A miénk egyszerű zene – Megjelent a lukanényei Flashjet első albuma (INTERJÚ)

A miénk egyszerű zene – Most jelent meg a lukanényei Flashjet első albuma (INTERJÚ)

Első lemezét mutatta be a lukanényei Flashjet Első lépés címmel a White Dragon és a Phoenix RT zenekarok társaságában. Rockereknek kötelező! Mi az adventi fényekben fürdő Komáromban találkoztunk a belevaló rakétafiúkkal, és alaposan kifaggattuk őket a Rév Magyar Kultúra Házában, ahol az Anima, a Nova Prospect és a Phoenix RT előtt léptek fel.

 

Mindenkinek a rock volt a meghatározó műfaj az életében?

Katyi Gábor énekes: Nekem vegyesen a nyugati és a magyar rock, Bálintnak a magyar rock, Laci meg Dávid inkább külföldi zenéket hallgattak, Aurél pedig mindent csak régi zene legyen, a Modern Talkingtól kezdve a Tublatankán át, a Metallicáig.

Hogyan alakult a saját hangzásotok? Miképp jött létre a zenekar?

Híves László gitáros: Volt egy akusztikus gitárom, és mondtam Gabinak, kellene basszusgitárt venni, és csinálhatnánk egy zenekart. Gabi kölcsönkért egy basszusgitárt, Dáviddal pedig megvetettük a dobfelszerelést. A legolcsóbbat. Úgy hajlott a cintányér, mint a papír. Tizenhat-tizenhét évesek voltunk.

Badó Dávid dobos: Úgy rendeltük a dobszettet Balassagyarmatra, oda kellett menni érte. Először láttam dobokat életemben. Csillogott a szemem.

 

Flashjet

 

Hol próbáltatok?

Badó Dávid: Egy pincében, majd a régi kastélyban.

Híves László: A Blaskovics kastély ma már szálló, és a tervek szerint felújítják. Kuzma Zoltán, az akkori polgármester engedett be bennünket oda. Napjainkban egy volt bárhelyiségben próbálunk, ahol a LUISZ, a Lukanényei Ifjúsági Szervezet, amelynek alapítói vagyunk is tart gyűléseket, szülinapokat, bulikat. Most édesapám a polgármester. A falu mindenben támogat bennünket. A falu kisbuszát is megkapjuk az utazásainkhoz, hogy ma este el tudjunk jönni ide, Komáromba, de Erdélyben is voltunk. Később a tizennyolcadik születésnapomra megkaptam a Fenderemet, és akkor már szintet léptünk, falunapra, zsíroskenyér partikra készültünk. Republic-, Bikini-számokat játszottunk, meg a Valami Amerikát. Akkor még Hillside volt a nevünk, ami hegyoldalt jelent.

Badó Dávid: Fekete Viktória volt az énekesnőnk akkoriban. Három évet működtünk együtt. 2013-ban megzenésítettük Jim Morrison egyik versét, az volt a Flashjet első száma, akkor már György Pisti énekelt. Gabi abban az időben az Occasio zenekarban basszusgitározott.

 

 

 

A kamaszkori örömzenélés után mikor éreztétek azt, hogy tétje van a zenéteknek?

Katyi Gábor: 2018-ban, amikor belépett Pásztor Bálint basszusgitáros.

Pásztor Bálint basszusgitáros: Azelőtt nem ismertük egymást. Huszonnégy éves balassagyarmati srác vagyok, onnan jártam át. Egy középiskolai osztálytársam révén kerültem a Falshjetbe, akkoriban éppen nem volt zenekarom. Gabi elhívott egy próbára, játszottam néhány számot és itt maradtam.

Nem bántam meg, ez eddig a legsikeresebb zenekarom.

 

Flashjet

 

Most is Flashjetes ruhában vagy. A büszkeség jele?

Pásztor Bálint: Mindenképpen. És marketingnek sem utolsó.

 

Aurél! Te vagy a legfiatalabb zenekari tag.

Šimko Aurél szólógitáros: Dávid jóvoltából kerültem ide, akivel együtt zenéltünk a Skutygera zenekarban, majd beajánlott a Falshjetbe.

 

Flashjet

 

Ki írja a dalokat?

Badó Dávid: Van tíz saját dalunk. Abból kettőt Laci jegyez, a többi szétoszlik Bálint és Gábor között. A dalok szerkezetét közösen hozzuk össze a próbateremben.

Katyi Gábor: A szövegekkel én próbálkozom. Ha nehezen megy, besegít Bálint. Bálintnak jó ötletei vannak, én csinosítok a szövegen, struktúrába foglalom, hogy jó legyen. A játékfüggőségről szóló dalunk például Laci ötlete volt.

Híves László: Pedig nem is játszom, csupán a téma tetszett meg, amelyre egyszer csak lett egy szöveg. A dal címe Még élj. Pozitív az üzenet, ha valaki nem tud elszakadni a géptől, keljen fel onnan és még éljen.

 

 

 

Játszotok még feldolgozásokat a koncerteken?

Katyi Gábor: Már nem. Néhányszor megkérdezik koncert előtt, hogy fogunk-e Nirvanát játszani. Mi pedig azt mondjuk, hogy nem.

Szeretnénk, hogy úgy ismerjen meg bennünket a közönség, hogy saját magyar számokat énekelünk. Ez adja meg a zenekar egyéniségét.

 

Van, amit veletek énekelnek?

Katyi Gábor: Igen, néhány dalunkat már énekli a közönség. Vannak rajongóink. Eredetileg 2020-ra terveztük az első albumunkat, de e hét végén, december 9-én jelenik meg.

 

Flashjet

 

Hol tartotok most? Az Első lépés című lemez összefoglalója az elmúlt 4-5 évnek?

Katyi Gábor: Ha valaki valamit zenél, függetlenül attól, hogy amatőr, vagy profi, mindig lesz egy réteg, akinek tetszik ez a zene, és lesz egy másik réteg, amelynek nem. A százalékos arány számít.

A miénk egyszerű zene. Lehet, hogy egy kemény rocker azt mondja majd, gyenge.

Pásztor Bálint: Aki a lemezünket nézi, azt mondhatja, csak most kerültünk elő. Pedig

nagyon sok munka van ebben az albumban, sok önfeláldozás, végtelen zeneszeretet, kitartás, energia, hogy eljussunk idáig, hogy elmondhassuk, saját albumunk van.

Híves László: Ez tényleg egy első lépés. Egy alap, ahonnan tovább tudunk lépni. A második lemez készítésekor arra törekszünk majd, hogy még jobb szövegekkel és zenével szerezzünk még több hallgatóságot, hogy a közönség is érezze, fejlődtek a srácok.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző