A Kossuth-díjas Hot Jazz Band

Hot Jazz Band

Történelmet ír az idén 30 éves Hot Jazz Band, hiszen az első dzsesszzenekar, amelynek tagjai megosztva Kossuth-díjat kaptak.

A Hot Jazz Band páratlanul sikeres, külföldön is nagyra értékelt, a tradicionális dzsessz autentikus megszólaltatására épülő előadóművészi tevékenysége, valamint a magyar könnyűzenei örökség ápolását szolgáló, értékőrző művészi munkája elismeréseként részesült az elismerésben.

"Reményeim szerint a Kossuth-díjjal a hazai dzsesszélet is nagyobb figyelmet kap" - mondta Bényei Tamás, a zenekar alapítója, vezetője, trombitása, bendzsósa, énekese, hangszerelője. A Hot Jazz Band tagja még Bera Zsolt (harsona), Fodor László (klarinét, szaxofon), Galbács István Tibor (dob), Juhász Zoltán (bőgő) és Szabó Lóránt Hunor (gitár, bendzsó).

A Hot Jazz Band 30 évvel ezelőtt, 1985-ben indult és a kezdetektől a tradicionális vonalat képviseli: az 1920-as, 30-as, 40-es évek magyar és amerikai dzsessz számait játssza.

"Számunkra sohasem volt kérdés, hogy kitartunk ennél a hangzásnál, az ösztönös vonzódás legtöbbünknél már gyermekkorban kialakult. Segített az is, hogy nemcsak dixieland létezik ebben a formanyelvben, hanem a 20. század eleji összes könnyűzene, így mindig friss forrásokhoz, felfedeznivalóhoz juthattunk" - fogalmazott Bényei Tamás.

A csapat elsőként vállalta fel repertoárszerűen és koncepciózusan a Karády Katalin, Kabos Gyula, Jávor Pál, Latabár Kálmán által ismertté vált filmek zenéinek előadását. "Ezzel olyan nagyszerű zeneszerzők emlékét és kulturális örökségét ápoljuk, mint Fényes Szabolcs, Eisemann Mihály, Márkus Alfréd vagy Ábrahám Pál, akik sohasem részesültek Kossuth-díjban, így egy kicsit az övék is a mi dicsőségünk. Nagy öröm és fokmérő, hogy hatásunkra mára sokan foglalkoznak a régi filmzenék előadásával".

 

 

A Hot Jazz Band nagy súlyt fektet a virtuozitásra és a látványos előadásmódra. "Egyedinek és érdekesnek kell lenni a színpadon. Ahol egy elfeledett műfajt mutatunk be, ott sok élményre van szüksége a nézőnek, ezért is színes a műsorunk a bendzsózenekartól a mosódeszkán át a zenei bravúrokig. Ehhez az elgondoláshoz kapcsolódott, hogy 1993-ban táncosokat hívtunk meg koncertjeinkre, és a koncepció továbbgondolása a szimfonikus zenekarokkal készült koncertanyag is".

Az együttes számos nemzetközi sikert ért el. "Legutóbbi koncertünkön, a felvidéki Bátorkeszin az előadás előtt egy órával elment a hangom, csak instrumentális koncertet adtunk, de a közönség a végén felállva tapsolt. Ez csodálatos pillanata pályámnak, legalább akkora, mint 1995-ben a saint-raphaëli New Orleans dzsesszverseny megnyerése, ahol 54 zenekar közül győztünk. A Jazz in Marciac fesztivál is a legszebb emlékek egyike, ott láttam Ray Charlest, Oscar Petersont és ott szállt be hozzánk egy kicsit dixie-zni Wynton Marsalis, a ma élő dzsessztrombitások legnagyobbika. Sacramentóban a Grammy-díjas Howard Aldennal bendzsózhattam a záróünnepségen és Joe Murányi barátsága nagyon nagy megtiszteltetés volt" - sorolta Bényei Tamás.

A zenekar tizenhárom CD-t készített, a legutóbbi, a Halló! Halló! 2011-ben jelent meg. "Egy zenekar folyamatosan fejlődik, a legutolsó anyag sikerült a legjobban, minden addigi tudásunk ott ötvöződik".

A Hot Jazz Band október 16-án az Erkel Színházban tartja jubileumi koncertjét.

"Lesznek sztárvendégek és bemutatunk olyan formációkat, amelyek kiszélesítik a Hot Jazz Band hangzásvilágát. Ilyen lesz minden idők legnagyobb hazai bendzsózenekara, és Erdélyből érkező vendégeink, a Csíki Kamarazenekar segítségével szimfonikus hangzással zárjuk az estét. Júliusban saját rendezvényünkre, a Siófoki New Orleans Jazz Fesztiválra várjuk a közönséget" - mondta végül Bényei Tamás.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Mohai Balázs