimnek, hogy szeretnék beiratkozni a zeneiskolába. Azt mondták, próbáljam meg, azután majd meglátjuk. Később mindenben támogattak.

 

Gondolom, hamarosan zenekarban találtad magad.

Cover zenekaraim voltak, többek között Pink Floyd dalokat játszottunk.

Azután egy szép őszi estén felhívott Horváth Ádám barátom, aki akkor már zenélt Homonyik Sándorral. Éppen fát vágtam édesapámmal, Ádám pedig azt mondta a telefonba, két és fél óra múlva az Echo tévében kell lenned, zenélni egyet. Lezuhanyoztam, Budapestig az autóban hallgattam, tanultam a dalokat. És zenéltünk.

 

Kiss Kristóf

 

Már szintetizátoron?

Onnantól kezdve Homonyik Sándor zenekarának szintetizátorosa voltam. Előbb fél évig kisegítő zenészként tevékenykedtem náluk, azután kaptam helyet a zenekarban. Később jött a Homonyik, Vikidál, Varga Miklós együttműködés. Mindenféle felállásban játszottunk, attól függően, mire szólt a megrendelés.

Rengetegszer jártam Erdélyben és a zenének sok ottani barátságot köszönhetek. Székelyföld a mai napig a szívem csücske. Húsz éves voltam akkor.

 

Peter Cmorik Band

 

Miért nem maradtál a magyarországi popszakmában?

Három és fél év elég volt. Egy évet pihentem, session zenészként hívtak különböző formációkba, de az nem az én világom.

Azt mondtam magamban, nézzünk szét itthon. Elmentem Peter Cmorik egyik koncertjére. Nem volt billentyűs a zenekarban, pedig a dalok úgy voltak megírva, számomra hiányzott a billentyű.

Beszélt magyarul, viszont jómagam ugyan itthon végeztem el a konzervatóriumot, de nem beszéltem jól szlovákul. Mégis felhívtam. Azt mondta, találkozhatunk, de premierje lesz Csehországban, a Jézus Krisztus Szupersztár, övé a címszerep, jelentkezzem egy hónap múlva. Beírtam a naptáramba a dátumot, és pontban egy hónap múlva, napra pontosan jelentkeztem, de kért még egy hónapot. Eltelt az is, felhívtam és azt mondta, rendben, próbáljuk meg. Küldött néhány dalt, hogy hangszereljem meg, amiket vissza is küldtem, de napokig nem hívott. Azután e-mailt küldött: gyere próbára! Attól kezdve az útjaink elválaszthatatlanok.

 

Kiss Kristóf

 

Barátság vagy legalább bizalom is kell ehhez. Az mikor alakult ki?

Azonnal megtaláltuk a közös hangot. Egy évig voltam billentyűs, közben hallotta, hogy Magyarországról szervezek zenekarokat Szlovákiába. Megkérdezte, miért nem csinálod nekünk is. Mondtam, hogy mert nem tudok úgy szlovákul, hogy el tudjam adni. De biztatott, beletanulsz, húzz bele! És sikerült, valamilyen szinten megtanultam szlovákul, persze, a mai napig érezhető, hogy magyar vagyok, így ismert meg a „szakma”. Koncerteket, televíziókat, rádiókat, mindent, ami a zenekarral kapcsolatos már én intézek, ez tölti ki a mindennapjaimat.

Szerzőtársak is vagyunk Peterrel, együtt is írunk dalokat. Viszont, ami az egyik legfontosabb, hogy ez idő alatt kialakult köztünk egy nagyon komoly barátság, bizalom. Gondolom, az mindent elárul, hogy egymást kértük fel tanúnak az esküvőinken.

 OTT VOLTUNK: Nagy siker volt Peter Cmorik koncertje a Kürti Borfesztiválon

 

Hogy megy most a zenekar szekere?

Másképp működik a szlovákiai popszakma, mint a koronavírus megjelenése előtt. Nem panaszkodunk, vannak koncertjeink. Dolgozunk, írjuk a dalokat, megyünk, zenélünk, jönnek a klipek.

Azt csináljuk és abból élünk, amit szeretünk, ez felbecsülhetetlen.

 

 {jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A menedzseri, zeneszerzői feladatok mellett, zenét tanítasz. A Kiss Zenészek zenekar erre az ékes példa.

Nyolc-kilenc éves koruk óta hozzám jártak zenét tanulni az Ipolybalogi Művészeti Alapiskolában, én hoztam össze őket.

Rámutattam ötükre, (az elején még csak hármukra) és azt mondtam, ti együtt fogtok játszani.

 

Honnan tudtad, hogy Böjtös Natália énekes, Hlavács Réka énekes, Rusňák Sára zongorista, cajonos, Benko Reinold Kristian zongorista, cajonos és Csáky Máté hegedűs kellenek ebbe a zenekarba?

Éreztem és a döntést igazolja, hogy a mai napig együtt zenélnek már felnőttként.

 

Kiss Zenészek és Kiss Kristóf 

 

És lemezük is van. Önazonosak. Azokat a magyar és angol slágereket dolgozták fel, amelyek jól állnak nekik.

Először próbáltam velük megszerettetni a zenét, mert szerintem zenész abból lesz igazán, aki szereti a zenét. Szintén célom volt, hogy szeressenek együtt lenni. Úgy gondolom, nem vagyok egy tipikus zenetanár, bár erről ők jobban tudnának mesélni.

Azt látták, hogy aki magyaráz nekik, csinálja is, nem csak tanítja a zenét, ami szerintem fontos szempont. Látták, hogy hétvégenként megyek, zenélek, csinálom és ezeket a tapasztalataimat próbáltam átadni nekik.

Azokból a hangszerekből indultam ki, amikre jártak és zenei vezetőként ezek alapján hangszereltem meg a dalokat. Éveken keresztül, ahogy fejlődtek, mindig a koruknak megfelelő dalokat vettük elő.

OTT VOLTUNK: Lemezbemutató jó hangulatban és KISS zenével

 

Lesz új albumuk?

Most készül, mert sok támogató lát már fantáziát bennük. Szereden, Tóth Zolinál, Szlovákiai egyik legjobb stúdiójában kezdtünk dolgozni a saját számaikon, melyekhez ők írták a zenét és a szöveget. Kitaláltam, hogy nyertem nekik egy pályázatot, de két-három hónap múlva készen kell lenniük a daloknak. Küldtem nekik címeket, amikre dalokat kellett írni és ezeket dolgoztuk ki a stúdióban. Az új dalokban már van dob, basszusgitár és gitár és az a terv, hogy érkezzen a zenekarba egy dobos, egy basszusgitáros, egy gitáros is és így teljesértékű zenekar legyenek. Terveink szerint az album még az idén megjelenik.

 

Kiss Kristóf

 

Harmincegy évesen, mész tovább Peter Cmorikkal?

Már kiegészítjük egymást. Úgy gondolom, az elkövetkező húsz évben együtt fogunk dolgozni. De ha negyven év lesz, az sem baj!

 

Szombaton élőben is találkozhatunk Kristóffal és a Peter Cmorik Banddel Nagymegyeren.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András / ATEMPO.sk